Két falu, két külön világ Kaposvártól néhány kilométerre

2016. február 28. 06:43 , Legutóbb frissítve: 2016. február 28. 07:43 Vas András

Két falu, két külön világ Kaposvártól néhány kilométerre

Húsz kilométeren belül a megyeszékhelytől, de két különböző világ. Kaposfőn nyolcvannál több vállalkozás, alig két százalékos munkanélküliség, mindössze négy-öt segélyezett, az ellenirányban, Kaposkeresztúron viszont a fél falu állástalan, s remény sincs a változásra.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kanyargunk a Baté felől a faluba vezető úton, előbb egy panzió hirdetését olvassuk, majd jobbról egy homokbánya: ahhoz képest, hogy a megyeszékhely környékének legmagasabb munkanélküliséggel sújtott települése Kaposkeresztúr, máris két potenciális munkahelyet találunk.
– A homokbányához csak akkor kellenek emberek, ha az utat kell söpörni – állítja Eszter, aki Ilonka társaságában a helyi fametsző brigád tagjaként éppen a levágott ágakat szedegeti össze az árokparton. A rákópusztai panzió pedig családi biznisz, nem kell nekik plusz alkalmazott.
Pedig akár válogathatnának is az állástalan keresztúriak közül, hiszen noha a hivatalos adatok szerint a faluban „csak” 24 százalékos a regisztrált munkanélküliek, a valóságban a nagyjából 120-130 munkaképes korú több mint fele a közmunkaprogramban, vagy még ott sem talál elfoglaltságot, melyért fizetnek számára. Merthogy a zsáktelepülésen az önkormányzat mellett nincs valódi munkáltató, még a vegyesbolt lehetne egy aprócska menekülőútvonal, de az időszakos nyitvatartású egység – akad nap, amikor csak a reggeli órákban látogatható, délben mindig bezár, s esetenként délután is fogad vásárlókat.– Nincs ebben a faluban semmi – mondja Orsós Beáta, az önkormányzat épülete előtt várakozó söprűs csapat tagja. A társaságból bemutatkozásunk után néhányan arrébb somfordálnak, ország-világ, de legalábbis a megye előtt nem szívesen vállalják sorsukat, a többség azonban marad.
Akad köztük, aki a zsákfalu-jelleget okolja a településen élők nyomorúságáért, másvalaki a rendszerváltás előtti idők kapcsán nosztalgiázik, amikor még működött a termelőszövetkezet a faluban.
– A közlekedés sem ideális – teszi hozzá Pápai Krisztina. – Négy vagy öt busz jön be a faluba, de abból kettő az iskolásokat viszi, a maradékkal lehet bemenni Kaposvárra. Csak éppen nincsenek a gyárak műszakjaihoz igazítva.
Némi meglepetésünkre kiderül, a megyeszékhelyhez nagyjából azonos távolságra fekvő Dombóvárra pedig csak átszállással lehet utazni, vagyis a falutól kelet felé még nehezebb állást találni.
– Meg aztán nem is csak a buszok miatt nem tudnak innen elhelyezkedni az emberek – ismeri el a fametsző brigád másik női tagja, Eszter. – Sokaknak nincs semmiféle végzettsége, vagy ha éppen akad, akkor gyakorlata, s így szinte esély sincsen elmenni egy gyárba.

Várakozik a keresztúri brigád Várakozik a keresztúri brigád


Helyben az önkormányzat mellett vízügy foglalkoztat közmunkásokat, de oda is nehéz bekerülni, hiszen az állástalanok között olyanok is akadnak, akik írni-olvasni sem tudnak.
– A huszonegyedik században így azért elég nehéz érvényesülni – jegyezzük meg a polgármesteri hivatal előtt várakozó seprűsöknek, akik közül többen egyetértőn bólogatnak.
– Éppen ezért vonzó itt mindenkinek a mezőgazdaság – magyarázza Pápai Krisztina. – Az önkormányzatnak van is egy kis kertje, ahol több mindent termelnek, azt jó leenne felfuttatni. A földhöz falun mindenki ért, s a többség hajlandó is lenne dolgozni. Hiszen még a közmunkáért is megy a harc, mert ha nem jut, akkor marad a 22 800 forintos segély, amiből csak otthon ül az ember, s próbál nem éhenhalni...
Cservenka Zsolt szerint viszont aki valóban akar dolgozni, annak jut munka. A fiatal férfi saját példáját citálja: építésvezetőként helyben nem tudott érvényesülni, így most éppen egy dél-baranyai építkezésen dolgozik Villányban.
– Másról sem olvasni, minthogy szükség van a képzett és a betanított munkaerőre, hiszen rengetegen kimentek külföldre dolgozni – mondja. – Persze még az utóbbihoz is kell némi képzettség, de az már tényleg az egyénen múlik. Ha viszont valaki nem akar dolgozni, mi mást tehetne, minthogy szapulja a körülményeket...

Hasonlóképpen gondolkodik Budánné Simonfalvi Katalin polgármester is, aki szerint, mivel relatíve közel fekszik a település Kaposvárhoz, a zsákfalujelleg nem olyan hátrány, mint mondjuk Belső-Somogyban.
– Régebben innen szinte mindenki a megyeszékhelyre ingázott a húskombinátba, a textilbe vagy a cukorgyárba – állítja. – A mai fiataloknak viszont nemhogy szakmájuk nincs, de sokszor még a nyolc általánost sem járják ki. És nem azért, mert nem bírják a tanulást, sokkal inkább lusták vagy kényelmesek.
A településvezető a maga módján persze próbál segíteni a jórészt cigány fiatalokon – a falu lakóinak nagyjából hatvan százaléka roma, de a negyven év alattiaknál még magasabb az arányuk -, őket küldi a munkaügyi központ képzéseire – más kérdés, hogy a tanfolyamok haszna, vagy pontosabban hasznosítási lehetősége meglehetően csekély...

– Próbálom rábeszélni z érintetteket, végezzék el az iskolát, szerezzenek szakmát, mert sokkal könnyebb lesz az életük – teszi hozzá a polgármester -, de jellemzően minden kérlelés csak pusztába kiáltott szó. Főként a lányokkal nehéz, utána persze jönnének közmunkásnak. De a lehetőségeink behatároltak, az ötvennégy közfoglalkoztatásra alkalmas ember csak egy részének jut munka. És nem is mindenki alkalmazható, sokan már a rendszerből is kiestek, és így segíteni sem lehet rajtuk. Szóval a 24 százalékos hivatalos munkanélküliség rémisztőnek tűnik, de ha a valóságban is csak ekkora lenne az állástalanság, azt hiszem, sokan örülnének a faluban...

Kaposfő, a somogyi ritkaság: tényleg csak az nem dolgozik, aki nem is akar

Négy bolt, étterem, pékség, kocsmák, szolgáltatások, a 61-es főúton folyamatos kocsisor, melyből rendre félreáll egy-egy kamion. Sofőrje vagy az egyik élelmiszerüzletbe ugrik be, vagy éppen menüt rendel a vendéglőben, söprögető közmunkások kerülgetik közben a teherautót.
– Jobb, mint otthon ülni – állítja Orsós Ágnes, miközben lapátra tereli a semmi kis szemetet, amit a kaposfői parkolóban összehúzogatott. – Igaz, nyáron sok a munka, de nem panaszkodom, legalább van, s a pénz is több mint kétszer annyi, mintha csak segélyt kapnék.

Kaposfőn csak az nem dolgozik, aki nem akar Kaposfőn csak az nem dolgozik, aki nem akar


A faluban Sztányi Tibor polgármester szerint mindössze négyen-öten kapják a minimális 22 800 forintot, a többiek a közmunkaprogramban vagy a szociális szövetkezetben találnak elfoglaltságot. A két program nagyjából száz embert mozgat meg naponta, s a szociális szövetkezetben nem is közmunkásbérért gürcölnek, hanem a Munka Törvénykönyve szerint kapják a bérüket.
A szövetkezetet három éve alapította az önkormányzat, a férfiak aprítékból fabrikettet készítenek, a teljes folyamatot ők felügyelik.
– Örülök, hogy van munkám – mondja büszkén a csak Feriként bemutatkozó középkorú férfi. Míg talicskára lapátolja a fűrészporszerű alapanyagot, néha a hátsó udvar felé sandít, ahol vagy féltucatnyian serénykednek az építkezésen. Tárolócsarnok épül, a betonváza már áll, most éppen a tető elemeit emelik a helyükre. Ketten a falakon serénykednek, öten-hatan az összeszerelt elemeket hordják a daruhoz. Mindannyian helybéliek.

