Két falu, két külön világ Kaposvártól néhány kilométerre

2016. február 28. 06:43 , Legutóbb frissítve: 2016. február 28. 07:43 Vas András

Két falu, két külön világ Kaposvártól néhány kilométerre

Húsz kilométeren belül a megyeszékhelytől, de két különböző világ. Kaposfőn nyolcvannál több vállalkozás, alig két százalékos munkanélküliség, mindössze négy-öt segélyezett, az ellenirányban, Kaposkeresztúron viszont a fél falu állástalan, s remény sincs a változásra.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kanyargunk a Baté felől a faluba vezető úton, előbb egy panzió hirdetését olvassuk, majd jobbról egy homokbánya: ahhoz képest, hogy a megyeszékhely környékének legmagasabb munkanélküliséggel sújtott települése Kaposkeresztúr, máris két potenciális munkahelyet találunk.
– A homokbányához csak akkor kellenek emberek, ha az utat kell söpörni – állítja Eszter, aki Ilonka társaságában a helyi fametsző brigád tagjaként éppen a levágott ágakat szedegeti össze az árokparton. A rákópusztai panzió pedig családi biznisz, nem kell nekik plusz alkalmazott.
Pedig akár válogathatnának is az állástalan keresztúriak közül, hiszen noha a hivatalos adatok szerint a faluban „csak” 24 százalékos a regisztrált munkanélküliek, a valóságban a nagyjából 120-130 munkaképes korú több mint fele a közmunkaprogramban, vagy még ott sem talál elfoglaltságot, melyért fizetnek számára. Merthogy a zsáktelepülésen az önkormányzat mellett nincs valódi munkáltató, még a vegyesbolt lehetne egy aprócska menekülőútvonal, de az időszakos nyitvatartású egység – akad nap, amikor csak a reggeli órákban látogatható, délben mindig bezár, s esetenként délután is fogad vásárlókat.– Nincs ebben a faluban semmi – mondja Orsós Beáta, az önkormányzat épülete előtt várakozó söprűs csapat tagja. A társaságból bemutatkozásunk után néhányan arrébb somfordálnak, ország-világ, de legalábbis a megye előtt nem szívesen vállalják sorsukat, a többség azonban marad.
Akad köztük, aki a zsákfalu-jelleget okolja a településen élők nyomorúságáért, másvalaki a rendszerváltás előtti idők kapcsán nosztalgiázik, amikor még működött a termelőszövetkezet a faluban.
– A közlekedés sem ideális – teszi hozzá Pápai Krisztina. – Négy vagy öt busz jön be a faluba, de abból kettő az iskolásokat viszi, a maradékkal lehet bemenni Kaposvárra. Csak éppen nincsenek a gyárak műszakjaihoz igazítva.
Némi meglepetésünkre kiderül, a megyeszékhelyhez nagyjából azonos távolságra fekvő Dombóvárra pedig csak átszállással lehet utazni, vagyis a falutól kelet felé még nehezebb állást találni.
– Meg aztán nem is csak a buszok miatt nem tudnak innen elhelyezkedni az emberek – ismeri el a fametsző brigád másik női tagja, Eszter. – Sokaknak nincs semmiféle végzettsége, vagy ha éppen akad, akkor gyakorlata, s így szinte esély sincsen elmenni egy gyárba.

Várakozik a keresztúri brigád Várakozik a keresztúri brigád


Helyben az önkormányzat mellett vízügy foglalkoztat közmunkásokat, de oda is nehéz bekerülni, hiszen az állástalanok között olyanok is akadnak, akik írni-olvasni sem tudnak.
– A huszonegyedik században így azért elég nehéz érvényesülni – jegyezzük meg a polgármesteri hivatal előtt várakozó seprűsöknek, akik közül többen egyetértőn bólogatnak.
– Éppen ezért vonzó itt mindenkinek a mezőgazdaság – magyarázza Pápai Krisztina. – Az önkormányzatnak van is egy kis kertje, ahol több mindent termelnek, azt jó leenne felfuttatni. A földhöz falun mindenki ért, s a többség hajlandó is lenne dolgozni. Hiszen még a közmunkáért is megy a harc, mert ha nem jut, akkor marad a 22 800 forintos segély, amiből csak otthon ül az ember, s próbál nem éhenhalni...
Cservenka Zsolt szerint viszont aki valóban akar dolgozni, annak jut munka. A fiatal férfi saját példáját citálja: építésvezetőként helyben nem tudott érvényesülni, így most éppen egy dél-baranyai építkezésen dolgozik Villányban.
– Másról sem olvasni, minthogy szükség van a képzett és a betanított munkaerőre, hiszen rengetegen kimentek külföldre dolgozni – mondja. – Persze még az utóbbihoz is kell némi képzettség, de az már tényleg az egyénen múlik. Ha viszont valaki nem akar dolgozni, mi mást tehetne, minthogy szapulja a körülményeket...

Hasonlóképpen gondolkodik Budánné Simonfalvi Katalin polgármester is, aki szerint, mivel relatíve közel fekszik a település Kaposvárhoz, a zsákfalujelleg nem olyan hátrány, mint mondjuk Belső-Somogyban.
– Régebben innen szinte mindenki a megyeszékhelyre ingázott a húskombinátba, a textilbe vagy a cukorgyárba – állítja. – A mai fiataloknak viszont nemhogy szakmájuk nincs, de sokszor még a nyolc általánost sem járják ki. És nem azért, mert nem bírják a tanulást, sokkal inkább lusták vagy kényelmesek.
A településvezető a maga módján persze próbál segíteni a jórészt cigány fiatalokon – a falu lakóinak nagyjából hatvan százaléka roma, de a negyven év alattiaknál még magasabb az arányuk -, őket küldi a munkaügyi központ képzéseire – más kérdés, hogy a tanfolyamok haszna, vagy pontosabban hasznosítási lehetősége meglehetően csekély...

– Próbálom rábeszélni z érintetteket, végezzék el az iskolát, szerezzenek szakmát, mert sokkal könnyebb lesz az életük – teszi hozzá a polgármester -, de jellemzően minden kérlelés csak pusztába kiáltott szó. Főként a lányokkal nehéz, utána persze jönnének közmunkásnak. De a lehetőségeink behatároltak, az ötvennégy közfoglalkoztatásra alkalmas ember csak egy részének jut munka. És nem is mindenki alkalmazható, sokan már a rendszerből is kiestek, és így segíteni sem lehet rajtuk. Szóval a 24 százalékos hivatalos munkanélküliség rémisztőnek tűnik, de ha a valóságban is csak ekkora lenne az állástalanság, azt hiszem, sokan örülnének a faluban...

Kaposfő, a somogyi ritkaság: tényleg csak az nem dolgozik, aki nem is akar

Négy bolt, étterem, pékség, kocsmák, szolgáltatások, a 61-es főúton folyamatos kocsisor, melyből rendre félreáll egy-egy kamion. Sofőrje vagy az egyik élelmiszerüzletbe ugrik be, vagy éppen menüt rendel a vendéglőben, söprögető közmunkások kerülgetik közben a teherautót.
– Jobb, mint otthon ülni – állítja Orsós Ágnes, miközben lapátra tereli a semmi kis szemetet, amit a kaposfői parkolóban összehúzogatott. – Igaz, nyáron sok a munka, de nem panaszkodom, legalább van, s a pénz is több mint kétszer annyi, mintha csak segélyt kapnék.

Kaposfőn csak az nem dolgozik, aki nem akar Kaposfőn csak az nem dolgozik, aki nem akar


A faluban Sztányi Tibor polgármester szerint mindössze négyen-öten kapják a minimális 22 800 forintot, a többiek a közmunkaprogramban vagy a szociális szövetkezetben találnak elfoglaltságot. A két program nagyjából száz embert mozgat meg naponta, s a szociális szövetkezetben nem is közmunkásbérért gürcölnek, hanem a Munka Törvénykönyve szerint kapják a bérüket.
A szövetkezetet három éve alapította az önkormányzat, a férfiak aprítékból fabrikettet készítenek, a teljes folyamatot ők felügyelik.
– Örülök, hogy van munkám – mondja büszkén a csak Feriként bemutatkozó középkorú férfi. Míg talicskára lapátolja a fűrészporszerű alapanyagot, néha a hátsó udvar felé sandít, ahol vagy féltucatnyian serénykednek az építkezésen. Tárolócsarnok épül, a betonváza már áll, most éppen a tető elemeit emelik a helyükre. Ketten a falakon serénykednek, öten-hatan az összeszerelt elemeket hordják a daruhoz. Mindannyian helybéliek.

Munka jut bőven Munka jut bőven


– Ha lehet, minden munkát kaposfőiekkel végeztetünk el – magyarázza Sztányi Tibor –, hiszen akkor itt marad a pénz a faluban, itt kiöltik el a boltban, a kocsmában, a péknél.
Az egyik üzletben megerősítik a szavait: az eladó szerint, amióta felfutott a szövetkezet, megnőtt a forgalma, még ha nem százezrekkel.
– Érzékelhető, hogy nem segélyből él a többség, hanem 50-80 ezer forintot keresnek az emberek – állítja –, vagyis havi 20-50 ezerrel többet tudnak költeni.
Persze nemcsak az önkormányzatnak köszönhető, hogy ekkora a fizetőképes kereslet, hiszen akad vasipari cég, mely nagyjából száz embernek ad munkát, a mezőgazdasági cégeknél is úgy öt tucatnyian megélhetésre leltek, emellett sok a néhány alkalmazottat foglalkoztató kis cég.

– A csúcsidőben tizenkét százalék körül volt a munkanélküliség – jegyzi meg a polgármester; persze sok somogyi településen most is gondolkodás nélkül rábólintanának egy ilyen adatra... – Most a hatoda, ennél lejjebb már nem is nagyon lehet tornázni, ugyanis néhány embert nem lehet munkára fogni.
Pedig lenne még dolog, ugyanis ma már ott tart a falu, hogy más településekről is alkalmaznak dolgozókat a szövetkezetbe, s ha minden jól megy, további dolgos kezekre lesz szükség. Jelenleg ugyanis hét hektáron gazdálkodnak, zöldséget-gyümölcsöt termelnek a földeken, melyek nemcsak az önkormányzaté, hanem bérlemény is akad közöttük. A termés nagy részét felveszi az iskola napi 450 adagos konyhája, de jut a termelői piacra is. A tervek szerint azonban a jövőben fel is dolgoznák, amit megtermelnek: savanyítóüzemben és száraztésztagyárban gondolkodnak a kaposfőiek.
A nagyjából nyolcszáz munkaképes korú persze nemcsak a településen talál magának munkát, rengetegen ingáznak a megyeszékhelyre: miután a 61-es főút miatt a buszközlekedésre nem lehet panasz – és vonat is jár Kaposvár felé –, így a bejárás nem okoz gondot. Viszont elköltözni nem nagyon akarnak: miután a faluban igazából minden helyben elérhető, a város pedig autóval tíz perc, busszal sem sokkal több, így minek cihelődnének fel...

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Két falu, két külön világ Kaposvártól néhány kilométerre

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Spontán táncos bulit csaptak a dugó közepén

A kínai Hszian városában várakozás helyett egy busz utasai roptak egyet.

Karácsony helyett már májusban jön a kilencedik Star Wars

2019. május 24-re ne tervezzenek más programot.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Mit pakol magának egy kisgyerek ebédre?

Csupa-csupa zöldséget és gyümölcsöt, ugye?

Manchester City–Manchester United: tényleg csütörtököt mondtak

Manchester City–Manchester United: tényleg csütörtököt mondtak

Az első félidőben láthattunk két-két helyzetet, aztán már csak Fellaini vitt színt és izgalmat a városi derbibe.

MLSZ: parkolási problémák miatt 400 ezret fizethet az FTC

Megsértették a hivatalos személyek parkolási feltételeinek biztosításával kapcsolatos szabályzati előírásokat.

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

„Amit kérnek tőlünk, nem tartjuk be és rendkívül sok a fegyelmezetlenség.”

Hoki-vb: az eddigi éllovasé a torna legsúlyosabb veresége

Az öt gólt vágó Ausztria négy és fél perc alatt eldöntötte a Dél-Korea elleni meccsét.

U17: „Az Eb-re több odafigyeléssel és akarattal kell kimennünk”

A törökök elleni mérkőzés megmutatta a hibákat, amelyeket a horvátországi Eb-ig ki kell javítani.

Barca: Messi egy játékos mezét kérte el karrierje során

„Nem igazán szeretek mezt cserélni az ellenféllel, nekem ez egy furcsa gesztus.”

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér