Kárpótlásként kapták, az állam most másnak adta a földjüket

2013. szeptember 27. 07:40 , Legutóbb frissítve: 2013. szeptember 27. 10:14 Fónai Imre

Paksi István is föld nélkül maradt

Nem csak Gál és Horváth gazda maradt föld nélkül Bábonymegyeren: Paksi István annak a tizenegy embernek a szószólója, akik tizenöt évig abban a tudatban művelték földjüket, hogy az az ő jogos jussuk a pélpusztai állami gazdaság megszűntét követő kárpótlás nyomán.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - iWiW, Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

"Megosztás az iWiW-en" gomb. Ezzel a gombbal a legnépszerűbb magyar közösségi oldalon, az iWiW-en tudsz tartalmat
megosztani. A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Azt a tizenkét hektárt azonban tavaly előbb kényszerhasznosításba adta a nemzeti földalapkezelő Ágh János helyi nagygazdának, majd a terület idén a földbérlet-pályázaton egy lajoskomáromi kft.-hez került. Paksi Istvánék ügye megjárt számos hivatalt, az ombudsmanét is, legutóbb Navracsics Tibor miniszternek írtak.

A cikk a hirdetés után folytatódik


– Több mint százan érintettek: annak idején a megszűnő pélpusztai állami gazdaság dolgozóiként húsz-húsz aranykorona értékű földet kaptunk végkielégítésként – eleveníti fel a tizenegyek szószólója, a bábonymegyeri Paksi István. – Mi tizenegyen itt a bábonyi határban, som-daránypusztai területen, a Fejér megyei kárrendezési hivatal kijelölése nyomán. Csak ezzel támadt később probléma, a többi egykori dolgozó azóta is műveli földjeit, tőlünk azonban elvették, pontosabban el akarják venni, de nem hagyjuk. Tizenöt évig abban a tudatban műveltük, hogy a miénk. Akkor azonban megjelent egy úr, a Pandora Kft.-re hivatkozott és azt állította, ő vette bérbe a területet. Elővettük a papírjainkat, végül szerencsére nem szántotta ki a lucernánkat. Közben szóltam a helyben gazdálkodó Gál Ferencnek, hogy kaszálja le nyugodtan a marháinak, bérleti díjat sem kértem tőle, mi sem firtattuk soha, hogy jár-e támogatás a föld után, nem abból akartunk megélni. Kis idő múlva aztán egy újabb bérlő jelentkezett, ezúttal a Kapos Agro Kft. állította, hogy bérbe vette a területünket az állami földalapkezelő szervezettől. A képviselője azonban azt mondta, „túrjátok csak, szántsátok csak, mi úgysem foglalkozunk ilyen kis darabokkal”.

Paksi Istvánék ekkor kezdtek el hivatalról hivatalra járni. – A siófoki és a megyei földhivatal is elutasított bennünket, arra hivatkozva: a tulajdonjog nem lett átvezetve a nevünkre, mert nem lett becsatolva annak idején az érintettek, az egykori dolgozók névsora – így a szószóló. – A megyei földalapkezelő akkori vezetője azt tanácsolta, forduljunk bírósághoz, de nincs nekünk annyi pénzünk. Egy ügyvédet azért fogadtam, ő is fordult több helyre, a pélpusztai gazdaság jogutódjának  ügyvezetője még tulajdonjog-bejegyzési kérelmet is írt és új megosztási vázrajzot is készített (nem értem persze, hogy ez miért kell, hiszen osztatlan közös tulajdonról van szó), de ezt sem fogadta el a földhivatal. Angol tulajdonosa volt egyébként ekkor a pélpusztai kft.-nek, aki minden régi, a kárpótlással kapcsolatos iratot eltüzelt. Sebestyén Róbert, a nemzeti földalapkezelő (NFA) elnöke pedig azt válaszolta az ügyvéd levelére: a terület az államé, de bírósághoz fordulhatunk.

„Azért nem tudták bejegyezni a tulajdonjogot, mert a földkiosztási könyv és a földkiadásban érintett személyek névsora nem került összekapcsolásra, s az állami gazdaság, illetve jogutódja többszöri hiánypótlási felszólítás ellenére sem pótolta a hiányosságot” – ezt a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal írta a gazdáknak, hozzátéve: „a kft. iratanyagaiban fellelhető igazoló dokumentumok tudják elősegíteni a tulajdonjogi bejegyzést”. Mely iratokat Paksi István szerint az „angol eltüzelt”. A kör tehát bezárult? – Itt vannak a kért iratok a kezemben, egy korábbi bábonymegyeri földhivatali dolgozó meg még azt is megmondta, melyik polcon vannak a földhivatalban – állítja a bábonyi gazda. – Mégis csak dobálnak bennünket ide-oda, senki sem mer, vagy akar lépni. Szabó Máté ombudsman is csak annyit írt vissza, hogy az igényünk polgári perben érvényesíthető. Próbálkoztunk azzal is érvelni, hogy ha tizenöt évig műveltük, akkor az már nem számít-e elbirtoklásnak, de az NFA elnöke csak azt hajtogatta: tulajdonjogunkat nem áll módjában elismerni, egyébként is, azonnali hatállyal hagyjunk fel az ingatlan birtoklásával.
Ami mára meg is történt. A tizenkét hektárt előbb Ágh János, a Gál és Horváth gazda ügyében is gyakran emlegetett helyi nagygazda kapta kényszerhasználatba a földalapkezelőtől, majd az állami földhaszonbérleti pályázaton egy lajoskomáromi kft. jutott hozzá. Paksi István nemrég Tamási Bélánéval, az Összefogás a Magyar Földért és a Vidékért Egyesület képviselőjével járt a földhivatalban, mely azonban megint csak azt tudta írni nekik: a tulajdonjog akkor bejegyezhető, ha átvezetésre alkalmas okiratot nyújtanak be. „A földhivatal az 1994-ben indult eljárás során jogszabálysértést nem követett el” – így a válaszlevél, mely azzal végződik: „Tájékoztatom, hogy gyakorlatunkban előfordultak a fentiekhez hasonló ügyek, melyekben bíróság járt el a tulajdonjog rendezése végett”. Aligha maradt hát más Paksiéknak, mint a bírósági per, a napokban azért még Navracsics Tibor igazságügyi miniszternek is írtak, hátha...

A csövesek meg a Wartburger álomautó, avagy a földügyek rendben vannak

Az ügy közben egyre nagyobb port ver fel Bábonymegyeren, már csak azért is, mert sokak szerint összefügg Gál és Horváth gazda ügyeivel. A Facebook-on egy bejegyzés élesen támadja a föd nélkül maradt gazdákat. „Mint Gyurcsány Feri, hazudnak a médiában reggel, délben, este. Látja a világ, miféle emberek laknak Bábonymegyeren. Látják, három gonosz ember milyen károkat okoz a nyugodt közösségnek. Állításuk szerint 18 éve gazdálkodnak. Hol? Mit tudnak megmutatni? Paksi Pityu titkár sok munkahelyen járt már. Mért nem jó sehol? Földjét eladta, pár gépe a posta udvarán hánykódik, vagy elcserélte Wartburger kódjelű álomautójára. Megette kenyere javát és ennyire futotta. Gál Feri 18 év alatt mit adott a falunak cserébe azért hogy befogadták, szagolták a trágyát, hallhatták a disznaik visítását? Horváth miből fejleszt? Az a bontott tégla, amit nyert a boltos nénitől. Ágh úr: mindig segíti a falut, télen-nyáron saját gépeivel, falunapra ad, templomot ment meg a pusztulástól. Láttátok az évek alatt. Ő vitte valamire...A földügyek rendben vannak. Mért lázadnak a csövesek? Az elmúlt évtizedekben minden terményt, bálát, fát, el tudtak lopni, most, hogy másé a jog a kezelésre, ez megszűnt...”

– Szegények vagyunk, nekünk csak ennyire futotta – reagál az „ismeretlen szerző” soraira Paksi István. – A szüleim korán meghaltak, de négy gyereket tisztességgel fölneveltem. Igaz, hogy nem tudtam hozzáférni soha olyan lehetőségekhez, amikből mások meggazdagodtak. De én legalább nyugodtan alszom. Postai kézbesítő vagyok, 37 ezret keresek vele, meg lehet nézni a munkakönyvemet, mindig dolgoztam: akár a téesznél, akár a Sefagnál, akár Pélpusztán. Mi csak a földünket akarjuk, nem hiszem, hogy mi tennénk tönkre a mezőgazdaságot, az országot. Hát nem látják, hogy olyan szegénység van, amilyen tán sose volt? Van traktorom, meg szoktam művelni a falusi kerteket, de már nem hívnak, sok helyütt csak gaz nő, mert nincs pénz. Állatok is alig vannak már a községben. Nem bánom én, ha egyesek ezerhektárszám kapják a földeket, csak közben a szegényembernek is jusson valami kevés.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
 iWiW 
 
 • A+
 • A-
 • P
 • @>
 • |<

Iratkozzon fel!

Iratkozzon fel a BAMA hírlevelére!

Biztonsági kód

HIRDETÉS

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Kárpótlásként kapták, az állam most másnak adta a földjüket

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
időrend: növekvő | csökkenő
 • 15. Sipi99 2013. szeptember 30. 16:52

  Kirakat, a siófoki sztori nem egészen így volt, de az ottani tszelnök tényleg átverte a gazdákat.
  A Tsz-be bevitt földeknél ugyanis részaránytulajdon kiadás volt. Ez nem egyenlő a kártérítéssel, kártérítés annak járt, akinek nem tsz tulajdonba került a földje, erdeje stb.
  Na most én úgy tudom, hogy siófokon az történt, hogy az akkori tsz elnök (akinek volt rengeteg kárpótlásjegye) rávette a tagokat, hogy a részaránytulajdonukat cseréljék el kárpótlási jegyre vele. Még nagyvonalúnak is tűnt, ugyanis 5 ha részarányért 8 ha kárpótlási jegyet adott. A dolog azért érte meg neki, mert először a részarány került kiadásra, és csak utána a kárpótlási jegyért adott földek. Na most ki határozta meg, hogy melyik területet adják ki részarányban, és melyiket kárpótlásként? A Tsz. utolsó elnöksége. Vagyis saját magának az elnök úr kiosztotta a legjobb földeket, a zártkerek meg mehettek kárpótlási jegyre. Hiába cserélt el 9000 aranykoronát érő kárpótlási jegyet 3000 aranykoron termőföldre beváltott részaránytulajdonra, annak a 3000 AK-s területnek 100x többet ért a piaci értéke, mert azok voltak az út melletti területek. Amelyik tsz pozicionárius ezt átlátta, mind ezt tette és rohadtul meggazdagodott.

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Kárpótlásként kapták, az állam most másnak adta a földjüket


  Kirakat, a siófoki sztori nem egészen így volt, de az ottani tszelnök tényleg átverte a gazdákat.
  A Tsz-be bevitt földeknél ugyanis részaránytulajdon kiadás volt. Ez nem egyenlő a kártérítéssel, kártérítés annak járt, akinek nem tsz tulajdonba került a földje, erdeje stb.
  Na most én úgy tudom, hogy siófokon az történt, hogy az akkori tsz elnök (akinek volt rengeteg kárpótlásjegye) rávette a tagokat, hogy a részaránytulajdonukat cseréljék el kárpótlási jegyre vele. Még nagyvonalúnak is tűnt, ugyanis 5 ha részarányért 8 ha kárpótlási jegyet adott. A dolog azért érte meg neki, mert először a részarány került kiadásra, és csak utána a kárpótlási jegyért adott földek. Na most ki határozta meg, hogy melyik területet adják ki részarányban, és melyiket kárpótlásként? A Tsz. utolsó elnöksége. Vagyis saját magának az elnök úr kiosztotta a legjobb földeket, a zártkerek meg mehettek kárpótlási jegyre. Hiába cserélt el 9000 aranykoronát érő kárpótlási jegyet 3000 aranykoron termőföldre beváltott részaránytulajdonra, annak a 3000 AK-s területnek 100x többet ért a piaci értéke, mert azok voltak az út melletti területek. Amelyik tsz pozicionárius ezt átlátta, mind ezt tette és rohadtul meggazdagodott.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 14. KiRaKaT 2013. szeptember 28. 08:09

  Én inkább egy érdekességet osztok meg veletek a kárpótlással kapcsolatban, hogy is mentek a dolgok anno.

  Nagyapámnak több területen volt Siófok-kiliti határában földje, amit be kellett vinnie a Tsz-be. A kárpótláskor többek között az egyik 6 ha területre ( OBI után, a Sió part mellett, a mostani műfüves pályák területe) szüleim igényt tartottak. Az akkori Tsz elnök ezt úgy rendezte le velük, hogy azt nem lehet, mert az állam magának tartja fenn!!! Cserébe tud adni írd és mond 1500 öl zártkerti ingatlant a szőlőhegyen, más lehetőség nincs! Vagy 10 év múlva derült ki, hogy a kérdéses 6 ha-os földet, a többi körülötte lévő földdel együtt (Mitsubishi, gumis, Yisk,OBI, stb) a volt Tsz elnök magára kárpótoltatta valamilyen úton-módon és megvárva az ipari területbe és belterületve vonás rendezést azokat szépen eladogatta egyenként.
  Öregapám földjét az önkormányzatnak adta el majdnem százmillkáért, ahol most az új sportpálya létesült.
  Utólag megtudván az esetet próbáltunk valami keresettel élni, de elévülés miatt mindenhonnan elzavartak minket!

  Így lett a százmilliós földünkből 400 ezres zártkert!
  De sajna a Tsz elnök is eltűnt, hogy valakivel jól elveressem!

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Kárpótlásként kapták, az állam most másnak adta a földjüket


  Én inkább egy érdekességet osztok meg veletek a kárpótlással kapcsolatban, hogy is mentek a dolgok anno.

  Nagyapámnak több területen volt Siófok-kiliti határában földje, amit be kellett vinnie a Tsz-be. A kárpótláskor többek között az egyik 6 ha területre ( OBI után, a Sió part mellett, a mostani műfüves pályák területe) szüleim igényt tartottak. Az akkori Tsz elnök ezt úgy rendezte le velük, hogy azt nem lehet, mert az állam magának tartja fenn!!! Cserébe tud adni írd és mond 1500 öl zártkerti ingatlant a szőlőhegyen, más lehetőség nincs! Vagy 10 év múlva derült ki, hogy a kérdéses 6 ha-os földet, a többi körülötte lévő földdel együtt (Mitsubishi, gumis, Yisk,OBI, stb) a volt Tsz elnök magára kárpótoltatta valamilyen úton-módon és megvárva az ipari területbe és belterületve vonás rendezést azokat szépen eladogatta egyenként.
  Öregapám földjét az önkormányzatnak adta el majdnem százmillkáért, ahol most az új sportpálya létesült.
  Utólag megtudván az esetet próbáltunk valami keresettel élni, de elévülés miatt mindenhonnan elzavartak minket!

  Így lett a százmilliós földünkből 400 ezres zártkert!
  De sajna a Tsz elnök is eltűnt, hogy valakivel jól elveressem!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 13. muddle 2013. szeptember 28. 07:41

  pisces, ez hozzászólásod az amit kértem. Ez ténylegesen a tényekre szorítkozik és részemről teljesen korrektnek mondható.
  Egyébiránt nem is az elbirtoklási jogcímet javasoltam, hanem a kárpótlási jogcímen való per indítást. Most egyetértünk.

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Kárpótlásként kapták, az állam most másnak adta a földjüket


  pisces, ez hozzászólásod az amit kértem. Ez ténylegesen a tényekre szorítkozik és részemről teljesen korrektnek mondható.
  Egyébiránt nem is az elbirtoklási jogcímet javasoltam, hanem a kárpótlási jogcímen való per indítást. Most egyetértünk.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 12. PALKASANDOR 2013. szeptember 28. 04:21

  Érdekes a cikk, vannak benne fordulatok. Valaki tegyen igazságot!!! Hát persze, majd a bíróság! Bizonyos értelemben a bíróság igazságot tud tenni. Igazság-szolgáltatás, jogszolgáltatás. Néhány hozzáfűzésem, csak úgy általánosságban. Úgy is, mint volt jogtanácsos és úgy is, mint ügyvéd: a földügyek területén rendkívül zavaros állapotok vannak. Találkoztam olyan üggyel, ami összefüggött a kárpótlással, a részarány tulajdon kiadásával, hogy egy koma, aki 1985-ben meghalt, és el is temették, 1999-ben tulajdonrészt kapott a "földrendezésnél". Ezt az egyik illetékes elvtárs helyett az illetékes földhivatal be is jegyezte, ez ma is a halott koma nevén van. Gondolom nem kis gondot okozva a még élőknek, ha valaki el akarja a tulajdonrészét adni, mert a halott komának is a bejegyzés szerint ugyanúgy elővásárlási joga van, mint az élőknek. Persze a koma gyerekei (három van) közül az egyik eltűnt, a másik remeteként él egy hegyi pincében, ha még él, a harmadik pedig pszichiátriai kezelt, talán neki a legjobb, mert nem sokat tud a világról. ... és ez sajnos nem vicc! A földhivatal a 14 évvel korábban meghalt emberkének, tehát a halottnak úgy bejegyezte a tulajdonszerzést, mint a vöcsök!!! Ez tehát azt jelenti, hogy Magyarországon a halott is tud földtulajdont szerezni. Nem semmi. Csak megemlítem, hogy Krisztus születése előtt az ókori egyiptomnak háromezer éves történelme volt, de ott ilyen szerintem nem fordulhatott elő. Másik felvetésem: régi büszke magyar kijelentés, hogy a föld azé, aki megműveli! Hát ez ugye nem ilyen egyszerű, hiszen például a nyomasztó számban megkötött, jogellenes és büntetőjogilag is érintett zsebszerződések révén jelentős termőterületek kerültek külföldiek birtokába és használatába, aztán majd valamikor, amikor már nem lehet tartani az uniós nyomást, ezek külföldiek tulajdonába fognak kerülni, annak rendje és módja szerint. Namost, szerény véleményem szerint, ha ez így bekövetkezik, akkor talán kimondhatjuk, hogy bizonyos magyarországi maffia körök hatásosan és jól dolgoztak, bizonyos más bűnözői körök hathatós közreműködésével. Al Capone elszégyellné magát, ha ezt megtudná! Persze Rózsa Sándor is ezekhez képest csak kispályás betyár lehetett! Aztán az utolsó "megjegyzésem": Paksi úr mit is kérdezett? Hát nem látják, hogy milyen szegénység van, talán még sosem volt ilyen itt. Lehet a földeken marakodni és a bíróságokon pereskedni, majd elkövetkezik az igazság, de ez a kijelentése az adu ász itt, ez számomra mindent üt és mindent visz: soha nem látott szegénységbe süllyedt Magyarország, főleg a vidéki Magyarország!!!

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Kárpótlásként kapták, az állam most másnak adta a földjüket


  Érdekes a cikk, vannak benne fordulatok. Valaki tegyen igazságot!!! Hát persze, majd a bíróság! Bizonyos értelemben a bíróság igazságot tud tenni. Igazság-szolgáltatás, jogszolgáltatás. Néhány hozzáfűzésem, csak úgy általánosságban. Úgy is, mint volt jogtanácsos és úgy is, mint ügyvéd: a földügyek területén rendkívül zavaros állapotok vannak. Találkoztam olyan üggyel, ami összefüggött a kárpótlással, a részarány tulajdon kiadásával, hogy egy koma, aki 1985-ben meghalt, és el is temették, 1999-ben tulajdonrészt kapott a "földrendezésnél". Ezt az egyik illetékes elvtárs helyett az illetékes földhivatal be is jegyezte, ez ma is a halott koma nevén van. Gondolom nem kis gondot okozva a még élőknek, ha valaki el akarja a tulajdonrészét adni, mert a halott komának is a bejegyzés szerint ugyanúgy elővásárlási joga van, mint az élőknek. Persze a koma gyerekei (három van) közül az egyik eltűnt, a másik remeteként él egy hegyi pincében, ha még él, a harmadik pedig pszichiátriai kezelt, talán neki a legjobb, mert nem sokat tud a világról. ... és ez sajnos nem vicc! A földhivatal a 14 évvel korábban meghalt emberkének, tehát a halottnak úgy bejegyezte a tulajdonszerzést, mint a vöcsök!!! Ez tehát azt jelenti, hogy Magyarországon a halott is tud földtulajdont szerezni. Nem semmi. Csak megemlítem, hogy Krisztus születése előtt az ókori egyiptomnak háromezer éves történelme volt, de ott ilyen szerintem nem fordulhatott elő. Másik felvetésem: régi büszke magyar kijelentés, hogy a föld azé, aki megműveli! Hát ez ugye nem ilyen egyszerű, hiszen például a nyomasztó számban megkötött, jogellenes és büntetőjogilag is érintett zsebszerződések révén jelentős termőterületek kerültek külföldiek birtokába és használatába, aztán majd valamikor, amikor már nem lehet tartani az uniós nyomást, ezek külföldiek tulajdonába fognak kerülni, annak rendje és módja szerint. Namost, szerény véleményem szerint, ha ez így bekövetkezik, akkor talán kimondhatjuk, hogy bizonyos magyarországi maffia körök hatásosan és jól dolgoztak, bizonyos más bűnözői körök hathatós közreműködésével. Al Capone elszégyellné magát, ha ezt megtudná! Persze Rózsa Sándor is ezekhez képest csak kispályás betyár lehetett! Aztán az utolsó "megjegyzésem": Paksi úr mit is kérdezett? Hát nem látják, hogy milyen szegénység van, talán még sosem volt ilyen itt. Lehet a földeken marakodni és a bíróságokon pereskedni, majd elkövetkezik az igazság, de ez a kijelentése az adu ász itt, ez számomra mindent üt és mindent visz: soha nem látott szegénységbe süllyedt Magyarország, főleg a vidéki Magyarország!!!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 11. frédi5 2013. szeptember 27. 19:50

  ágh most úr azelöt meg elvtársak jártak hozzá ahogy hallottam a falúban minden munkáért benyújtja a számlát

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Kárpótlásként kapták, az állam most másnak adta a földjüket


  ágh most úr azelöt meg elvtársak jártak hozzá ahogy hallottam a falúban minden munkáért benyújtja a számlát

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 10. pisces 2013. szeptember 27. 18:33

  Kedves muddle! Úgy vélem rossz a hivatkozása. Mindenesetre próbáltam utána járni a dolognak, mert sajnálom ezeket az embereket, de mindenhol azt a választ kaptam, hogy a törvényi változás után pont ezt a lehetőséget vonták meg. A törvény meghozatala előtt adtak arra módot, hogy a tízéves meglévő elbitorlási határideje akinek megvan még tudja rendezni ezt a kérdést, utána erre nincs mód! Ha, nem így van félreinformáltak, ha meg így van az embereket informálták félre. Mindenesetre minden politikai háttér és indok nélkül kérdeztem. Persze, ha irataik vannak akkor minden további nélkül perelhetnek, de ne az elbitorlásra hivatkozzanak, hanem az általam érthetetlen jóvátételre.

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Kárpótlásként kapták, az állam most másnak adta a földjüket


  Kedves muddle! Úgy vélem rossz a hivatkozása. Mindenesetre próbáltam utána járni a dolognak, mert sajnálom ezeket az embereket, de mindenhol azt a választ kaptam, hogy a törvényi változás után pont ezt a lehetőséget vonták meg. A törvény meghozatala előtt adtak arra módot, hogy a tízéves meglévő elbitorlási határideje akinek megvan még tudja rendezni ezt a kérdést, utána erre nincs mód! Ha, nem így van félreinformáltak, ha meg így van az embereket informálták félre. Mindenesetre minden politikai háttér és indok nélkül kérdeztem. Persze, ha irataik vannak akkor minden további nélkül perelhetnek, de ne az elbitorlásra hivatkozzanak, hanem az általam érthetetlen jóvátételre.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 9. muddle 2013. szeptember 27. 14:52

  pisces, bújjál már ki rothadó narancs mögül.
  A másik cikknél feltettem a jogi részt, hogy állami földet el lehet birtokolni. Nézzed majd meg.
  Legalább ne írjál azután újra ostobaságokat, hogy annál a másik cikknél erre a bejegyzésre már nem mertél reagálni.
  Ne a színeket nézzed, hanem próbáljad meg objektíven értékelni az eseteket. Tudom nehezedre esik,mivel minden beírásoddal a hatalomban lévőket próbálod meg védeni. Tegyed ezután is szíved-lelked rajta, de legalább válós indokokat írjál, ne félrevezető kijelentéseket tegyél.

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Kárpótlásként kapták, az állam most másnak adta a földjüket


  pisces, bújjál már ki rothadó narancs mögül.
  A másik cikknél feltettem a jogi részt, hogy állami földet el lehet birtokolni. Nézzed majd meg.
  Legalább ne írjál azután újra ostobaságokat, hogy annál a másik cikknél erre a bejegyzésre már nem mertél reagálni.
  Ne a színeket nézzed, hanem próbáljad meg objektíven értékelni az eseteket. Tudom nehezedre esik,mivel minden beírásoddal a hatalomban lévőket próbálod meg védeni. Tegyed ezután is szíved-lelked rajta, de legalább válós indokokat írjál, ne félrevezető kijelentéseket tegyél.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 8. tasi69 2013. szeptember 27. 14:38

  A zuttymannak meg a csányinak hogy lehet volt állami tulajdonú földje? A öregorbánnak saját kőbányája,a kétes származású orbánnénak tokajhegyi birtoka? Ha ez nem mutyi akkor mi?Én azt mondom kötelet nekik!

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Kárpótlásként kapták, az állam most másnak adta a földjüket


  A zuttymannak meg a csányinak hogy lehet volt állami tulajdonú földje? A öregorbánnak saját kőbányája,a kétes származású orbánnénak tokajhegyi birtoka? Ha ez nem mutyi akkor mi?Én azt mondom kötelet nekik!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 7. pisces 2013. szeptember 27. 13:45

  A végét nem értem igazán, ami szerint nem is művelték ezeket a földeket!? Itt vagy a tányér nem egyenes, vagy a leves görbe.

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Kárpótlásként kapták, az állam most másnak adta a földjüket


  A végét nem értem igazán, ami szerint nem is művelték ezeket a földeket!? Itt vagy a tányér nem egyenes, vagy a leves görbe.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 6. pisces 2013. szeptember 27. 13:35

  Kedv muddle! Próbáljon meg állami tulajdont elbirtokolni. A puding próbája az evés. Hány ilyen sikeres ügyről van tudomása?

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Kárpótlásként kapták, az állam most másnak adta a földjüket


  Kedv muddle! Próbáljon meg állami tulajdont elbirtokolni. A puding próbája az evés. Hány ilyen sikeres ügyről van tudomása?

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Hozzászólok a cikkhez

A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.  Miért kell regisztrálnom? Bejelentkezek | Regisztrálok

Miért kell regisztrálnom?

X
Olvasóink fáradhatatlan aktivitásának köszönhetően az elmúlt évek során a megye meghatározó fórumává váltunk,
ahol cikkeink kapcsán értékes viták, párbeszédek alakultak ki. Ahogy e fórum résztvevőinek száma egyre növekedett,
sajnos a komoly hozzászólások közé egyre gyakrabban keveredtek céltalan, romboló beírások. Ezért éreztük úgy,
hogy eljött az ideje annak, hogy a kommentelés lehetőségét regisztrációhoz kössük, kiszűrve az értelmes fórumozást
zavaró tartalmakat. A regisztrációt ugyanakkor a korábbinál lényegesen egyszerűbbé tettük: elég csak nevet,
fehasználói nevet és emailt megadni. Reméljük olvasóink is úgy gondolják, hogy megéri megtenni ezt az egyszeri és
egyszerű lépést azért, hogy barátságosabb közegben, értelmesebb mederben folytatódhassék a párbeszéd.
(Ha problémája akad a regisztrációval vagy a hozzászólás új módjával, "hozzászólás" tárggyal írjon levelet a sonline@sonline.hu címre.)
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak

Receptválogatások

Pudingos desszertcsodák

Önmagában is isteni egy krémes puding, de desszerteket is feldobhatunk vele. A sütiket is tölthetjük, színesíthetjük pudinggal!

Házhoz visszük a híreket!

Rovatok