Munka jut bőven Munka jut bőven


– Ha lehet, minden munkát kaposfőiekkel végeztetünk el – magyarázza Sztányi Tibor –, hiszen akkor itt marad a pénz a faluban, itt kiöltik el a boltban, a kocsmában, a péknél.
Az egyik üzletben megerősítik a szavait: az eladó szerint, amióta felfutott a szövetkezet, megnőtt a forgalma, még ha nem százezrekkel.
– Érzékelhető, hogy nem segélyből él a többség, hanem 50-80 ezer forintot keresnek az emberek – állítja –, vagyis havi 20-50 ezerrel többet tudnak költeni.
Persze nemcsak az önkormányzatnak köszönhető, hogy ekkora a fizetőképes kereslet, hiszen akad vasipari cég, mely nagyjából száz embernek ad munkát, a mezőgazdasági cégeknél is úgy öt tucatnyian megélhetésre leltek, emellett sok a néhány alkalmazottat foglalkoztató kis cég.

– A csúcsidőben tizenkét százalék körül volt a munkanélküliség – jegyzi meg a polgármester; persze sok somogyi településen most is gondolkodás nélkül rábólintanának egy ilyen adatra... – Most a hatoda, ennél lejjebb már nem is nagyon lehet tornázni, ugyanis néhány embert nem lehet munkára fogni.
Pedig lenne még dolog, ugyanis ma már ott tart a falu, hogy más településekről is alkalmaznak dolgozókat a szövetkezetbe, s ha minden jól megy, további dolgos kezekre lesz szükség. Jelenleg ugyanis hét hektáron gazdálkodnak, zöldséget-gyümölcsöt termelnek a földeken, melyek nemcsak az önkormányzaté, hanem bérlemény is akad közöttük. A termés nagy részét felveszi az iskola napi 450 adagos konyhája, de jut a termelői piacra is. A tervek szerint azonban a jövőben fel is dolgoznák, amit megtermelnek: savanyítóüzemben és száraztésztagyárban gondolkodnak a kaposfőiek.
A nagyjából nyolcszáz munkaképes korú persze nemcsak a településen talál magának munkát, rengetegen ingáznak a megyeszékhelyre: miután a 61-es főút miatt a buszközlekedésre nem lehet panasz – és vonat is jár Kaposvár felé –, így a bejárás nem okoz gondot. Viszont elköltözni nem nagyon akarnak: miután a faluban igazából minden helyben elérhető, a város pedig autóval tíz perc, busszal sem sokkal több, így minek cihelődnének fel...

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Két falu, két külön világ Kaposvártól néhány kilométerre

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Két emeleten és kilenc asztalon át gurult a világ legdurvább biliárdlökése

Két emeleten és kilenc asztalon át gurult a világ legdurvább biliárdlökése

És végül mégis csak egy lyukat sikerül vele megtalálni.

Molylepkét neveztek el Donald Trumpról

Az újonnan felfedezett rovarfaj ezt annak köszönheti, hogy egyedeinek fején pont olyan sárga hajképződmény van, mint a megválasztott amerikai elnökén.

Király-kupa: hullámvölgyben a Real, nyert a Celta Madridban

Király-kupa: hullámvölgyben a Real, nyert a Celta Madridban

Aspas góljára még felelt Marcelo, de rögvest jött az újabb vigói gól. 3 meccs óta nyeretlenek a királyiak.

„Nem vagyok magyar, de papíron az lehetek” – a légiósszabály útvesztőjében

Fél éven belül is többször változott a szabály – most akkor ki számít hazai játékosnak?

Íme, José Mourinho, a manchesteri Bálint gazda

TÉLI TRANSZFERSOROZAT. Kezdődik a keretgondozás, Schneiderlin után Depay, Young, Rashford és Martial is távozhat Manchesterből.

Férfi kézi-vb: Nagy szükségem volt erre a pozitív lökésre – Császár

Férfi kézi-vb: Nagy szükségem volt erre a pozitív lökésre – Császár

Zubai: Felszabadult játékkal nyertünk, ez már ráfért a csapatra • Sabaté elégedett volt a védekezéssel.

Könnyed győzelem Szaúd-Arábia ellen

Egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelmünk. Tizenhárom gól lett közte.

Felkészülés: a Videoton ikszelt az orosz élcsapattal

Döntetlent játszott a Honvéd is, a DVTK és a Paks NB II-es csapatot győzött le.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér