Kultúrák a földszinten, százmilliókon áll a múlt jövője

2011. március 25. 07:00 Balassa Tamás, Vigmond Erika
Több százmillió forintot fordíthatnak a somogyi szakemberek régészeti leletmentésre az idén, a konkrét összegről ezekben a napokban tárgyal a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága és Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A feltárásoknak ezúttal is az útépítések adhatnak lendületet. Mindkettő akadozott korábban, a marcali elkerülőút építését a szeszélyes időjárás és tervezési gondok hátráltatták, a Lulla-balatonendrédi folyamatokat pedig a környezetvédelmi szakállamtitkár akasztotta meg, bár a leletmentés jól haladt. A korábbi években a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) ásott Somogyban, most a szakmai irányítás és vele a források is visszakerültek a megyébe.

A régészet aranykorát az autópálya-építések jelentik, Somogyban az M7-est a parti lakosok mellett az ásatásvezetők és munkatársaik várták a legjobban. Az M9-es déli autópálya 2027 után várható somogyi, Dombóvár-Nagykanizsa vonalú szakaszáig maradnak a kisebb, de nem jelentéktelen feltárások.

Az igazi izgalom a terepmunka Az igazi izgalom a terepmunka

Honti Szilvia, a megyei múzeumok régészeti osztályvezetőjének elmondásából az látszik, a marcali és a lullai, őskori és középkori lelőhelyek is tartogathatnak még meglepetéseket, amint eddig is szép anyag került már elő. Érdekesség, hogy a Pogány-völgyi ásatásnál például jelenleg aszfalt fedi a lelőhelyek egy részét, itt csak szakaszosan, az útépítéssel összehangolva áshatnak, s van, ahol az erdőirtást kell megvárni. A somogyi régészek április közepén folytatják a Lulla-balatonendrédi, s várhatóan május második felében a marcali megelőző feltárásokat. A közbeszerzések miatt lesz kisebb késedelem a tervekhez képest, a marcali munka már önmagában meghaladja a százmilliós nagyságrendet. Közben a muzeológusok és restaurátorok folyamatosan dobozolnak és pakolnak a Rippl-Rónai Múzeumban, készítik elő a fenntartó vármegyeházára költözését. A sokezer éves kerámiák csomagolása valamelyest bonyolultabb egy családi lakváltásnál: 12 milliós tétel lesz a leletanyag Taszárra juttatása, a szakemberek Fő utcai vándorlása – bár már középtávon megtakarítás – szintén nem olcsó.

A sávolyi motorospálya 2008-as előkészítése volt az utolsó nagyobb volumenű ásatás a megyében. Munka nélkül persze nem maradtak a somogyi régészek: a kaposvári elkerülőút nyomvonaláról csaknem tíz évvel ezelőtt előkerült leletek, s még számos feltárt lelőhely feldolgozása évekig munkát ad nekik.
A feltárásoknak ezúttal is az útépítések adhatnak lendületet A feltárásoknak ezúttal is az útépítések adhatnak lendületet

De az igazi izgalom persze a terepmunkában, s egy-egy új szenzációban vagy ritkaságban van. Lullán faluméretű őskori telepre, késői – a római hódítás előtti – kelta sírokra bukkantak, s hamvasztott és zsugorított temetkezés nyomait tárták föl. A 10-12 sír feldolgozását továbbiak követik tavasszal a csaknem egy hektáron lehumuszolt területen. Tartalmuk viszonylag szegényes, de egy-egy hasfibula előfordul, amint edények is. Érdekesség a nagyméretű mészégető kemence feltárása. Lulla középkori előzményei kerültek így elő, tudtuk meg Honti Szilviától. A régész-főmuzeológus elmondta azt is, hogy Marcalinál két fontos lelőhelyet tártak föl a KÖSZ szakemberei: egy a lengyeli kultúrához tartozó késő-neolitikus telepet négyzetalapú házakra utaló építkezés nagy tömegével, s szintén az újkőkorból egy „kőpattintóüzem” és gödörház nyomai kerültek elő.A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a geodéziai munkák, valamint a területszerzés lezárása után, tavaly márciusban adta át lőszermentesítésre és régészeti feltárásra a 68-as főút Marcalit elkerülő szakaszán a munkaterületet. Már akkor ismert őskori, illetve középkori lelőhelyekkel, sok értékes lelettel számoltak a régészek.

– A lőszermentesítéssel teljes egészében végeztek a kijelölt szakaszon – mondta Gerencsér Árpád, a marcali önkormányzat tanácsosa, a beruházások kapcsolattartója. – A régészeti feltárás viszont még az idén is folytatódik az előkészítő munkák részeként, ugyanúgy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. finanszírozásában. Tavaly a rossz idő is hátráltatta a munkákat, valamint a várható gazdag leletanyag miatt is kértek hosszabbítást. Hivatalosan március 15-től, az időjárási viszonyok alakulásával vehetik birtokba a régészek a terepet. Még jelentős terület vár feltárásra, de várhatóan idén még nem kezdődik az elkerülőút konkrét építése, néhány hiányzó alapdokumentum miatt. A mérnöki tevékenység és a kivitelezés közbeszerzésének meghirdetésére még ebben az évben sor kerül.
Több százmillió forintot fordíthatnak a leletmentésre Több százmillió forintot fordíthatnak a leletmentésre

A tavalyi feltáráskor őskori és középkori leletek kerültek elő. Árpád kori sírokat, bronz kori urnasírokat, hulladéktároló gödröket tártak fel a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat dél-dunántúli regionális irodájának munkatársai a marcali szakaszon. Ezen kívül szabályos lövészárkot, lövészállásokat és -teknőket, egy parancsnoki állást, valamint egy katonasírt találtak. Az ismeretlen szovjet katona maradványait, melyet a Somogy Temetkezési Kft. vett át, a marcali katonai temetőben helyezték végső nyughelyére, magyar és orosz kegyeleti kísérettel.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Kultúrák a földszinten, százmilliókon áll a múlt jövője

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Alig egy perc alatt 225-ször szökkentek egy japán iskola nebulói.

Gyönyörű, de hátborzongató lenne a vizes apokalipszis New Yorkban

Látta már a Nagy Alma lagúnáit? Most megmutatjuk.

Elképesztő gesztust tett Dél-Szudán felé Ferenc pápa

Félmillió dollárral vagyis kb. 138 millió forinttal támogatja az országot.

Real Madrid: őrült ajánlatot csap le az asztalra CR?

Real Madrid: őrült ajánlatot csap le az asztalra CR?

A portugál tényleg menni akar, nem csak több pénzt szeretne. Állítólag már a terve is megvan…

Konföderációs Kupa: Kamerun–Ausztrália élőben az NSO-n!

A két előző vesztes a reménykedés jogáért szeretne győzni Szentpéterváron.

Elbűvölő hölgy lehet az első női NFL-játékos? – KÉPEK

Olyat ért el, amit korábban senki, de komolyabb céljai is vannak • Kosárlabdában sem utolsó!

Mintha vb-t nyertek volna – interjú az andorrai kapussal

Mintha vb-t nyertek volna – interjú az andorrai kapussal

„Reggeltől egy építkezési vállalatnál dolgozom az irodában, délutántól estig pedig heti négy-öt edzésem van.”

NB II: magyar bajnok játékost igazolt a Szeged 2011

Két új játékost is bemutattak Supka Attiláék mellett • Az angol MK Dons is az ellenfelek között.

Hertha: A siker csak egy pillanat. Ha hátradőlsz… – Dárdai

„Légy mindig magabiztos. Olyat kérj a csapatod tagjaitól, amit tudsz, hogy biztosan meg tudnak csinálni.”

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Gyermeknapi fotóverseny | Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér