Pulykában lappangott a madárinfluenza Mikén

2017. február 17. 07:10 , Legutóbb frissítve: 2017. február 17. 10:29 M. G., K. G.
Rejtélyes mikei madárinfluenza-eset miatt védő- és megfigyelési körzeteket alakítottak ki Somogyban, az intézkedés huszonhárom megyei települést érint.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– Sem hatósági, sem lakossági bejelentés nem érkezett hozzám madárinfluenza miatt elhullott szárnyassal kapcsolatban, akkor derült ki számomra, hogy valami történhetett, amikor a Somogy Megyei Kormányhivataltól két e-mailt is kaptam – mondta Barka Tamás, Mike jegyzője. – Eszerint magas pathogenitású madárinfluenza-megbetegedés történt Mikén, s ezért megfigyelési körzetet rendeltek el tizenhárom település – Csököly, Gige, Hedrehely, Hencse, Jákó, Kadarkút, Kisbajom, Kőkút, Lábod, Nagykorpád, Rinyabesenyő, Rinyakovácsi, Szabás – teljes közigazgatási területére. A település irányába eső, attól tíz kilométeren belül található belterületen kívül eső helységekre is érvényes a szabályozás, tehát az intézkedés Bárdudvarnokot, Beleget, Görgeteget, Homokszentgyörgyöt, Kutast és Visnyét is érinti. Emellett védőkörzetet rendeltek el Mike, Lábod, Nagykorpád és Kadarkút, valamint Mike irányába eső, attól három kilométeren belül található belterületén kívül eső egyéb közigazgatási területére.– A védő és a megfigyelési körzet területén a baromfit zárva kell tartani – tette hozzá a jegyző. – A baromfi szállítása tilos, kivéve a közúti vagy vasúti tranzitot, ha a szállítmány nem áll meg, vagy nem rakodják ki. – Tilos állatok, állati termékek, takarmány, alom, trágya és fertőzés terjesztésére alkalmas eszközök, tárgyak ki- és beszállítása a megfigyelési és a védő körzetből. A baromfitartók kötelesek állatállományuk létszámát bejelenteni, és azok állatorvosi ellenőrzését és vizsgálatát megengedni. A körzet fő közlekedési útjain jól látható táblákat kell elhelyezni, a lakosságot pedig kötelesek vagyunk tájékoztatni.

– Nincsenek információink arról, mi történt Mikén, csak annyit tudunk, hogy az eset miatt adták ki a rendelkezést – mondta munkatársunknak Kovács Anna aljegyző. – Bárdudvarnokon ez a megfigyelési körzet a belterületen kívül eső külterületi részeket érinti. Nem laknak ott sokan. A Kormányhivatal egy táblát is kitetet majd, hogy tájékoztassa őket. Össze kell írni, be kell jelenteni, hogy ki tart baromfit ebben a körzetben.

Pulykákból mutatták ki a vírust

– A mikei megbetegedés esetében a tulajdonos arról értesítette a szolgáltató, ellátó állatorvost – aki az értesítési láncnak megfelelően értesítette a hatóságot –, hogy a telepen található pulykák bágyadtak, gubbasztanak és elhullás is történt – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. – Az állatokból vett mintákból a nemzeti referencia laboratórium kimutatta a magas patogenitású madárinfluenza H5N8 törzsét.
– A betegségek elleni hatékony fellépés és a járványügyi intézkedések mihamarabbi végrehajtása miatt a korai észlelés és értesítés döntő jelentőségű, ezért minden állattartónak (beleértve az állatok felügyeletével megbízott személyt és a szállításért felelőst is) törvénybe foglalt bejelentési kötelezettsége van – közölte a Nébih. – Ez azt jelenti, hogy köteles állata betegségéről vagy annak gyanújáról haladéktalanul értesíteni az élelmiszerlánc-felügyeleti szervet, illetve a szolgáltató állatorvost. Járványos állatbetegség esetén a betegség továbbvitelének megakadályozására tett járványügyi intézkedéseket teljesíteni, illetve engedni köteles. A kötelezettségek elmulasztása esetén állami kártalanításra a nem lesz jogosult, illetve élelmiszerlánc-felügyeleti bírsággal sújtható.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Pulykában lappangott a madárinfluenza Mikén

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Elhunyt Roger Moore

Elhunyt Roger Moore

89 éves volt.

Megtalálja, mi nem stimmel ezeken a képeken?

Kakukktojás galériánk következik.

Nagy taps fogadta Kristóf György első filmjét Cannes-ban

Az Out június 15-től látható a magyar mozikban.

Látott már kertészkedő kismacit? (videó)

Mutatunk egyet Oroszországból.

Cannes is gyászol

Egy perces csenddel emlékeznek meg kedd délután a 70. cannes-i fesztiválon a manchesteri robbantás áldozataira, amelyben eddig 22-en vesztették életüket.

Akár 960 milliót is elkérhetnek Elvis Presley magángépéért

A piros repülőben piros bársonyülések és szőnyeg is van.

Szerdai sportműsor: Ajax–MU El-döntő, Szeged–Veszprém a bajnoki címért

Kezdődik az elődöntő a férfi kosár NB I-ben. Három meccs a női kézilabda-bajnokságban.

Miért nincs osztályozó? – Szöllősi György jegyzete

NS-VÉLEMÉNY. Nagyobb tétet, izgalmasabb összecsapást nehéz elképzelni.

NS: Storck fia a magyar utánpótlásban; Pontes jóslata – szerda

A Nemzeti Sport szerdai számából ajánljuk:

Női kézilabda: kirabolták a győriek egykori játékosát

Női kézilabda: kirabolták a győriek egykori játékosát

Andrea Lekicstől 5000 eurót zsákmányolt a szkopjei tolvaj.

„Mi a legfontosabb az életben?” – a sajtótájékoztató, amit mindenkinek látnia kell!

Nem értette, hogy lehet a meccs helyett a szülést választani. A válasz egészen elképesztő!

U20-as vb: Kassai Viktor újabb mérkőzést kapott

A magyar játékvezető a hétfői Szaúd-Arábia–Szenegál összecsapás után újabb meccset vezet.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Megyei Piactér