Kell a magántanár! Használható nyelvtudás különórákkal

2015. október 6. 08:09 Márkus Kata
Hazánk nem áll túl jól a legkisebbek nyelvoktatása terén a legfrissebb Eurostat felmérés alapján, melyet a nyelvek napjára állítottak össze. Igaz, az általunk megkérdezett szakember szerint nincs is igazán értelme 7-8 éves kor előtt a nyelvtanításnak. A későbbi, iskolai keretek közt zajló nyelvtanítás terén viszont komoly problémák vannak országosan; ahogy a középiskolai nyelvtanár fogalmazott: megúszhatatlan a különtanár, ha a család azt szeretné, hogy használható nyelvtudással kerüljön a diák a felsőoktatásba.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Magyarországon a 4. évfolyamtól kötelező a nyelvoktatás, s hiába van lehetőség rá, országosan lemaradás tapasztalható 11-12 éves korig a nyelvoktatásban a többi uniós országhoz képest. Minden évben szeptember 26-án ünnepeljük a Nyelvek Európai Napját, ez alkalomból készítette el az Eurostat legfrissebb felmérését, melyet az origo.hu hozott nyilvánosságra. E szerint 11-12 évesekig bezárólag az iskolások 59 százaléka tanul valamilyen idegen nyelvet országosan, ebből 1,3 százalék tanul kettőt. Szlovákiában a kicsik 84 százaléka, Ausztriában 100 százalék tanul nyelvet már ebben a korban. De szembetűnő, hogy Horvátországban és Lengyelországban igen magas százalékban tanulnak már a kicsik kettő idegen nyelvet.Kaposváron az első három évfolyam tekintetében helyi tanterv alapján 1. vagy 2. évfolyamon kezdődik az idegen nyelv oktatása, többnyire angolt tanítanak Frányó Zsolt, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) Kaposvár Megyeközponti Tankerülete tanügyigazgatási referense szerint.

– Kisiskolás korban, hét-nyolc évesen érdemes elkezdeni játékosan nyelvet tanulni, az óvodában, addig, amíg a kisgyerekben nem rögzül teljes mértékben a saját anyanyelve, addig nem sok értelmét látom – mondta el érdeklődésünkre Lajos László kaposvári nyelvtanár. – Régebben, a két világháború közötti időszakban volt az jellemző az arisztokrata családoknál, hogy a gyerek három-négy nyelven is kezdett tanulni, mert az inas, a szolgáló mind más nemzetiségű volt. Később aztán ezek a gyerekek lettek azok, akik egyik nyelvből sem voltak igazán jók.

Mint mindenhol, nálunk is az angol a legnépszerűbb nyelv a felmérés szerint a kicsiknél is, de nem olyan toronymagasan, mint máshol: a tanulók 40,4 százaléka tanul angolt, 20,4 százalék németet. Pedig Lajos László szerint a némettel lenne célszerű kezdeni a nyelvtanulást, ugyanis a tapasztalat azt mutatja, ha a gyerek jól megtanul németül, akkor az angolt már könnyebben elsajátítja. – S ha ez a két nyelv már jól megy, akkor érdemes nekilátni egy harmadiknak, mondjuk egy szláv nyelvnek, például orosznak – mondta. – A sorrend tehát német, angol, orosz.

A 11-12 éves diákok közül országosan 68,5 százaléka tanul angolul a felmérés szerint, ez az arány Kaposváron magasabb; a gyerekek csaknem háromnegyede választotta ezt a nyelvet. – Az érintett korosztályban, a 4., 5., 6. évfolyamon 2026-an tanulnak a kaposvári általános iskolákban – tudtuk meg Frányó Zsolttól. – Angol nyelvet 1503-an, németet 515-en, 25,42 százalék, beás nyelvet pedig nyolcan tanulnak. Emelt szintű nyelvoktatásban 373 (349 angol, 24 német) tanuló vesz részt. Két tanítási nyelvű – magyar-angol – osztályokba pedig 87 tanuló jár.

Nem tantárgyként kellene kezelni a nyelvtanulást!

A családok nagy részének megúszhatatlan manapság a különnyelvtanár – vélekedett Lajos László kaposvári nyelvtanár. – Mégpedig azért, mert a nyelvtanulás az nem egy tantárgy, pedig iskolai keretek közt úgy kezelik. Ezért fordulhat elő, hogy a gyerek tantárgyi keretek közt ötöst kap, s amikor szüksége van arra, hogy a nyelvet használja, akkor meg csak tátog. A különtanár meg azt próbálja megvalósítani, hogy anyanyelvi közegbe helyezi a gyereket. De természetesen a legeredményesebb, ha tényleges anyanyelvi közegben tudja gyakorolni a tanult nyelvet a gyerek. Így két-három hónap alatt képes annyit fejlődni, mint évek alatt az iskolában.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Kell a magántanár! Használható nyelvtudás különórákkal

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Alig egy perc alatt 225-ször szökkentek egy japán iskola nebulói.

Gyönyörű, de hátborzongató lenne a vizes apokalipszis New Yorkban

Látta már a Nagy Alma lagúnáit? Most megmutatjuk.

Elképesztő gesztust tett Dél-Szudán felé Ferenc pápa

Félmillió dollárral vagyis kb. 138 millió forinttal támogatja az országot.

Real Madrid: őrült ajánlatot csap le az asztalra CR?

Real Madrid: őrült ajánlatot csap le az asztalra CR?

A portugál tényleg menni akar, nem csak több pénzt szeretne. Állítólag már a terve is megvan…

Konföderációs Kupa: Kamerun–Ausztrália élőben az NSO-n!

A két előző vesztes a reménykedés jogáért szeretne győzni Szentpéterváron.

Elbűvölő hölgy lehet az első női NFL-játékos? – KÉPEK

Olyat ért el, amit korábban senki, de komolyabb céljai is vannak • Kosárlabdában sem utolsó!

Mintha vb-t nyertek volna – interjú az andorrai kapussal

Mintha vb-t nyertek volna – interjú az andorrai kapussal

„Reggeltől egy építkezési vállalatnál dolgozom az irodában, délutántól estig pedig heti négy-öt edzésem van.”

NB II: magyar bajnok játékost igazolt a Szeged 2011

Két új játékost is bemutattak Supka Attiláék mellett • Az angol MK Dons is az ellenfelek között.

Hertha: A siker csak egy pillanat. Ha hátradőlsz… – Dárdai

„Légy mindig magabiztos. Olyat kérj a csapatod tagjaitól, amit tudsz, hogy biztosan meg tudnak csinálni.”

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Gyermeknapi fotóverseny | Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér