Rögzítették az utolsó csavart a fenyvesi kisvasúton

2012. szeptember 2. 16:27 Vigmond Erika

Rögzítették az utolsó csavart a fenyvesi kisvasúton

Balatonfenyves | Felújított vágányszakasz átadásával, koszorúzással és vonatozással ünnepelték Balatonfenyvesen a XV. Kisvasút-napot.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Jelképesen rögzítették az utolsó két síncsavart is, és átadták a forgalomnak a felújított pályaszakaszt hazánk utolsó MÁV kezelésben lévő balatonfenyvesi Gazdasági Vasút állomásán.
Tar Sándorné, a MÁV Zrt. Keskenynyomközű Személyszállítási Szervezet vezetője, valamint Balogh Imre, a Balaton-Boronka Nonprofit Kisvasút Kft. ügyvezetője évszámot formázó koszorút helyezett el a Gazdasági Vasút (GV) 5733 pályaszámú gépén: 60 éve állították forgalomba a balatonfenyvesi GV-n az első C50-es típusú mozdonyt. A MÁV Zrt., a MÁV FKG Kft., a Balaton-Boronka Nonprofit Kisvasút Kft., a balatonfenyvesi önkormányzat és a turisztikai egyesület, valamint a somogyszentpáli önkormányzat szervezte a születésnapi ünnepséget.

Tar Sándorné megnyitójában arról beszélt: a kisvasút csaknem 39 ezer utast szállít egy évben, jelentős részük, mintegy 20 ezer ember, a nyári idegenforgalmi szezonban utazik. Bejelentette azt is: szeptember elsejétől a gazdasági kisvasút kezelése átkerül a MÁV Zrt.-től a személyszállítással foglalkozó leányvállalathoz, a MÁV-Start Zrt.-hez.

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere azt is kiemelte: az egyik legfontosabb feladat volt, hogy életben tartsák a település szerves részévé vált fenyvesi kisvasutat, melynél többször is kilátásba helyezték a bezárást. Kedvező fordulatként említette, hogy támogatást kapott a kisvasút mozgáskorlátozottak és kerékpárok szállítására alkalmas kocsijának felújítása is, továbbá ezen a nyáron már a korábbi napi öt helyett hat vonatpár közlekedhetett a megmaradt nyomvonalon. Jelzés értékűnek tartja, hogy az üdülőrégió egyik turisztikai attrakciójának számító kisvasúton tíz év után először történt fejlesztés, ami azzal a reménnyel is kecsegtet, hogy feléleszthető a 2002-ben üzemszünettel lezárt Imremajor-Csisztafürdő útvonal. A hajdani gazdasági kisvasút Táska felé vivő, szintén üzemszünet alá helyezett útvonalán már felszedték a sínek egy részét a fémgyűjtők, de a csisztai nyomvonalat karbantartják a hajtányozás szerelmesei, így könnyebb lenne újra üzembe helyezni.

Móring József Attila országgyűlési képviselő is azt tartja a következő fontos lépésnek a kisvasút jövőjénél, hogy Csisztafürdő felé elinduljon a forgalom. Mint mondta: nem csak beszélni kell arról, hogy milyen jó volna, ha hosszabb lenne a balatoni szezon, hogy alternatívák lehetnének rossz idő esetére, hanem tenni is kell érte. Ez egy kézenfekvő megoldás – a Nagyberken keresztül a kisvasutazás önmagában is egy élmény. Amellett, hogy szorgalmazni kell a Fonyód-Csisztapuszta út megépítését, ezt a megközelítést is lehetővé kell tenni. Csisztafürdőn különböző fejlesztésekkel dolgoznak azért, hogy a megnövekvő vendégforgalomnak eleget tudjanak tenni – fejtette ki az országgyűlési képviselő.A fenyvesi kisvasút jelenleg a Balatonfenyves-Somogyszentpál útvonalon közlekedik, ezen a szakaszon utazhattak a kisvasútnap résztvevői is. A különvonatra jegyet váltókat a végállomáson Somogyszentpál polgármestere, Berényi Sándor pálinkával és pogácsával fogadta az érkezőket, s látta vendégül szarvasgulyásra is. – Balatonfenyvessel együtt Somogyszentpál is évtizedek óta azon fáradozik, hogy a kisvasút megmaradjon és működjön – mondta a településvezető. – Rendszeresen és időszakosan programokat szervezünk, de ugyanolyan fontos az is, hogy vannak gyerekeink, akik vonattal járnak iskolába, illetve különösen a nyári időszakban a Balaton-parton dolgozók is kihasználják a kisvasutat munkába járáshoz.
A kisvasutazóknak a vonatozás szüneteiben, a várakozás ideje alatt Balatonfenyvesen és Somogyszentpálon is kulturális műsorokat, illetve szórakoztató programokat kínáltak.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Rögzítették az utolsó csavart a fenyvesi kisvasúton

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

Hoki-vb: vereség után – Chernomaz nem ad kifogásokat

Hoki-vb: vereség után – Chernomaz nem ad kifogásokat

„Ahhoz, hogy hatékonyabbak legyünk, sokkal okosabban kell játszanunk Korea ellen.”

Két jó harmad nem elég – osztrák siker emberfórokkal

Negyven éve nem tudjuk megverni tétmeccsen az osztrákokat.

Anglia: viszlát, másodosztály! A Newcastle feljutott a PL-be!

A „szarkák” egy év szünet után a következő idényben ismét az élvonalban szerepelhetnek.

El Clásico: kissé meglepő, de ő volt a leggyorsabb játékos!

A Realból ketten, a Barcából hatan futottak 10 km felett • Sergi Roberto szólója ezek után még nagyobb szó.

Hertha: Dárdai különleges hétre készül, játékosaitól kér segítséget

A Werdernek és a Herthának is a szezon egyik legfontosabb mérkőzése lesz kettejük találkozója.

Videó: ez a gól nem jöhetett volna létre Dzsudzsák nélkül

Nagy lövése után ketten is beleértek még, de az érdem a magyar válogatott támadójáé.

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér