„Több mint két évtizede vagyok igazgató, de most betelt a pohár”

2016. január 18. 16:35 , Legutóbb frissítve: 2016. január 18. 18:29 Vas A.
A Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskolája 36 fővel támogatja a Herman Ottó Gimnázium nyílt levelében megfogalmazottakat – olvasható a Tanitanek.com oldalon a miskolci intézmény nevelőtestületének nyílt levelét támogató immáron több mint tízezer szignó között.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.
A megyéből több mint százan vállalták névvel, hogy egyetértenek a miskolciak által felvetettekkel: a hermanosok az oktatás gondjai között említették többek között a működtetési problémákat, a túlterheltséget, a felesleges adminisztrációt, a folyamatosan változó tanterveket, tankönyveket, elvárásokat, szabályokat, az ezekhez szükséges egyeztetések hiányát, az oktatáspolitika ad hoc-szerűségét, hogy reformok címszóval szétverték a közoktatást, s hogy mindezeknek a gyerekek isszák meg a levét.A nyílt levelet pedagógusok, oktatási szakdolgozók mellett szülők, diákok, civil szervezetek mellett egyre több intézmény írja alá, melyek tantestületi döntéssel csatlakoznak a változásokat követelőkhöz. Somogyból eddig négy intézmény, a marcali tagiskola mellett az öreglaki iskola, a siófoki Perczel gimnázium, valamint a kaposvári Napsugár módszertani központ csatlakozott a petícióhoz. Illetve információink szerint a Balaton-parti gimnáziumban a közalkalmazotti tanács nevében támogatták, az akcióval nagyjából a tantestület háromnegyede – harmincegy tanár – értett egyet, s úgy tudjuk, az igazgató például nem írta alá a csatlakozást. Forrásunk szerint a siófoki pedagógusok bíznak benne, megfelelő támogató aláírás esetén érdemi párbeszéd kezdődik a felvetett problémákról.

– Reméljük, lesz foganatja a közös fellépésnek – mondta Hegedüs-Beleznai Csilla, a kaposvári Napsugár módszertani központ vezetője. – Jó lenne például, ha a közoktatás bármiféle átalakítása kapcsán meghallgatnák a gyakorló pedagógusokat is, kihasználva, hogy hosszú évek tapasztalatával rendelkeznek, nem pedig egy elképzelt-kitalált világot akarnának felépíteni.
Az intézményvezető szerint jelenleg több értelmetlen és fölösleges dologgal kell foglalkoznia a pedagógusoknak, például a tanfelügyelettel, illetve a minősítési rendszerrel kapcsolatosan rengeteg adminisztrációs feladat hárul rájuk, melyet szakmai munkájuk szenved meg.

– Minden ilyen feladat a gyerekektől veszi el az időt – jelentette ki –, ráadásul ezek a pluszfeladatok sem specifikusak, nekünk, súlyosan és halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozóknak is ugyanazokat a sémákat kell követnünk, mint a normál közoktatás tagjainak. A tanfelügyeleti rendszerben például ugyanúgy két egymást követő órát néznek meg, mint egy sima iskolában, noha súlyos fogyatékkal élő gyerekek esetében ez értelmetlen. De egy kalap alá vesznek mindenkit, ki akarnak ölni minden kreativitást, zajlik az uniformizálás. Ugyanakkor akadnak iskolák, szakszolgálatok, ahol a normális munka minimális feltételei sem adottak.

A megyeszékhelyről amúgy csak a civil fenntartású Napsugár állt testületileg a nyílt levél mellé, noha úgy tudjuk, több intézményben felvetődött, csatlakozni kellene. Csakhogy vagy a pedagógusok tartanak a következményektől, vagy az igazgatónak sikerült meggyőznie kollégáit, egyelőre maradjanak passzívak, mert ha nekik nem is lesz bajuk, a vezetőn bizony számon kérheti a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), miért nem tud „fegyelmet tartani” az iskolájában – egyik forrásunk munkahelyének hangulata kapcsán József Attilát idézte: Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény...

„Az Öreglaki Általános Iskola tantestülete egyöntetűen támogatja felhívásotokat, az abban leírtakkal teljes mértékben egyetért! Köszönjük bátor kiállásotokat! Üdvözlettel: Az Öreglaki Általános Iskola tantestülete” – a település oktatási intézménye 4713-ként csatlakozott a petícióhoz, méghozzá valóban egyhangúlag.
– Olyan fokú a tanáraink leterheltsége, s idegileg annyira megviselik őket az oktatásban jelenleg tapasztalható anomáliák és állapot, hogy betelt a pohár: ezt így nem lehet tovább csinálni velünk – indokolta a nyílt levél egyhangú aláírását Horváth Endre Csaba igazgató. – A portfoliókészítés, az ellenőrzések a mindennapi munka rovására mennek. Más kérdés, hogy személy szerint nem nagyon bízom benne, hogy sikerül változásokat elérnünk.

Az intézményvezető kérdésünkre megjegyezte, a Klikből még nem reagáltak rá, hogy testületileg támogatták a petíciót, de akkora az elkeseredettség a tantestületben, hogy nem is foglalkoznak az esetleges következményekkel.
– Nem érdekel engem sem – jelentette ki –, több mint két évtizede vagyok igazgató, de most betelt a pohár: nem vagyok hajlandó fenyegetettségben dolgozni-élni...
Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
„Több mint két évtizede vagyok igazgató, de most betelt a pohár”

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Itt a világ első (szinte) elpusztíthatatlan papírja

A lenyűgöző darabot sanghaji kutatók készítették.

Ahogy ez a kutya átugorja a kerítést, az már alázás (videó)

Megtehette volna normális, kutyás módon is, de nem, neki feltétlenül meg kellett szégyeníteni a gazdáját.

Zene füleinek: Megnyílt a világ legtökéletesebb akusztikájú koncertterme

Zene füleinek: Megnyílt a világ legtökéletesebb akusztikájú koncertterme

Az Elbai Filharmónia Hamburgban várja látogatóit.

A szuperügynök Mendes elvitte C. Ronaldo aláírását Kínába

A szuperügynök Mendes elvitte C. Ronaldo aláírását Kínába

TÉLI TRANSZFERSOROZAT. Egyelőre csak egy mezen, de Benzemáért és Pepéért konkrét az ajánlat. Közben Simeone szélsőkkel operál.

F1: Már nem én vagyok a vezető – Ecclestone

Ma leváltottak, az új főnök Chase Carey – mondta a száguldó cirkusz korábbi első számú embere.

Öt ok, amiért férfi kéziseink legyőzték az olimpiai bajnok dánokat

Sabaté: Bizonyítottuk, nem csak üres szavak, hogy egyre közelebb vagyunk az élcsapatokhoz.

Női kézi: a Larvik kulcsemberét szóba hozták az Érddel

Női kézi: a Larvik kulcsemberét szóba hozták az Érddel

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kurtovic iránt állítólag a Vipers, az Esbjerg és a CSM Bucuresti is érdeklődik.

Afrika-kupa: Tunézia negyeddöntős, Algéria kiesett

Tunézia a szünetben már 4–1-re vezetett, a legjobb nyolc között Burkina Fasóval találkozik.

Gyász: a Dunakeszi fiatal futsalosa az áldozatok közt, hétfőn gyásznap

Gyertyagyújtás a fiatal játékos emlékére. Gyásznap Magyarországon.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér