Félelem a kudarctól: vita a gyerekről két kamasz szülő között

2014. február 8. 16:04 Kopcsó Andi - holisztikus önismereti tréner
Márk és Judit életútja suhan el alattunk. Ezek a középkorú emberek már tizenhat éve házasok. A kezdetben csodálatos kapcsolatuk mostanra nagyon megromlott. Konfliktusuk forrása a tizenhárom éves kamasz fiuk Bence, akivel az iskolában rengeteg a probléma.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Elmondásuk szerint a vita oka leginkább az, hogy Márk, az édesapa kemény fellépéssel szeretne megoldást, míg Judit a maga nőies és finom anyai minőségében. Rendszeresen felzaklatják egymást a vita során, elutasítóak a másik véleményével szemben, mert száz százalékig meg vannak győződve arról, hogy a másiknak nincs igaza. Valójában meg sem hallgatják már emiatt egymást.
Gyakorlatilag lehetetlenné vált a probléma valódi megoldása, képtelenek egységesen arra törekedni, hogy fiuknak segítsenek, hiszen az energiájuk nagy része a kettőjük közötti harcra megy el. A gyerekük hajózik a viharok végtelen óceánján, és fiatal még ahhoz, hogy lássa szülei aggodalmát.

Ha figyelmesen meghallgatjuk a konfliktust, könnyedén rájöhetünk, hogy bár mindkét szülő Bence jövője miatt aggódik, a vitájuk gyökere mégsem a gyerek által hozott bonyodalomban van.
A szülők nem hallgatják meg egymást. Nem figyelnek, ezáltal elfordulnak attól a bajtól, ami a másikban van eltemetve. Ez az egész harc először személyes önértékelési problémájukról, s csak utána a közös gyerekükről szól. Vitájuk arra utal, hogy a problémát másik fél lekicsinylésével akarják kezelni. A gyerekükről vitatkoznak, de a bökkenő az, hogy bennük is egy kamasz gyerek lelke tipródik.

Mindketten hoztak magukkal otthonról valamilyen mintát a fegyelmezés kapcsán. Arra vonatkozólag is szunnyad bennük valamilyen rutin, miként kezeljék a gyerekük érzelmeit. Vajon ők hogyan képesek kezelni egymás érzelmeit: a kétségbeesést, amit éppen a gyermek iskolai előmenetele okoz bennük? A rémületet, amit attól éreznek, hogy kudarcot vallhatnak mint szülő?

Ez az ellentét arról árulkodik, hogy sajnos egymás érzelmeit figyelmen kívül hagyják. Könnyen lehet, hogy gyermekként velük is így jártak el, ezt tanulták meg. Már az ő szüleik is elbagatelizálták az érzelmi problémákat. Talán a testvéreik ki is figurázták azokat. „Csak a gyávák félnek” vagy Csak a gyengék sírnak, te légy erős!” – hangoztak a kemény instrukciók. Az ilyen körülmények között cseperedő gyerekek felnőve nem szívesen figyelnek sem a saját, sem a mások érzéseire.

Márk és Judit félnek a negatív érzelmektől és a fiuk sem tud már mit kezdeni a saját negatív érzelmeivel. Ez olyan teher, ami megnehezíti a komolyabb teljesítményt. Onnan lehet ezt felismerni, ha a másik ember negatív érzelmei megbántódást, elbizonytalanodást váltanak ki belőlünk, s elbizonytalanodásunk kimeríti a tartalékainkat.Ha ez a két ember meghallgatná egymást, tiszta és félelmektől mentes szívvel, akkor valójában a másik ember kétségbeesését hallaná meg először. Egyikük sem a módszer miatt berzenkedne, amit épp erőltetni próbál a másik, hanem hallaná az okot is, ami miatt ennyire diktatórikussá vált a kommunikáció.
Szívükön viselik fiuk sorsát. Az évek során kialakult bennük az a hit, hogy a mások érzelmei állandóak, változatlanok. Azonosítják az érzelmeket a tulajdonságokkal, pedig az érzelmek csupán a minősítő gondolatok következményei. Sajnos a mai napig vannak szülők, akik nyíltan kritizálják a gyermekük negatív érzelmeit. Korlátozzák a gyermeküket azok megélésében. Szabályokat állítanak fel és elvárásokat a jó viselkedéssel kapcsolatban. Talán azt gondolják ezek a szülők, hogy az érzelmek gyengítik az embert, ezért keménységre tanítják a gyermekeiket, akik felnőve pontosan ugyanúgy elfelejtik, hogy a problémáik forrása egy belső félelem, mint ahogy az ő szüleik sem dolgozták fel a saját félelmeiket. És a kör bezárult.

Mit lehet tenni?

1. lépés: A probléma tudatosítása, Márknak és Juditnak meg kell állapodni abban, hogy elbuktak a megértés vizsgán. Nem volt Önmagukról elegendő tudásuk ahhoz, hogy a konfliktust tudatosan dolgozzák fel. Akkor képesek erre a belátásra, ha találtak önmagukról új információt, amivel gyarapodva szeretettel és kíváncsisággal tudják egymást is hallgatni.

2. lépés: A megfelelő hely és idő kiválasztása a megbeszélésekre. Sok párnak csak este van ideje arra, hogy beszélgetni kezdjenek egymással, így az esetleges viták a legintimebb pillanatokat zúzzák szét. Mindenképpen fontos, hogy az ilyen jellegű kommunikációra reggel hat és délután egy óra között kerüljön sor.  Ez a legalkalmasabb időpont a vitás kérdések kezelésére.

3. lépés: A vita alapja mindkettejük számára az, hogy egymás negatív érzelmeit egy bensőségesebb kapcsolat kialakításának lehetőségeként fogják fel. Ha így tesznek, meglátják egymás félelmeit, egymás szeretetlen oldalát. Odafigyelésük fogja ezeket begyógyítani.

4. lépés: Amikor mindketten úgy érzik, hogy elmélyült a kapcsolatuk, megerősödnek  a házastársi kötelékeik. Azon kapják magukat, hogy a fiukkal való kapcsolatuk is elmélyült. Veszekedés helyett, immár többet foglalkoznak vele és érzékenyebben fogadják az ő problémát is. Elvárások nélkül segítik fiukat a saját megoldásához. Bence lelke többé nem Márk és nem Judit félelmeiből származó érdekek ütközőtere, hanem az eredeti terv szerint: az új élet reményéből felnőtté válhat végre egy kamasz. Sőt egyszerre három.

Kérdezz Kopcsó Anditól!

Ha kérdéseid merültek fel, ha szeretnéd magad jobban megismerni, vagy családtagjaidat, ismerőseidet tisztábban látni fordulj bizalommal Andihoz! Kérdéseidet telefonon, skypeon, vagy e-mailben is felteheted.
Elérhetőségek a www.heka.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Félelem a kudarctól: vita a gyerekről két kamasz szülő között

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Alig egy perc alatt 225-ször szökkentek egy japán iskola nebulói.

Gyönyörű, de hátborzongató lenne a vizes apokalipszis New Yorkban

Látta már a Nagy Alma lagúnáit? Most megmutatjuk.

Elképesztő gesztust tett Dél-Szudán felé Ferenc pápa

Félmillió dollárral vagyis kb. 138 millió forinttal támogatja az országot.

Real Madrid: őrült ajánlatot csap le az asztalra CR?

Real Madrid: őrült ajánlatot csap le az asztalra CR?

A portugál tényleg menni akar, nem csak több pénzt szeretne. Állítólag már a terve is megvan…

Konföderációs Kupa: Kamerun–Ausztrália élőben az NSO-n!

A két előző vesztes a reménykedés jogáért szeretne győzni Szentpéterváron.

Elbűvölő hölgy lehet az első női NFL-játékos? – KÉPEK

Olyat ért el, amit korábban senki, de komolyabb céljai is vannak • Kosárlabdában sem utolsó!

Mintha vb-t nyertek volna – interjú az andorrai kapussal

Mintha vb-t nyertek volna – interjú az andorrai kapussal

„Reggeltől egy építkezési vállalatnál dolgozom az irodában, délutántól estig pedig heti négy-öt edzésem van.”

NB II: magyar bajnok játékost igazolt a Szeged 2011

Két új játékost is bemutattak Supka Attiláék mellett • Az angol MK Dons is az ellenfelek között.

Hertha: A siker csak egy pillanat. Ha hátradőlsz… – Dárdai

„Légy mindig magabiztos. Olyat kérj a csapatod tagjaitól, amit tudsz, hogy biztosan meg tudnak csinálni.”

Kövessen bennünket a Facebook-on!

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Gyermeknapi fotóverseny | Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér