Ha menetrendben indul a vonat, még a vasutas is lemarad

2010. november 2. 07:00 , Legutóbb frissítve: 2010. november 2. 11:39 Harsányi Miklós
Még nem is hozták nyilvánosságra, mégis indulatokat gerjeszt az új vasúti menetrend, mely kellemetlen meglepetéseket tartogathat.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Aláírásgyűjtés a vasútért – Somogyudvarhelyen nem adják fel a küzdelmet a járatokért. Attól tartanak, hogy az új vasúti menetrend kellemetlen meglepetést tartogat a dél-somogyiak számára. Előfordulhat, hogy a munkába járó vasutasok is kiborulnak a változások miatt.

– Egyedül a totális bizonytalanság a biztos – fest borús képet egy vasúti ügyekben jártas szakember. Rövidzárlat van a fejekben? – fakadt ki egy somogyi vasútbarát. Újra össztűz zúdul a vasútra. A döcögősnek mondott dél-somogyi közlekedés visszásságait a legutóbbi megyei közgyűlésen is megpendítették. Ennek oka: újabb kellemetlen változás várhat a környékbeliekre.

Somogyudvarhelyen többen már kész tényként kezelik: az új menetrend szerint az esti szombathelyi gyorsvonat állítólag nem áll majd meg Berzencén, Somogyudvarhelyen, Bélaváron, Vízváron és Babócsán. Kiss Kornél somogyudvarhelyi polgármester elmondta: ezzel a vonattal általában vasutasok, rendőrök, a környéken dolgozók szoktak hazajárni. Ha életbe lép a szigorítás, elgondolkodtató, hogy mihez kezdenek majd a környék lakói.

– Hivatalos információ még nincs az ügyben, hiszen nem jelent meg a vasúti menetrend – folytatta. – Az előzetes információk ugyanakkor egyértelműen arról szólnak, hogy az esti járat nem áll meg majd a dél-somogyi szakaszon. Egy dolgot azonban nem értünk. Azt hallani, hogy Barcstól Pécsig viszont szinte mindenhol megáll majd a járat. Ez hogyan lehet: ami Baranyában működik, az miért nem megy Dél-Somogyban?  Ezeken a járaton utaznak, a vonatok nem üresen gurulnak. Mi indokolja, hogy az érintett településeket kizárják az esti járatból?

Ágoston Gábor, a megyei közgyűlés tagja (Fidesz-KDNP) a közgyűlés elnökének és a somogyi országgyűlési képviselőknek a segítségét kérte az áldatlan állapotok miatt. A hallomásból ismert változás csak a térségben feltehetően százakat sújtana naponta. Kiemelte: a vasúti nehézségek kapcsán várhatóan beadvánnyal fordulnak majd a vasúthoz és a szaktárcához.

– Kiszolgáltatott helyzetben vagyunk – így Kozma László vízvári polgármester, aki elképzelni sem tudja, hogy a gyakorta hallatott panaszokat miért nem orvosolja a MÁV. A menetrendváltozás előtti időszakban szinten minden évben megindul a találgatás, hogy épp melyik vonalat és járatot érinti az átszervezés.

– Szerintem sokaknak lehet olyan érzése, hogy nem túlságosan hozzáértő emberek készítik a menetrendet – jegyezte meg. – Lehet, hogy az öreg vasutasok nem értenek igazán a számítógéphez, ám remekül ismerik a helyi utazási szokásokat és igényeket. Igen okosan tenné a vasút, ha őket is bevonnák az előkészítő-tervező munkába.

A jelenlegi menetrendben 19.09-kor indul Gyékényesről Pécsre egy közvetlen átszállás nélküli gyorsvonat, amely jelenleg megáll Berzence, Somogyudvarhely, Bélavár, Vízvár, Babócsa, Péterhida-Komlósd állomásokon is – tájékoztatott egy somogyi vasútbarát, aki hozzájutott a tervezethez. – Ez a vonat a december 12-től életbe lépő menetrend-tervezet alapján Gyékényes és Barcs között nem állna meg a fenti településeken. Indulási ideje – Gyékényesről – 19.10-re változna. A vonat a barcsi állomástól Pécsig továbbra is megállna minden állomáson és megállóhelyen.

Képtelenség, ami kialakult a vasúton – reagált a változásokra Kovács János, a Munkástanácsok Szövetségének megyei elnöke, aki már régóta hadakozik a MÁV-val.

A szervezet vezetője azért küzd, hogy Dél-Somogyot ne zárják el a külvilágtól. Az elnök levelekkel bombázta a szakminisztériumot és az államvasutat, ám eddig vesztésre áll a hatóságokkal szemben. Azt fájlalja: két éve kiiktatták őket a vasúti menetrendből, közvetlenül nem tudnak eljutni Pécsre. Az átlagosnál vagy annál is rosszabb anyagi körülmények között élő dél-somogyiakat különösen nehezen érinti a közlekedési probléma és a szerintük érthetetlen vasúti menetrend módosítás.

Süket fülekre talál a kérés, fájlalják sokan. Kalányos István hivatásos babócsai nevelőszülő szerint régiós szinten kellene egyeztetni az ügyben. Méghozzá úgy, hogy a vasúti illetékesek mellett a Volán vezetőit is meghívhatnák a találkozóra.– Nem csak a vasúttal van gond, esetenként az autóbuszos közlekedésre is panaszkodnak – fejtette ki. – Sokan amiatt mérgesek, hogy a gyerekek úgy érzik magukat, mintha szardíniás dobozban lennének. Olykor nagyon zsúfoltak a járatok. Örömteli volna, ha a közlekedési gondokat végre megoldanák. A környék polgármestereinek egyeztetniük kellene a problémás esetek kapcsán a közlekedési vállalatok képviselőivel.

A menetrendi változásokról tájékoztatást akartunk kérni a MÁV-Startnál, ám kérdésünkre nem kaptunk érdemi választ. Jelezték: a menetrend december 12-én lép hatályba, az érdeklődők előtte bő két héttel számos fórumon – így a többi közt a világhálón – tanulmányozhatják majd a változásokat.

Eller János somogyszobi polgármester amondó: a fiatalokat és a szülőket egyaránt próbára teszi a tömegközlekedés. A szobi diákokat Böhönyére szállítják autóval, s onnan autóbusszal juthatnak el Pécsre. Más megoldás is létezik: a családok elutaznak Nagyatádra és úgy buszoznak el Baranyába. A polgármester a dél-somogyiak másik szívfájdalmát is megemlítette. Legyen szó diákokról vagy hivatalos ügyüket intéző helyiekről, nos, ők is többszöri átszállással juthatnak el a fővárosba. Az utazás hosszú és fárasztó vasúti utazás 4,5-5 órás is lehet. Egyesek nosztalgiával emlékeznek vissza a '80-as évekre, amikor a régi Somogy Expressz nagyjából 3 óra alatt szállította el az utasokat Budapestre.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Ha menetrendben indul a vonat, még a vasutas is lemarad

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

Hoki-vb: vereség után – Chernomaz nem ad kifogásokat

Hoki-vb: vereség után – Chernomaz nem ad kifogásokat

„Ahhoz, hogy hatékonyabbak legyünk, sokkal okosabban kell játszanunk Korea ellen.”

Két jó harmad nem elég – osztrák siker emberfórokkal

Negyven éve nem tudjuk megverni tétmeccsen az osztrákokat.

Anglia: viszlát, másodosztály! A Newcastle feljutott a PL-be!

A „szarkák” egy év szünet után a következő idényben ismét az élvonalban szerepelhetnek.

El Clásico: kissé meglepő, de ő volt a leggyorsabb játékos!

A Realból ketten, a Barcából hatan futottak 10 km felett • Sergi Roberto szólója ezek után még nagyobb szó.

Hertha: Dárdai különleges hétre készül, játékosaitól kér segítséget

A Werdernek és a Herthának is a szezon egyik legfontosabb mérkőzése lesz kettejük találkozója.

Videó: ez a gól nem jöhetett volna létre Dzsudzsák nélkül

Nagy lövése után ketten is beleértek még, de az érdem a magyar válogatott támadójáé.

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér