Egy tál – adnál? Három unokával a sorban a vasárnapi ételosztáson

2016. január 17. 16:13 , Legutóbb frissítve: 2016. január 17. 16:39 Fónai Imre

Ételosztás Siófokon

Sertéspörkölt tésztával a tizennyolcadik vasárnapi ebéd a siófoki Újpiac téren – ugyan nem penneágyon rozmaringos mellfilé (a példa Erdős Virág verséből), de sokaknak ünnepi lakoma. Margó újpiactéri étkezdéje ezúttal a soros, szeptember óta tizennyolcadik hete tart ételosztást vasárnap déli harangszóra a Siófok Városért Egyesület.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– Évtizedek óta Siófokon élünk, látjuk, hogy egyre több a rászoruló, de kellett egy csapat, amelyik az ügy mellé áll, ezt találtam én meg az egyesület aktivistáiban, támogatóiban – mondja Margó, az étkezdés, vagyis Juhász Attiláné. – Remek társaság, Ica nővértől, a mosogatómenedzsertől a vállalkozóig. Majdnem negyven perselyes helyünk van már (és nemcsak Siófokon, hanem például egy földvári fodrászatban, vagy a kereki polgármesteri hivatalban is), amennyi adomány csütörtökig összegyűlik, abból készül a vasárnapi ebéd, most például 170 adag sértéspörkölt, tésztával. Kétszázötven forinttal kalkulálunk egy adagot. Tizenhárom helyi étterem csatlakozott már.– Pakkot kaptunk – mutatja Bozai Ágota. – Németországból jött, felnőtt- és gyerekzoknik, játékok, csoki, fogalmunk sincs, ki az, aki küldte, nyilván olvasott rólunk a Facebook-on az „Egy tál-adnál?” oldalunkon. Kapunk már ruhákat, a mai alkalomra az islert az egyik helyi cukrászda tanulói sütötték, de háziasszonyok is jönnek és hoznak egy-egy tálca süteményt, kenyeret a helyi pékségek ajánlanak föl.        

Sertéspörkölt tésztával a tizennyolcadik vasárnapi ebéd Sertéspörkölt tésztával a tizennyolcadik vasárnapi ebéd


– Csendben, rendben várnak a sorukra az emberek, és hálásak, köszönik, hogy gondol valaki rájuk is – teszi hozzá Margó, miközben elkészül a porciózás, János is besegít a kicipelésébe, majd maga is beáll a sorba. Elárulja, hogy az első ételosztás óta itt van mindig, de minden vasárnap új arcok is föltűnnek. – Írja meg, hogy az isten áldja meg azokat, akik ezt kitalálták, meg akik a pénzt összeadják! – szól egy apró asszonyság a sorból, majd hozzáteszi: nehogy azt higgye bárki, hogy Siófokon nincsenek szegény emberek! Palugyai Jánosné három kisunokájával vár a vasárnapi ebédre. – A negyedik kicsi beteg, albérletben lakunk, az apjuk kórházban van – mondja kérdés nélkül is. Megérkezik közben a 90 éves wartburgos bácsi is, állandó vendég; ki se száll, nehezére esne, a még a Merkurtól hozott sárga autójába kapja a vasárnapi ebédet műanyag, zárható dobozban, odahaza 77 éves, beteg felesége várja, meg ágyhoz kötött, beteg lányuk.       

S ki menjen a levesbe... S ki menjen a levesbe...


Negyed óra is alig telik el, és a kis csapat már pakolhat is, minden elfogyott. Sokan kétszer is sorba állhattak, került repeta is a százhetven adagból. – A regényírók sírva könyörögnének olyan történetekért, amilyeneket mi itt minden vasárnap hallunk – így Bozai Ágota, miközben ketten autóba ülnek, hogy annak a néhány rászorulónak házhoz vigyék az ebédet, aki betegsége miatt nem tud eljönni sorba állni. – A ruhagyűjtés úgy kezdődött, hogy egy férfi hidegben egy szál pólóban állt sorban, mire én odaadtam neki a dzsekimet. Harmincas, kereskedelmi iskolát végzett fiatalember, egy család, amelyik a kilenc gyerekéből ötöt hoz el vasárnaponta, a kerekes székes Feri bácsi... Egy sorban álló egyszer azt mondta, jó érzés úgy végigmenni a városon, hogy aki szembe jön, talán annak a pénzéből ehet egy jót vasárnap...

Erdős Virág: Na most akkor

„Na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki legeljen penneágyon rozmaringos mellfilét, ki pecázza kukából a halolajos kiflijét... ki rágja a Cafe Picard mascarponés pitéjét, ki mossa a Szentiványi nagyságosék bidéjét... ki rendeljen ülőbútort magának a neten, kik lakjanak egyetlenegy félszobába’ heten... ki vegye a nyakába egy papucsér’ a plázát, kinek vigye el a bank a vakolatlan házát, kinek legyen párnája a hugyos-sáros aszfalt, ki foglaljon négy személyre, ablak mellé asztalt, kinek legyen jelszava a részvét és a szeretet, kinek kelljen beszerezni tüdőszűrőleletet... ki akarja hóban-fagyban kivárni a sorát, kinek kelljen tele szájjal dicsérni a borát, ki hurcolja fel-alá az interspáros batyuját, ki átkozza el a saját sose látott anyuját, ki feküdjön hol itt, hol ott, mint a kilőtt állat, ki rándítson haladtában szemlesütve vállat... Na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, kinek legyen tiszta sor, hogy haladás vagy haza, kinek legyen úgy, hogy többé ne mehessen haza, kit várjon a boldogság kék tengerén egy bárka, kit viszont a vácrátóti köztemető árka, kinek jusson éppen elég hely az isten tenyerén, Budafokon, Budaligeten és Mátraterenyén, Békésbe’ és Hevesbe’, s ki menjen a levesbe”.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Egy tál – adnál? Három unokával a sorban a vasárnapi ételosztáson

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Itt a világ első (szinte) elpusztíthatatlan papírja

A lenyűgöző darabot sanghaji kutatók készítették.

Ahogy ez a kutya átugorja a kerítést, az már alázás (videó)

Megtehette volna normális, kutyás módon is, de nem, neki feltétlenül meg kellett szégyeníteni a gazdáját.

Zene füleinek: Megnyílt a világ legtökéletesebb akusztikájú koncertterme

Zene füleinek: Megnyílt a világ legtökéletesebb akusztikájú koncertterme

Az Elbai Filharmónia Hamburgban várja látogatóit.

A szuperügynök Mendes elvitte C. Ronaldo aláírását Kínába

A szuperügynök Mendes elvitte C. Ronaldo aláírását Kínába

TÉLI TRANSZFERSOROZAT. Egyelőre csak egy mezen, de Benzemáért és Pepéért konkrét az ajánlat. Közben Simeone szélsőkkel operál.

F1: Már nem én vagyok a vezető – Ecclestone

Ma leváltottak, az új főnök Chase Carey – mondta a száguldó cirkusz korábbi első számú embere.

Öt ok, amiért férfi kéziseink legyőzték az olimpiai bajnok dánokat

Sabaté: Bizonyítottuk, nem csak üres szavak, hogy egyre közelebb vagyunk az élcsapatokhoz.

Női kézi: a Larvik kulcsemberét szóba hozták az Érddel

Női kézi: a Larvik kulcsemberét szóba hozták az Érddel

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kurtovic iránt állítólag a Vipers, az Esbjerg és a CSM Bucuresti is érdeklődik.

Afrika-kupa: Tunézia negyeddöntős, Algéria kiesett

Tunézia a szünetben már 4–1-re vezetett, a legjobb nyolc között Burkina Fasóval találkozik.

Gyász: a Dunakeszi fiatal futsalosa az áldozatok közt, hétfőn gyásznap

Gyertyagyújtás a fiatal játékos emlékére. Gyásznap Magyarországon.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér