Úgy 15 éve föltűnt egy hajléktalan... – balatoni szegény gazdagok

2016. február 11. 05:15 , Legutóbb frissítve: 2016. február 11. 10:19 Fónai Imre
Siófokon a fedél nélküliek szószólója szerint százan is lehetnek a sorstársai ilyenkor télvíz idején is, a hivatalos városházi adatok alapján ötvenen veszik igénybe az éjjeli menedékhelyet és tízen alhatnak az utcán, pincékben, romos épületekben.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Huszonegyedik hete oszt minden vasárnap ingyenebédet a Siófok Városért Egyesület és ilyenkor kétszáz adag fogy el. Néhány kilométerrel nyugatabbra Kiss Pál címzetes balatonföldvári főjegyző azt mondta érdeklődésünkre: vagy tizenöt éve egyszer feltűnt egy hajléktalan a vasútállomás környékén, egy rövid időre...Szegény, vagy gazdag Balaton-part, esetleg egyszerre mindkettő? – Balatonföldváron drága a megélhetés, itt nincsenek olcsó ingatlanok, perifériális, gondozatlan területek, itt a koldulás sem jellemző, bár nincs rá tiltó rendelet – keresett magyarázatot Kiss Pál főjegyző a Siófoktól merőben eltérő földvári szociális helyzetképre. Balatonföldváron a legkisebb a munkanélküliség a somogyi városokban, a lapunkban nemrég közölt decemberi adatok alapján 2,8 százalék és ezzel az aránnyal a tíz legjobb mutatójú somogyi település közé is be tudott kerülni, egyedüli városként. A tóparti városok közül egyébként Siófokon és Balatonlellén a legmagasabb az állástalanok aránya, persze az ottani 5-6 százalék még mindig csak a fele Nagybajom tíz százalékának... Egy háttértelepülés, az Árpád-kori templomáról és háromszáz éves berkenyefájáról nevezetes, háromszáz lelkes zsákfalu, Teleki ugyanakkor a tíz somogyi legrosszabb közé is bekerült a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzetből (BKÜ), közel húsz százalékos munkanélküliséggel.

– A térség csak versenyképes gazdasággal lehet sikeres – állapította meg Oláh Miklós kutató egy 2012-es gyenesdiási konferencián. Hiszen míg 1994-ben a balatoni régió még az ország GDP-jének három százalékát termelte meg, a legutolsó mérés alapján ez két százalék alá esett. Somogy megyében a nemzeti össztermékhez a Balaton-térség 1994-ben ötven százaléknyit adott, másfél évtized múltán ez negyven százalékra csökkent. Az egy lakosra számított területi gazdasági erő Zala megyében néhány éve már magasabb volt a balatoni régió átlagánál. Tíz éven át, 1994 és a kétezres évek közepe között fokozatosan nőtt a régióban a települési gazdasági erő, az előállított érték; 2005-2006-ban ez a folyamat megtorpant, 2008-tól meredek esés figyelhető meg.

A Balatoni Integrációs Kft. 2015. tavaszára elkészült kutatása alapján a területi gazdasági erő (ami nem azonos a GDP-vel) 2011-ben az országos átlag alig több, mint 80 százalékára csökkent a BKÜ területén, ha azonban csak a vízparttal rendelkező településeket vették figyelembe, akkor ha kevéssel is, de meghaladta az országos átlagot. Erőteljes elöregedési tendenciára is felhívta a figyelmet ez a kutatás, ami a beköltözés és elvándorlás együttes eredménye. Figyelemre méltó, hogy a 2008-as 2200 milliárdról 2013-ra 1700 milliárd forintra csökkent a régió lakás- és üdülőállományának értéke.

Aki éjjel az utcán alszik, nappal az is melegszik  

Siófokon az éjjeli menedékhelyet 47 fő veszi igénybe, a nappali melegedőt 68, a városi ingyenkonyhát 55 személy – tájékoztatott a városháza. A siófoki hajléktalanszállót nemrég uniós támogatásból újították föl, tették komfortosabbá. Azok közül is többen, akik éjszaka nem a menhelyen alszanak, bejárnak egy tál meleg ételért, valamint a nappali melegedőbe, ahol ügyeik intézésében is segítenek nekik és mentálhigiénés tanácsadást is nyújtanak számukra.
„Minden vasárnap találkozunk új arcokkal; nem kérdezzük, kik, honnan jöttek” – hallottuk a vasárnaponta ingyenebédet osztó Siófok Városért Egyesület aktivistáitól. Közel félszáz helyen van kint az egyesület perselye, ezekből az adományokból készül a vasárnapi ebéd. 

Egy tópart, mégis mekkora különbségek!

Az elmúlt három évben országosan a fonyódi járás mutatói romlottak a harmadik legnagyobb mértékben – írtuk nemrég egy, a hazai járások gazdasági, szociális, turisztikai és kulturális statisztikáit összegző rangsor alapján. Míg a siófoki járásban hét és félezer vendégéjszaka jut ezer főre, addig a fonyódiban 1800. S míg a siófokiban 250 internet-előfizetés, a fonyódiban 186. A lakosonkénti adóalap pedig 756 ezer, illetve 592 ezer forint. Egyébként Somogyban csak a siófoki járásban volt pozitív a vándorlási különbözet, vagyis többen költöztek be, mint el. Igaz, ez a statisztika nem tartja nyilván, hogy hányan laknak csak papíron a siófoki járásban, valójában azonban már Ausztriában, Német- és Olaszországban, Angliában keresik a kenyerüket...

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Úgy 15 éve föltűnt egy hajléktalan... – balatoni szegény gazdagok

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Nem kellett a reklámügynökségnek a Down-szindrómás fiú, édesanyja erre magánkampányba kezdett

Nem kellett a reklámügynökségnek a Down-szindrómás fiú, édesanyja erre magánkampányba kezdett

Megan Nash az eset óta fiáárt, Asherért és a többi speciális nevelési igényű gyermekért és felnőttért is küzd. Sikeresen.

Nem varázslat, valóság: nemsokára megnyílik az első Harry Potter-ihlette iskola

A Mimbulus Mimbletonia Association Franciaországban várja a lelkes tanulókat.

Kerékpárba oltja a Lamborghinit az új dizájnerbicaj

A Viks GT tökéletesen passzol az olasz sportkocsimárkához.

A telefonunkat csörgeti az okosajtócsengő, ha nem vagyunk otthon

Ez a szerkezet biztosítja, hogy nem lesz több elszalasztott futár, se árnyékra vetődő ismerős.

Rémmé restaurálták a Kisjézust

Újabb látványos példa arra, amikor a szándék jó, a megvalósítás meg nem.

Újpest: Család, autó, lánykérés, műsorvezetés – könnyek közt tért vissza Lázár Bence

Újpest: Család, autó, lánykérés, műsorvezetés – könnyek közt tért vissza Lázár Bence

Ősújpestiként gyakorlatilag „a Ferencváros stadionjától tíz méterre” kellett gyógyulnia.

Az Ismerős Arcok a Nélküledről – „csak szóljon a dal!”

NSO-EXKLUZÍV. Nyerges Attila inkább az Eb-re valónak érezte a Nélküledet, mint a „kilencvenes évek popslágerét”.

F1: Amerikai Nagydíj, 1. szabadedzés élőben az NSO-n!

Rosbergnek még csak négy második helyre sincs szüksége ahhoz, hogy világbajnok legyen.

Barcelona: Neymar hosszabbított, de ennyiért bárki viheti – hivatalos

Barcelona: Neymar hosszabbított, de ennyiért bárki viheti – hivatalos

A brazil klasszis 2021-ig szóló megállapodást kötött a katalán egyesülettel.

Úszás: Nem ezt érdemeltem Gyurta Danitól! – Széles

„Én csak azt szeretném felemlíteni, hogy az évek során akik elmentek tőlem, azok sajnos, nem lettek jobbak.”

MTK: miniarénából egy másikba, luxusöltöző és az Arsenal példája

GALÉRIA. Négy éven belül 4000-re növelnék az átlagnézőszámot • „Olcsóbb, mint az állatkert.”

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér