Magyar vagy-e? Meglehetősen nehéz az állampolgársági teszt

2011. július 4. 07:27 , Legutóbb frissítve: 2011. július 4. 09:23 Vas András, Füleki Tímea
Kíváncsiak voltunk, sikerülne-e letennie az állampolgársági vizsgát az utca emberének: a lényegesen leegyszerűsített teszt is sokak számára bonyolultnak bizonyult.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Eddig százezren kértek magyar állampolgárságot egyszerűsített honosítási eljárás keretében, a kérelmek közel kétharmadát sikerült feldolgozni, s körülbelül tízezren már le is tehették az állampolgársági esküt. Nekik nem kellett Magyarországon letelepedniük, állampolgársági vizsgát tenniük, magyarországi lakóhelyet és megélhetést igazolniuk. Egyszerűsített honosítást az kérhet, aki maga vagy felmenője magyar állampolgár volt vagy valószínűsíti magyarországi származását, magyar nyelvtudását igazolja, a magyar jog szerint büntetlen előéletű és büntetőeljárás sincs ellene folyamatban, és honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát. Aki viszont nem felel meg ezen kritériumoknak, kénytelen a hoszszabb, s bonyolultabb utat választani. Melynek végén, az állampolgársági esküt megelőzően vizsgát kell tennie – írásban és szóban.
A kérdéseket az Alkotmányos alapismeretek című könyv anyaga alapján állítják össze, melybe belelapozva megállapítható: sok honfitársunk bajban lenne, ha ki kellene töltenie egy feladatsort.Mutassa be röviden az Európai Unió szervezetét és működését! Ismertesse a magyar választási rendszert! Beszéljen a 15-16. századi törökellenes harcokról Magyarországon! Magyarázza el a közigazgatás fogalmát és szervezeti rendszerét! Csoportosítsa az állampolgári jogokat, s magyarázza el tartalmukat! Mutassa be a magyar irodalmat a reneszánsz és a barokk korában!

Vagyis az általános műveltség mellett konkrét állampolgári ismeretekre is szükség van a vizsga sikeres letételéhez – nem elegendő, hogy az ember megjegyzi, négyévente tavasszal és őszszel is választania kell-lehet.
Kíváncsiak voltunk, a somogyi utca embere mekkora sikerrel venné a külhoniak számára kötelező akadályt, ezért a vizsgakérdésekből összeállítottunk egy gyorstesztet – természetesen jelentősen leegyszerűsítve a kérdéseket, hiszen nem várhattuk el, hogy tesztalanyaink órákat töltsenek kitöltésével. Így a kifejtős kérdések helyett csak néhány szavas válaszokat vártunk: neveket, évszámokat, kifejezéseket.

Az eredmény, ha nem is borzasztó, de legalábbis elgondolkodtató...
Az első kérdésre még egészen jó válaszokat kaptunk, a többség a NATO-t, az EU-t és az ENSZ-t is megjelölte, sőt, akadt – tanárember –, aki az UNESCO-t, az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezetét is megjelölte. Viszont senki sem írta az OECD-t – a világ legfejlettebb gazdaságainak együttműködési és fejlesztési szervezetét –, a V4-et – Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország együttműködési szervezetét –, a schengeni szerződést, az EBESZ-t – Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet –, a Nemzetközi Valutaalapot – IMF – vagy az Európa Tanácsot.

Az ország földrajzi elhelyezkedésénél akadt, aki megelégedett a Kárpát-medencével, mások kelet-Közép-Európába, illetve Közép-Kelet-Európába helyezték, a köztársasági államformát szerencsére minden válaszadó tudta, csakúgy, mint a forintot, mint fizetőeszközt. A területi tagozódással viszont akadtak gondok, a megye- és régiórendszert senki sem tudta pontosan felsorolni...

Ennél is komolyabb gondot okozott a köztársasági elnök választásának menete, a válaszadók fele még azt sem tudta, hogy végül parlamenti szavazás dönt az államfő személyéről. Az ötéves mandátumra már többen ráhibáztak, s voltak, akiknek derenget valamiféle kétharmados határvonal is... Ám a hivatalos formáról – minimum 30 nappal a régi elnök mandátumának lejárta előtt tűzi ki az országgyűlés elnöke a választást, melyen legalább ötven képviselő által javasolt, 35. életévét betöltött magyar állampolgár jelölt lehet; az első két szavazási körben kétharmad, a harmadikban ötven százalék plusz egy voks kell a cím elnyeréséhez, mely 5 évre szól; az államfő a parlament előtt teszi le esküjét, s egyszer újraválasztható – igen kevés fogalma volt a válaszadóknak.

Sokkal jobban mentek a történelmi kérdések, Buda elfoglalását, visszavételének idejét, Mátyás uralkodását, valamint a mohácsi csata időpontját a kérdezettek kétharmada tudta, a legnagyobb gondot Mátyás királyságának ciklusa jelentette, de nagyjából még az is ment. Mint ahogyan Magyarország német megszállásának évét is tudta a többség, a pontos dátum, csakúgy, mint a nyilas uralom kezdetét firtató viszont keveseknek ugrott be.

Ahogy a nemzeti jelképeknél is a többség a zászlóig és a címerig jutott, a Himnusz vagy a Szent Korona csak egy (!) válaszadónak jutott az eszébe – talán a munkaszüneti nap jelleg miatt is, de sokkal jobban ment a nemzeti ünnepek – március 15. augusztus 20. és október 23. – felsorolása. Néhány válaszadó még plusz ünnepeket is megpróbált a nemzetiek közé csempészni, mint például a kommunizmus áldozatainak emléknapját – igaz, a pontos dátumot (február 25.) nem tudta...
Talán a legtöbb jó válasz Széchenyi István munkásságával kapcsolatban érkezett, az MTA, a lóverseny, a kaszinó, a Hitel, a Világ, a Stádium, azaz a középiskolás tananyag sokak elméjébe láthatóan örökre belevésődött. Nem úgy a legnagyobb magyar apjához köthető cselekedetek: nagyjából fele-fele arányban érkezett válasz a Nemzeti Múzeumra és az Országos Széchényi Könyvtárra.

Kisebb káoszt okozott a romantika magyar irodalmára vonatkozó kérdésünk, némiképp ömlesztve érkeztek a válaszok Csokonaitól Adyig, a legtöbben Vörösmartyt, Kölcseyt és Arany Jánost nevezték meg. Némi meglepetésre Petőfi és Jókai senkinek sem jutott eszébe, s kissé csalódtunk, mert egy-két vájtfülűtől vártunk volna igazi ínyencségeket, mint Tompa, Vajda, Katona, Madách, esetleg Bajza vagy Toldy. Ellenben lemondtunk volna Tóth Árpádról, Kosztolányiról, Balassiról vagy Móriczról...

A végén csattan az ostor, állapítottuk meg, amikor az Állami Számvevőszék funkciójára vonatkozó válaszokat olvasgattuk. A megkérdezettek hatoda (...) tudta csak, hogy az ÁSZ az
ország legfőbb gazdasági ellenőrző szerve, s az Alkotmánybíróság mellett a másik, a magyar demokrácia garanciáját jelentő legfőbb intézmény, melynek feladata a Magyar Államkincstár felügyelete és elszámoltatása, az Országgyűlés és az állam pénzügyi-gazdasági ellenőrzése, azaz ellenőrzést végezhet mindenütt, ahol közpénzt használnak és kezelnek.
Összességében a történelmi kérdésekre erős közepest, a magyar irodalomra vonatkozó esetében elégségest adnánk a válaszokra, állampolgári ismeretekből viszont a többség bizony megbukna.
Még szerencse, hogy alapból jár nekik az állampolgárság...

Az általunk összeállított állampolgársági vizsgateszt*

1. Ismertesse, milyen kiemelkedően fontos nemzetközi szervezeteknek tagja a Magyar Köztársaság!

2. Ismertesse Magyarország földrajzi elhelyezkedését, államformáját, pénznemét és területi tagozódását!

3. Ismertesse a köztársasági elnök választásának folyamatát!

4. Mikor volt Buda felszabadítása (évszám)?

5. A német megszállás és a nyilas uralom kezdetei (év, hónap, nap)?

6. Hunyadi Mátyás uralkodása, Mohácsi csata, Buda elfoglalása (évszámok)?

7. Nevezze meg és ismertesse nemzeti jelképeinket és ünnepeinket!

8. Mutassa be Széchényi Ferenc és Széchenyi István szerepét a kulturális életben!

9. Nevezzen meg magyar írókat, költőket a romantika korából!

10. Mi az Állami Számvevőszék funkciója, feladata?

* A hivatalos tesztekből kiválogatott, egyszerűsített kérdések
Állampolgári eskü: Lengyeltótiban honosít Farkaslaka

Több erdélyi család tesz állampolgári esküt a jövő évi Tóti Napokon. Közülük hatan indították meg pénteken az egyszerűsített honosítási eljárást Lengyeltótiban. A város erdélyi testvértelepüléséről érkezett vendégek közül hatan ragadták meg az alkalmat, hogy megérkezésüket követően rögtön megindítsák az egyszerűsített honosítási eljárást, s egyúttal azt is jelezték: állampolgári esküt is a városban szeretnének majd tenni. – Egy percig sem volt kérdés, hogy kérjük az állampolgárságot, csak az időpontot nem tudtuk – mondta péntek délelőtt a lengyeltóti polgármesteri hivatalban Mátyás Csaba, az erdélyi Farkaslaka egyik önkormányzati képviselője. Feleségével együtt adták le okmányaikat négy másik, Farkaslakáról érkezett vendég után. – Ha otthon indítjuk el az eljárást, azt legközelebb Csíkszeredán tudjuk megtenni, de oda már csak augusztus végére tudtak volna legkorábban időpontot adni – számolt be Mátyás Csaba.

– Két nappal ezelőtt végül úgy döntöttünk, hogy itt, Lengyeltótiban tesszük meg, s majd esküt is itt teszünk – fűzte hozzá az erdélyi településről érkezett önkormányzati képviselő, aki feleségével Székelyudvarhelyen egy nap alatt előkészíttette a papírok leadását. Aki ugyanis elmondása szerint valamelyik határon túli demokrácia központhoz fordul, ott nemcsak a teljes körű felvilágosítást kapja meg, hanem az esetlegesen szükséges hiteles fordítást is elkészítik számára. Ez egyébként a lengyeltótiak elmondása szerint az itthoni ügyintézést is leegyszerűsíti.

– A sógoroméknak is már minden papírjuk megvan, a jövő héten kérnek időpontot. Akad a baráti körünkben, aki már megkapta az állampolgárságot, de olyan is, aki még nem indította meg az eljárást, ám tudja, hogy mindenképp Lengyeltótiban szeretne majd esküt tenni – mondta el Mátyás Csaba. Arról is beszámolt, hogy megkezdte az ügyintézést Farkaslaka polgármestere is, aki várhatóan szintén Tótiban tesz állampolgári esküt jövőre. Ahogy a farkaslakai képviselő mondta: készen áll két nagykorú lányának a dossziéja, az ő honosításuk tovább egyszerűsödik azzal, hogy a szülők már kérték az állampolgárságot. Különös egyébként a feleség helyzete, aki román-magyar családból származik. – Jó érzés volt leadni a papírokat. Szerettük volna, ha egybe van a család – fogalmazott Mátyás Mária a tóti ügyintézést követően. A Mátyás család közlése szerint a mostani és az Erdélyben ügyet intéző farkaslakai kérelmezők közül várhatóan legalább huszonöten fognak jövőre Tótiban esküt tenni, de az sem kizárt, hogy ennél többen. Három-öt hónap az átfutás. – A kérelmezők az anyakönyvvezető előtt jelennek meg.

Az előírás szerint arról kell meggyőződni, hogy az ügyfél ért magyar nyelven. Az egyszerűsítés lényege, hogy nincs szükség állampolgársági vizsgára – tájékoztatott Szatmári Ibolya, lengyeltóti jegyző, akinek közlése szerint a magyar származást kell az ügyfeleknek igazolni születési okmányokkal vagy a felmenőktől rendelkezésre álló iratokkal. Az elektronikus feldolgozás után a kérelmek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz kerülnek, ahol a tótiak jelenlegi információi szerint 3-5 hónapos átfutást követően adják ki az eskütétel kiválasztott helyszínén illetékes hivatalnak az okmányokat.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Magyar vagy-e? Meglehetősen nehéz az állampolgársági teszt

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Alig egy perc alatt 225-ször szökkentek egy japán iskola nebulói.

Gyönyörű, de hátborzongató lenne a vizes apokalipszis New Yorkban

Látta már a Nagy Alma lagúnáit? Most megmutatjuk.

Elképesztő gesztust tett Dél-Szudán felé Ferenc pápa

Félmillió dollárral vagyis kb. 138 millió forinttal támogatja az országot.

Real Madrid: őrült ajánlatot csap le az asztalra CR?

Real Madrid: őrült ajánlatot csap le az asztalra CR?

A portugál tényleg menni akar, nem csak több pénzt szeretne. Állítólag már a terve is megvan…

Konföderációs Kupa: Kamerun–Ausztrália élőben az NSO-n!

A két előző vesztes a reménykedés jogáért szeretne győzni Szentpéterváron.

Elbűvölő hölgy lehet az első női NFL-játékos? – KÉPEK

Olyat ért el, amit korábban senki, de komolyabb céljai is vannak • Kosárlabdában sem utolsó!

Mintha vb-t nyertek volna – interjú az andorrai kapussal

Mintha vb-t nyertek volna – interjú az andorrai kapussal

„Reggeltől egy építkezési vállalatnál dolgozom az irodában, délutántól estig pedig heti négy-öt edzésem van.”

NB II: magyar bajnok játékost igazolt a Szeged 2011

Két új játékost is bemutattak Supka Attiláék mellett • Az angol MK Dons is az ellenfelek között.

Hertha: A siker csak egy pillanat. Ha hátradőlsz… – Dárdai

„Légy mindig magabiztos. Olyat kérj a csapatod tagjaitól, amit tudsz, hogy biztosan meg tudnak csinálni.”

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Gyermeknapi fotóverseny | Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér