Fizessenek a képviselők! Száz jogásszal a bankok ellen

2013. április 30. 08:02 , Legutóbb frissítve: 2013. április 30. 11:54 Fónai Imre
Fizessen meg minden harmadik parlamenti képviselő egy-egy ügyvédet, száz jogásszal gyorsan végére lehetne jutni a devizahitel-problémának.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Szavazás eredmény

Ön szerint tisztességesen jártak el a bankok?
 • Igen, a szerződésben minden szerepelt
  12.2%
 • Nem, mert egyoldalúan módosítottak
  68.3%
 • Mindegy, a végén úgyis a bankok nyernek
  19.52%

Léhmann György siófoki ügyvéd (legutóbb Debrecenben nyertek két pert ügyfelei a bank ellen első fokon) látja ebben a megoldás kulcsát, miközben devizahitelesek százai azért tüntetnek, hogy a bíróság mondja ki semmisnek az összes devizahitel-szerződést, a Facebookon pedig olyan tartalmú írás terjed, miszerint „minden devizaalapú jelzálogszerződés semmis.”

Léhmann György, aki hat-hétszáz pert visz folyamatosan, kezdettől fogva arra figyelmeztet: se az árfolyamgát, se a devizahitel-szerződések semmissé tétele nem járható út, csak az egyoldalú szerződésmódosítás tisztességtelenségének a kimondatása bírósággal. – Négyezer hazai ügyvédből négyen-öten „szerencsétlenkedünk” a devizaperekkel – így a jogász. – Nem tűnt föl sem ügyvédtársaimnak, sem a parlamenti képviselőknek hogy akad olyan törvény, mely alapján pert lehet nyerni a bankkal szemben? Érdekes, a Kúriának igen. Alapvető alkotmányos jog, a szolgáltatás-ellenszogáltatás egyensúlya nincs rendben a devizaszerződéseknél. Magyarországon „kihaltak” a jogtudósok?
Érdekesen „felel” a „devizás” ügyvéd szavaira Szász Károly minapi nyilatkozta. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke úgy véli: a devizahiteles perekkel csak az időt lehet húzni, az adós és a hitelező számára is az egyetlen helyes magatartás a vállalt kötelezettségek teljesítése. A szervezet felmérése szerint eddig mintegy ezer devizahiteles per indult, s az eddigi jogerős ítéletek mindegyike elutasította az adósok kérelmét. Szász Károly szerint hibás volt a pénzügyi közvetítő rendszer, amely ezt a terméket propagálta, az akkori kormány, amely rossz makrogazdasági pályára terelte az országot, és sérülékennyé tette a forintot. Hibázott a fogyasztó is, aki ezt felvette, a hatóságok, köztük a felügyelet és a makrogazdasági helyzetet átlátó jegybank is, mert nem ismerték fel időben a veszélyt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a hiteleket a bankok a mindenkori jogszabályoknak megfelelően folyósították, a hitelintézetek alapvetően jogkövetők voltak.

– Hová jutottunk, magyar értelmiség? – foglalja kérdésbe reagálását Léhmann György. – Hogy juthattunk idáig, hát mindenki a bankoknak „falaz”? Lehetetlen szolgáltatás, tisztességtelenül egyoldalú szerződésmódosítások – ezt miért csak a Kúria veszi észre, az igazságügy-miniszter, a PSZÁF miért nem? Vagy az ügyészség, a fogyasztóvédelem? Miért nem indulnak közérdekű perek? A parlament tele van jogásszal. Ha csak minden harmadik képviselő fizetne egy-egy jogászt (sok a fiatal kolléga, nekik ez nagy segítség volna) és ezek „ráfeküdnének” a devizahitel-perekre, rövid idő alatt megoldódna az ügy. A tisztelt képviselők, ha valóban a választóik érdekét nézik, ezt haladéktalanul meglépik. A költségtérítésüket elég lenne hozzá felajánlani. Könyörgöm, legalább a negyedik, a választási évben tegyék meg!

Érdemes figyelni Róna Péter véleményére is, a Somogy megyei Kisasszondon gazdálkodó oxfordi közgazdászprofesszor úgy véli, nem volna szabad legitimálni árfolyamrögzítéssel, vagy egyéb „mentőakciókkal” a devizahitelt, mert hibás termék. – Hibás, mert megmásítja a hitel eddig ismert fogalmát – így Róna Péter. – Nem azt fizetem vissza, amit kaptam, az árfolyamtól függ minden, még a bank mérlege is bizonytalan emiatt és így csak felárral kap forrást, amit természetesen ráterhel az ügyfélre. Ezért (is) csorbul a hazai kis- és középvállalkozások versenyképessége; a magyar kisvállalkozó háromszor annyi kölcsönt fizet vissza, mint egy cseh.Megírtuk korábban, hogy Léhmann György neve is felmerült, amikor a pénzügyi jogok új biztosa az őt segítő csapatot alakította ki. A felkérésből azonban semmi sem lett, egy idő után nem keresték a siófoki jogászt, ellenben ma már „támadják” is keményen. S nemcsak a közjegyzői kamara fogta perbe sarkos, a közjegyzőket kritizáló véleményéért, a napokban több országos hírportálon is olvastuk a „hírt”: „A hét egyik tragikomikus szereplője volt a devizahitelesek ügyét a bíróságon is képviselő Léhmann György ügyvéd. Léhmann ugyanis előbb kijelentette, hogy nem látja azt a jogszabályt, ahol el tudna bukni, végül azonban elbukott a legutóbbi tárgyaláson. Az ügyvéd keresetét értelmezni sem tudta a bíróság, olyan jogi ellentmondások miatt, mint hogy hogyan lehet egy szerződés egyszerre semmis és hibásan teljesített.”

Léhmann erre így felel: –  Egyre kellemetlenebb vagyok a hatalomnak, ennek tulajdonítom az ellenem meginduló rágalomhadjáratot. Próbálkoztak fegyelmi büntetéssel, majd büntető ügyben akartak elítéltetni. Köztudott, hogy sablon keresetlevél alapján viszem az ügyeket, heti húszat-harmincat másként nem is lehetne. A legutóbbi debreceni pernyertes ügyben a bíróság tudta értelmezni ezt a sablon keresetlevelet? A jelek szerint igen. Amit a hírportálok állítanak, azzal kapcsolatban megjegyzem: a kölcsönszerződés érvénytelenségét soha nem szorgalmazom, ellene vagyok. További csemegeként idéznék egy mondatot az Országos Ügyvédi Kamara fegyelmi főmegbízottjának ellenem szóló iratából: „Azt prédikálhatod nyugodtan, hogy társadalmunk csupa fekély, de agyonvernek, ha példát keresel.” Ez egy versidézet, szerinte ez vonatkozik rám. Hozzáteszi: az a bajom, hogy nem tudok „csomagolni”. Angyalföldön, ahol felnőttem, valóban nem tanították a „csomagolást.”

Alaptalan Facebook-körlevelekkel többet ártanak, mint használnak 

„Minden igaz magyarnak”, így indul a Facebookon terjedő iromány, mely azt állítja: minden jelzálog- és devizaalapú hitelszerződés semmis. Jogszabályra hivatkozik, mely szerint 2011. június 30-ig nem lehetett volna jelzálogjogot bejegyezni ingatlanra devizában nyújtott vagy nyilvántartott, de forintban fizetett kölcsön fedezeteként. Megkérdeztük erről Léhmann Györgyöt, aki azt mondta: – 2010. augusztus 14-től valóban nem lehetett devizában nyilvántartott kölcsönnél jelzálogjogot bejegyezni, és ez az állapot tartott egészen 2011. június 30-ig. Az tehát, hogy minden ilyen szerződés semmis, minden alapot nélkülöző állítás. De még az említett időszakban aláírt kölcsönszerződés sem vált ettől semmissé, legfeljebb a jelzálogjog bejegyzésére vonatkozó rendelkezése. A jelzálogjoggal kapcsolatos érvénytelenség miatt a szerződés teljesíthető, melyből következően soha nem volt olyan jogszabályi állapot, hogy a kölcsönszerződés a jelzálogjog alapításának tilalma miatt semmis lett volna. Csak remélni tudom, hogy jó szándék vezette a körlevél közreadóját. Ezúton is felkérek mindenkit, aki nagyon aggódik a nemzet sorsa miatt, hogy alaptalanul, megfelelő jogi háttér nélkül ne próbálják megoldani ezt a nemzeti tragédiát. Az ilyen körlevelekkel ugyanis többet ártanak, mint használnak.

110 670 ingatlant fenyeget árverezés

Jelenleg országosan 110 670 ingatlant fenyeget árverezés, egy év alatt tizenöt százalékkal nőtt a bajbajutottak száma. Somogyban közel negyvenezren nem fizetik pontosan hiteleiket; a megyében tavaly az utolsó negyedévben 146 ingatlant lehetett volna kényszerértékesítésre kijelölni, ám a bankok nem használták ki a maximális lehetőséget, s „csak” 92-t jelöltek ki, ami 68 százalékos kihasználtságot jelentett. A tendencia az idén sem változott, az első negyedévre a lehetséges 172 somogyiból 127 esetben fordulnak végrehajtóhoz a pénzintézetek.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Fizessenek a képviselők! Száz jogásszal a bankok ellen

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Alig egy perc alatt 225-ször szökkentek egy japán iskola nebulói.

Gyönyörű, de hátborzongató lenne a vizes apokalipszis New Yorkban

Látta már a Nagy Alma lagúnáit? Most megmutatjuk.

Elképesztő gesztust tett Dél-Szudán felé Ferenc pápa

Félmillió dollárral vagyis kb. 138 millió forinttal támogatja az országot.

Gallasnak fáj a 2006-os vb-döntő, de nem haragszik Zidane-ra

Gallasnak fáj a 2006-os vb-döntő, de nem haragszik Zidane-ra

A budapesti világkupára érkező franciát viszont nagyon feldühítette, hogy első teqballmeccsét elvesztette.

Liverpool: végre megvan, aláírt a Romától érkező támadó

Csütörtökön este véget vetettek a találgatásoknak, bejelentették az egyiptomi érkezését.

FTC: Bereczet már nem várják, egy portugál viszont jöhet

Két légiós érkezhet még a napokban, újabb magyar játékos most nincs képben.

Sánchez Salas elé lőtte magát, Chile ikszelt a németekkel

Sánchez Salas elé lőtte magát, Chile ikszelt a németekkel

Nem lett meg Joachim Löw 100. győzelme, egy igen jó félidő után lagymatag 45 perc következett.

Válogatott: Nincs értelme azért hazajönni, hogy 15-20 percet játsszak – Nikolics

A Chicago Fire légiósa szerint lenne helye a nemzeti tizenegy kezdőjében, de...

Real Madrid: őrült ajánlatot csap le az asztalra CR?

A portugál tényleg menni akar, nem csak több pénzt szeretne. Állítólag már a terve is megvan…

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Gyermeknapi fotóverseny | Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér