Béke van a vadgazdálkodási nagyhatalom területén

2017. április 19. 15:41 Koszorus Rita
Kilencvenkettő százalékban teljesítették a vadgazdálkodók az üzemtervet az elmúlt esztendőben. Pozitívnak értékelte a 2016-os évet Neszményi Zsolt a megyei vadgazdálkodási tanácsülésen. A kormánymegbízott hozzátette: mivel Somogy vadgazdálkodási nagyhatalom a Kormányhivatal számára kiemelt fontossággal bír ez a terület.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Mozgalmasan telt az elmúlt esztendő a somogyi vadgazdálkodók számára, hiszen változtak a vadászterületek határai, s törvényi változások is életbe léptek. – Somogyban béke van – fogalmazott Neszményi Zsolt, kormánymegbízott a megyei vadgazdálkodási tanácsülésen utalva arra, hogy a vadászatra jogosultak számára zökkenőmentes volt az átállás. A Somogy Megyei Kormányhivatal tavaly tette közzé a vadászterületek kialakítására vonatkozó ajánlásokat, ezeket 76 esetben meg is tették a jogosultak.Húsz évre kell tervezni

– A folyamat a legtöbb esetben lezárult és jogerősen megtörtént – mondta Neszményi Zsolt kormánymegbízott. A vadgazdálkodási tanácsülésen áttekintették az előző évre vonatkozó üzemtervek teljesítését, s az idei évre vonatkozó feladatokat. Az új vadászati törvény szerint már nem 10, hanem 20 évre kell megtervezniük gazdálkodásukat a jogosultaknak. Másik változás, hogy tájegységi fővadászokat neveztek ki, akiknek feladata a fenntartható és szakszerű vadgazdálkodás és a vadvédelem biztosítása. A megyében négy szakember látja el ezeket a feladatokat. A vadászatra jogosultak számára állandó kihívást jelent a mezőgazdasági kultúrákban keletkező vadkár megtérítése.
– Ez országos viszonylatban is jelentős, Somogyban mintegy 700 millió forintot tesz ki. – Ismertette a vadgazdálkodás helyzetét Neszményi Zsolt. A kormánymegbízott hozzátette: mivel sok a vad Somogyban a vadászati hatóság nagy hangsúlyt fektet a vadkár megtérítésének betartatására.

Speciális helyzetben van Somogy

A megye legnagyobb vadgazdálkodója a SEFAG Zrt., a társaság évek óta teljesíti a terveit, s ezt tartja a legfontosabbnak Barkóczi István vezérigazgató a vadkár megelőzése érdekében. – Megyénk speciális helyzetben van, mivel itt szerencsére jelentős a vadsűrűség és az ország egyik legnagyobb kukoricatermelői is vagyunk. – Próbálunk a gazdákkal együttműködni. Egyrészt a vetéskultúrák átbeszélésével, másrészt preventív jelleggel villanypásztorokat telepítettünk és vadkerítéseket húztunk fel a Zselicben. – Ezekkel igyekeznek csökkenteni a károk mértékét. – A 2018-as év sorsdöntő lesz a vadásztársaságoknak – vélekedik a Barkóczi István. – Ugyanis a vadászati törvény szerint egyszer ki kell majd fizetni a 2018. évi vadkárokat, illetve az idei évben keletkezettek fedezetére egy elkülönített számlán kell szerepelnie az összegnek. Ez gyakorlatilag nekik a legnagyobb költségtényező és emiatt a gazdálkodás újragondolására készteti majd a vadásztársaságokat változás.

A vadgazdálkodási tanácsülésen egyébként hivatalosan is bemutatkozott a Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Földművelésügyi Osztályának új vezetője, Balogh Andorné.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Béke van a vadgazdálkodási nagyhatalom területén

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

Hoki-vb: vereség után – Chernomaz nem ad kifogásokat

Hoki-vb: vereség után – Chernomaz nem ad kifogásokat

„Ahhoz, hogy hatékonyabbak legyünk, sokkal okosabban kell játszanunk Korea ellen.”

Két jó harmad nem elég – osztrák siker emberfórokkal

Negyven éve nem tudjuk megverni tétmeccsen az osztrákokat.

Anglia: viszlát, másodosztály! A Newcastle feljutott a PL-be!

A „szarkák” egy év szünet után a következő idényben ismét az élvonalban szerepelhetnek.

El Clásico: kissé meglepő, de ő volt a leggyorsabb játékos!

A Realból ketten, a Barcából hatan futottak 10 km felett • Sergi Roberto szólója ezek után még nagyobb szó.

Hertha: Dárdai különleges hétre készül, játékosaitól kér segítséget

A Werdernek és a Herthának is a szezon egyik legfontosabb mérkőzése lesz kettejük találkozója.

Videó: ez a gól nem jöhetett volna létre Dzsudzsák nélkül

Nagy lövése után ketten is beleértek még, de az érdem a magyar válogatott támadójáé.

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér