Az első hosszabb út után lerobbant a 3 milliós „megbízható” autó

2016. március 10. 08:01 , Legutóbb frissítve: 2016. március 10. 09:04 Harsányi Miklós
Olykor komoly kockázata lehet a használtautó vásárlásnak. Súlyos fizetnivaló, nem forintosítható idegeskedés és belassult ügyintézés: ezt is átélhette az a vevő, aki egy somogyi kereskedésben vett gépkocsit.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A panaszos tavaly vásárolt egy négyéves  személygépkocsit, amely a kereskedésben dolgozó férfi szerint megkímélt állapotú.
– A próba út után elmondtam, megbízható autóra van szükségem, mert külföldön élek – közölte a vevő. – Biztosítottak róla, nagyon jó állapotú az autó.
Néhány hete kezdődtek a gondok. Ausztriában, Lienz és az olasz határ között felvillant a motorhiba jelző lámpa. A pórul járt olvasó felkereste a helyi autószalont, ahol – 50 euró munkadíj fejében – közölték: a három hónapja vásárolt garanciális autó javítási költsége 1400 euró lesz. Az autós felhívta a somogyi kereskedést, ahol a tulajdonoshoz irányították, aki közölte: a garancia úgy működik, hogy fizet zsebből, ha probléma van az autóval, s nem szeretné kifizetni az 1400 eurós javítási költséget, inkább küld egy trélert és a járművet hazaszállítja saját költségén Magyarországra, ahol az összeg feléből megjavíttatja.Arra a kérdésre a kereskedő nem tudott választ adni, hogy a károsult miként jut vissza lakhelyére kocsi nélkül, mint ahogy arra sem, hogyan kerül majd vissza a szerelés után a jármű külföldre. A másik lehetőség az volt, hogy a lienzi szerelési költség felét, azaz 700 eurót ő állja.
Eközben a lienzi szervizben kiütötték a hibakódot, de az autóst figyelmeztették: a probléma bármikor újra előfordulhat, az alkatrészeket ki kell cserélni. Hosszas tanakodás után arra jutottak, hogy az autót vigyék haza Magyarországra, s szereljék meg ott. A másnap reggeli induláskor ismét megjelent a motorhiba kód,  s az autós – aki újra beszélt a somogyi kereskedés tulajdonosával – a hazaszállítás mellett döntött. Csakhogy a beszélgetés után fél órával – miután megnézett néhány dolgot a szakember – kiderült: csak a magyar határon belül állja a szállítás költségeit, a fennmaradó közel 600 kilométert az autós fizeti (120 ezer forintot), akárcsak a javítási költség felét, mivel az autóban több mint 120 ezer kilométer van.

A pórul járt gépkocsivezető nem kapott választ arra, hogy miként fordulhat elő közel 400 ezer forintos kár a néhány hónapja vásárolt három milliós, megkímélt autóban. Azt sem érti, hogy mi történt a garanciával és a korábbi ígéretekkel, ugyanakkor valószínűsíti, hogy esete egyszeri alkalom volt. Úgy fogalmazott: a külföldön dolgozó magyarokat így hagyja cserben az ország, talán ezért is vannak külföldön.

Tanulságos feltételek

Az autós levelére e-mailben válaszoltak. Ebből idézünk: „Elméletileg megteheti a levelében leírt fenyegetéseket. Mielőtt a sok problémát okozó cselekedetét megtenné, felhívom szíves figyelmét, hogy feltétlenül olvassa el az ön által szalonunkban aláírt .... szerződésben rögzített feltételeket mert abban egyértelműen le van írva milyen .... garanciális feltételekkel vettek meg egy 200 ezer kilométert futott autót.” A vezető két felvetésre is reagált. „Én még csak lenyelném a koholt rágalmakat, sértéseket, de .....(európai rendszer) jogászai nagyon érzékenyek a .... jó hírnevére. Másik lehet, hogy a hazájukat cserbenhagyók más országok gazdaságát gyarapítók nézik hülyéknek a tisztességben itthon maradottakat.”

– Valóban külföldön dolgozom, lehet ezzel cserben hagyva hazámat, de ezt a mondatot azért jobban át kellett volna gondolni, miután a külföldön megkeresett hárommillió forintért Magyarországon vettem autót, ott fizetem rá a biztosítást, a súlyadót – írta egyebek mellett lapunknak az autós, aki a kereskedéstől érkezett levélre nem reagált. Hozzátette: vagyis a külföldön megkeresett pénzt haza hordja. Azért van ott, hogy elég anyagi hátteret gyűjtsön össze ahhoz, hogy Magyarországon egy olyan vállalkozást tudjon elindítani, ahol esetleg több magyar állampolgárnak is munkát biztosíthat, hogy véletlenül se kelljen olyan hazájukat cserbenhagyókká válniuk, mint neki.
Az illető kitért: nem volt tisztában a garancia feltételeivel, részleteivel, ezért fordult segítségért, s nem fenyegetőzött semmivel.

Jobb egyenes a vásárlónak

– Ne feledje senki: az alkatrészek mozognak, forognak, kopnak, aki nem elég körültekintően vásárol használt autót, könnyen beleszaladhat a jobb egyenesbe – mondta Cziráki Ferenc kaposvári autószerelő. – A  kevésbé szerencsés vevő csúnyán elbukhatja a pénzét, s hiába a hosszas ügyintézés, a végén nem kap érdemi kárpótlást.
Azt tanácsolta: az autóvásárló olvassuk át a szerződés összes pontját, szánjunk elég időt a jogi tudnivalók megismerésére. Fontos, hogy a használt gépkocsit egy szerelő is megnézze.

Novák: bizonyítási kényszer

Novák Ferenc, a Békéltető Testület megyei elnöke elmondta: a konkrét esettől függetlenül a használt járműveknél egy év garancia vonatkozik a rejtett hibákra. Ha hat hónapon belül derül ki a meghibásodás, akkor a kereskedőnek kell bizonyítani, amennyiben fél éven túl, megfordul a bizonyítási kényszer.
–  Ilyen esetben is szükség van mindegyik fél együttműködésére – emelte ki. – Ha az érintettek között nem jön létre megállapodás, akkor a Békéltető Testülethez fordulhatnak, amely egyezséget próbál létrehozni a felek között. Érdemes tudni: ezek az ügyek – a szakértői bizonyítások miatt – az egyik legbonyolultabb eljárások közé tartoznak.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Az első hosszabb út után lerobbant a 3 milliós „megbízható” autó

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Két emeleten és kilenc asztalon át gurult a világ legdurvább biliárdlökése

Két emeleten és kilenc asztalon át gurult a világ legdurvább biliárdlökése

És végül mégis csak egy lyukat sikerül vele megtalálni.

Molylepkét neveztek el Donald Trumpról

Az újonnan felfedezett rovarfaj ezt annak köszönheti, hogy egyedeinek fején pont olyan sárga hajképződmény van, mint a megválasztott amerikai elnökén.

Király-kupa: hullámvölgyben a Real, nyert a Celta Madridban

Király-kupa: hullámvölgyben a Real, nyert a Celta Madridban

Aspas góljára még felelt Marcelo, de rögvest jött az újabb vigói gól. 3 meccs óta nyeretlenek a királyiak.

„Nem vagyok magyar, de papíron az lehetek” – a légiósszabály útvesztőjében

Fél éven belül is többször változott a szabály – most akkor ki számít hazai játékosnak?

Íme, José Mourinho, a manchesteri Bálint gazda

TÉLI TRANSZFERSOROZAT. Kezdődik a keretgondozás, Schneiderlin után Depay, Young, Rashford és Martial is távozhat Manchesterből.

Férfi kézi-vb: Nagy szükségem volt erre a pozitív lökésre – Császár

Férfi kézi-vb: Nagy szükségem volt erre a pozitív lökésre – Császár

Zubai: Felszabadult játékkal nyertünk, ez már ráfért a csapatra • Sabaté elégedett volt a védekezéssel.

Könnyed győzelem Szaúd-Arábia ellen

Egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelmünk. Tizenhárom gól lett közte.

Felkészülés: a Videoton ikszelt az orosz élcsapattal

Döntetlent játszott a Honvéd is, a DVTK és a Paks NB II-es csapatot győzött le.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér