Halgazdálkodás: lesz támogatás

2009. október 13. 19:51 Kolumbán Tünde
Közel kétéves előkészítő munka zárult le azzal, hogy Siófokon a pénzügy- és a környezetvédelmi miniszter is választ adott a balatoni halászat átalakításával kapcsolatos kérdésekre.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az elmúlt évek eseményeit felelevenítő Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke az ülés elején arról beszélt: már két éve megfogalmazódott, hogy ha nem javul a Balatoni Halászati Zrt. helyzete, illetve horgászok és halászok között feszülő ellentét, akkor komolyabb átalakítási lépesekre lesz szükség.

Suchman Tamás elmondta: már akkor felmerült, hogy a Balaton kerüljön a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelésébe, és hozzanak létre egy nonprofit társaságot, amely a Balaton ökológiai egyensúlyáért felel.

Oszkó Péter és Suchman Tamás a BFT-ülésen Oszkó Péter és Suchman Tamás a BFT-ülésen

Suchman Tamás emlékeztetett arra, hogy az átalakítások előkészítésénél mindig is az volt a legfontosabb szempont, hogy álljon helyre a tó ökológia egyensúlya, és a Balaton újra horgászparadicsommá is válhasson.

– A folyamat befejeződött, a vállalat kettévált – jegyezte meg Suchman Tamás, aki a két miniszter megszólalása előtt arra tett javaslatot, hogy addig ne értékesítsék a Balatoni Halászati Zrt. ivadéknevelő tavait, amíg halbiológusok illetve a tóval foglalkozó szakemberek ki nem mondják, hogy idegen helyről hozott ivadékhalak is biztonsággal telepíthetők a Balatonba.

– Jelenleg szakemberek azt mondják, hogy erre így nem lehet áment mondani – mondta Suchman Tamás, akinek egy másik javaslata a kiválással létrejött nonprofit zrt. állami támogatására vonatkozott. Eszerint a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. miniszterek cseréjétől és kormányváltásoktól függetlenítve is kapja meg azt a normatív állami támogatást, ami a Balaton, mint természetes víz fenntartásához, a balatoni élővilág egyensúlyának megtartásához szükséges.

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter az elhangzottakra reagálva arról számolt be, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. igazgató tanácsa szeptember 30-án jött létre. Azt az igényt is figyelembe véve, hogy az önkormányzatok, a tudomány és a horgászok társadalmi képviselete megmaradhasson. Így az igazgatóságban továbbra is helye van a Limnológiai Kutató Intézet, a Balatoni Szövetség és a Magyar Országos Horgász Szövetség képviselőjének, míg a felügyelő bizottságban a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, mint vagyonkezelő küldötte vesz részt.

Szabó Imre elfogadta, hogy az utánpótláskérdésben megnyugtató tudományos választ kell kapni a kétségekre, és támogatta, hogy amíg nincs meg a válasz, a balatonlellei és a buzsáki ivadéknevelő tavak ne legyenek értékesítve, ugyanakkor Szabó Imre megjegyezte: hosszútávon a nonprofit társaság kezelésében látnák legszívesebben a tógazdaságokat.

Szabó Imre szerint a halgazdálkodási társaság működéséhez szükséges állami támogatás egy részét lehet éves szinten garantálni. Az előre nem tervezhető, a turizmust vagy az ökológiai egyensúlyt fenyegető feladatok megoldásához szükséges forrást azonban a költségvetési tartalék terhére kell biztosítania a mindenkori kormánynak.
Suchman Tamás: helyre a tó ökológia egyensúlya Suchman Tamás: helyre a tó ökológia egyensúlya

– Elvi jelentőségű, hogy a halászat szétválasztása lezárult – fogalmazott Oszkó Péter pénzügyminiszter, aki egyetértett azzal, hogy a halgazdálkodási nonprofit zrt. feladatait az államnak kell finanszíroznia, ugyanakkor Suchman Tamásnak, a kormányokon átívelő állandó állami támogatás biztosításának kérdésében szkeptikus a tárcavezető.

– Nem nagyon ismerek a magyar jogrendszerben olyan megoldást, ami teljesen befolyásolhatatlan lenne kormányok működésétől. Nem hiszem, hogy e tekintetben kormány álláspontot tudok közölni, ezt az igényt meg kell vizsgálni – mondta Oszkó Péter.

Arra a kérdésre, hogy 2010-ben mekkora lehet az az állami támogatás, amit a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. megkaphat a miniszterek egyelőre nem tudtak választ adni, hiszen a táraság üzleti terve is csak eztán készül el.

A halászat milliárdos veszteséget halmozott

Az ülésen részt vett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő új vezérigazgatója is. Kamarás Miklós szerint az átalakulás vesztese a Balatoni Halászati Zrt., amely jelentős veszteséget halmozott fel 300 milliós saját tőkeveszteséggel, illetve azzal 1 milliárd forintot meghaladó kölcsönnel, amit az államtól mint tulajdonostól vett fel az elmúlt években.Ezt a veszteséget egyetlen forrásból, az ivadéknevelő tógazdaságok értékesítéséből tudnák ellensúlyozni. Kamarás Miklós elmondta: talán szerencsés az a helyzet, hogy az időközben már eladásra kínált tógazdaságok iránt alig van érdeklődés. Mindössze 3 befektető jelentkezett, ők is kizárólag a buzsáki halastavakra adtak ajánlatot.

Kamarás Miklós azt mondta: jogi akadálya azonban nincs annak, hogy visszalépjenek az értékesítéstől mindaddig, amíg kialakul a szakmai álláspont az ivadék-utánpótlás terén.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Halgazdálkodás: lesz támogatás

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Szokott jógázni? Akkor most figyeljen

Ausztrál kutatók megállapították, hogy a mozgásforma káros is lehet.

Hét magyar alkotó is dönt majd az Oscar-díjakról

Hét magyar alkotó is dönt majd az Oscar-díjakról

Meghívta őket az amerikai filmakadémia.

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Gyermeknapi fotóverseny | Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér