Rohamivászaton: a kis somogyi falvakban a legrosszabb az alkoholhelyzet

2016. október 16. 12:03 , Legutóbb frissítve: 2016. október 16. 19:34 Kovács Gábor

Rohamivászaton: a kis somogyi falvakban a legrosszabb az alkoholhelyzet

Nagyon rosszak az adatok, akár az európai átlagot, akár a magyart nézve, ha a fiatalok italozási szokásait tekintjük a legújabb felmérések tükrében. A 35 országban végzett ESPAD kutatások a 16 éves iskolások hasonló adatait gyűjtötte össze. Az elmúlt hónapban 55 százalékuk ivott alkoholt, 40 százalék eljutott a részegségig havonta egyszer. Szakemberek szerint még rosszabb lehet a helyzet, mert ebben nem szerepelnek a 16. életévüket betöltöttek, és azok, akik nem járnak iskolában.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– Felvetődik, hogy 16 évesen legálisan nem is juthatnak alkoholhoz. Nagy baj, ha szórakozóhelyeken szolgálják ki őket, de mi azt tapasztaljuk, hogy a részegség inkább otthoni fogyasztással párosul – számolt be minderről Árok-Vörös Ildikó, az Indít Tükörkép Kaposvári Addiktológiai Konzultációs Központ szakmai vezetője. – A kutatásokból kiderül, hogy a tinik magas számban érzékelik problémaként a saját alkoholfoszatásukat, ám kétszer annyian vannak azok, akik a társaik ittasságát érzik gondnak, és találkoztak már a szesz olyan káros következményeivel, mint a verekedés, vagy az ittas vezetés.A helyzet Somogyban semmivel sem különbözik a magyar átlagtól, sőt a megyei zsáktelepülések elzártsága még több nehézséget jelent.
– Egyre több a falvakban az alkoholprobléma, ez társadalmi okokkal hozható összefüggésbe. Ha valakinek sok gondja van, egyre inkább megoldást kereshet az italozásban – tette hozzá Árok-Vörös Ildikó. – Középiskolás fiataloknál az utóbbi időben gyakran ütközünk falakba, mert vidékiek, emiatt a kezelésbe iszonyú nehezen vonthatók be a családdal együtt. Az iskolánál ugyan érzékelik a gondot, de hazamennek a kis faluba, ahol a kikapcsolódás, illetve a problémák felejtésének egyetlen módja az, ha együtt isznak vagy más szert használnak. Néhány éve tapasztaljuk a fogyasztásnak ez a hétköznap megjelenő fajtáját, erre nehéz megoldást találni, mert társadalmi tünet.

A nagyobb városokban a hétvégi bulikon rohamivászatba kezdenek a fiatalok.
– Ha bulisegély szolgáltatást nyújtunk, látjuk közülük azokat, akik már 21 órakor rossz állapotban vannak, ezt valószínűleg megelőzte egy rohamivás – mondta erről Árok-Vörös Ildikó. – Biztos, hogy a fogyasztási szokások megváltoztak. A tömény divatos lett, hirtelen és sokat isznak a fiatalok. Újabb divat, hogy a szeszt energiaitallal kombinálják. A két ellentétes hatású szer együtt olyan érzetet ad, mintha az ember nem is lenne részeg, ez pedig veszélyeket rejt magában.           
Szemelyácz János addiktológus, az Indít Közalapítvány szakmai vezetője aggasztó jeleket lát. 
– A mai fiatalok mindenütt verik az európai átlagot, elöl állunk az ivászatban. Tavaly tették közzé ennek a négy évente lefolytatott európai felmérésnek az eredményét, Magyarországon egyébként hat éve nem született átfogó epidemiológiai felmérés. Az adatokból az derült ki, hogy a trendek nem fordultak meg – mondta az addiktológus. – A magyar fiatalok szokásaiból két aggasztó tény derült ki. Az egyik, hogy hatalmas mértéket öltött a nagyivás, ami azt jelenti, hogy valaki egy  este több mint öt italt fogyaszt, ez egyenként 25 gramm alkoholt jelent. Az egy egység ital egy féldeci pálinkának, egy pohár bornak és korsó sörnek felel meg. Az egy alkalommal elfogyasztott öt ital 125 gramm alkoholt tesz ki, ez bizony jelentős részegséget jelent. Ezt a mennyiséget a 16 éves magyar fiatalok negyven százaléka havonta egyszer legurítja a torkán. Az elmúlt 10-15 évben a számuk egyre nőtt, a fiúk felét és a lányok 30-35 százalékát érinti.

A rohamivás szokása Skandináviából terjedt el, ott azonban hathatós intézkedéseket tettek ellene, emiatt vissza is szorult. Magyarországban azonban elmaradt a kormányzati beavatkozás. A másik aggasztó tény, hogy míg Európában a bulik bevezető itala a sör, ami kisebb alkoholtartalmú, addig hazánkban a tömény fogyasztása a divat, ennek szervkárosító, függőséget kialakító hatása azonban gyorsabban jelentkezik. A tömény divatjában szerepet játszik, hogy tíz éve egyhangú parlamenti szavazással alakult meg a Pálinka Tanács, hogy a magyar termékeket reklámozza, és az is érezteti hatását, hogy 2010 után már otthon is lehet főzni pálinkát. Még egy jelenségre hívnám fel a figyelmet: az alkoholgyártók keresik a lehetőséget, hogy a fiatal korosztályt is elérjék. Kis alkoholtartalmú italokat, 0,5-2 százalékos söröket gyümölcslével kevernek, így könnyű, édes italokat állítanak elő, ezzel célozzák meg az ifjakat, vagyis a beetetés új irányt vett. 
               

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Rohamivászaton: a kis somogyi falvakban a legrosszabb az alkoholhelyzet

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

Hoki-vb: vereség után – Chernomaz nem ad kifogásokat

Hoki-vb: vereség után – Chernomaz nem ad kifogásokat

„Ahhoz, hogy hatékonyabbak legyünk, sokkal okosabban kell játszanunk Korea ellen.”

Két jó harmad nem elég – osztrák siker emberfórokkal

Negyven éve nem tudjuk megverni tétmeccsen az osztrákokat.

Anglia: viszlát, másodosztály! A Newcastle feljutott a PL-be!

A „szarkák” egy év szünet után a következő idényben ismét az élvonalban szerepelhetnek.

El Clásico: kissé meglepő, de ő volt a leggyorsabb játékos!

A Realból ketten, a Barcából hatan futottak 10 km felett • Sergi Roberto szólója ezek után még nagyobb szó.

Hertha: Dárdai különleges hétre készül, játékosaitól kér segítséget

A Werdernek és a Herthának is a szezon egyik legfontosabb mérkőzése lesz kettejük találkozója.

Videó: ez a gól nem jöhetett volna létre Dzsudzsák nélkül

Nagy lövése után ketten is beleértek még, de az érdem a magyar válogatott támadójáé.

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér