Úgy 15 éve föltűnt egy hajléktalan... – balatoni szegény gazdagok

2016. február 11. 05:15 , Legutóbb frissítve: 2016. február 11. 10:19 Fónai Imre
Siófokon a fedél nélküliek szószólója szerint százan is lehetnek a sorstársai ilyenkor télvíz idején is, a hivatalos városházi adatok alapján ötvenen veszik igénybe az éjjeli menedékhelyet és tízen alhatnak az utcán, pincékben, romos épületekben.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Huszonegyedik hete oszt minden vasárnap ingyenebédet a Siófok Városért Egyesület és ilyenkor kétszáz adag fogy el. Néhány kilométerrel nyugatabbra Kiss Pál címzetes balatonföldvári főjegyző azt mondta érdeklődésünkre: vagy tizenöt éve egyszer feltűnt egy hajléktalan a vasútállomás környékén, egy rövid időre...Szegény, vagy gazdag Balaton-part, esetleg egyszerre mindkettő? – Balatonföldváron drága a megélhetés, itt nincsenek olcsó ingatlanok, perifériális, gondozatlan területek, itt a koldulás sem jellemző, bár nincs rá tiltó rendelet – keresett magyarázatot Kiss Pál főjegyző a Siófoktól merőben eltérő földvári szociális helyzetképre. Balatonföldváron a legkisebb a munkanélküliség a somogyi városokban, a lapunkban nemrég közölt decemberi adatok alapján 2,8 százalék és ezzel az aránnyal a tíz legjobb mutatójú somogyi település közé is be tudott kerülni, egyedüli városként. A tóparti városok közül egyébként Siófokon és Balatonlellén a legmagasabb az állástalanok aránya, persze az ottani 5-6 százalék még mindig csak a fele Nagybajom tíz százalékának... Egy háttértelepülés, az Árpád-kori templomáról és háromszáz éves berkenyefájáról nevezetes, háromszáz lelkes zsákfalu, Teleki ugyanakkor a tíz somogyi legrosszabb közé is bekerült a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzetből (BKÜ), közel húsz százalékos munkanélküliséggel.

– A térség csak versenyképes gazdasággal lehet sikeres – állapította meg Oláh Miklós kutató egy 2012-es gyenesdiási konferencián. Hiszen míg 1994-ben a balatoni régió még az ország GDP-jének három százalékát termelte meg, a legutolsó mérés alapján ez két százalék alá esett. Somogy megyében a nemzeti össztermékhez a Balaton-térség 1994-ben ötven százaléknyit adott, másfél évtized múltán ez negyven százalékra csökkent. Az egy lakosra számított területi gazdasági erő Zala megyében néhány éve már magasabb volt a balatoni régió átlagánál. Tíz éven át, 1994 és a kétezres évek közepe között fokozatosan nőtt a régióban a települési gazdasági erő, az előállított érték; 2005-2006-ban ez a folyamat megtorpant, 2008-tól meredek esés figyelhető meg.

A Balatoni Integrációs Kft. 2015. tavaszára elkészült kutatása alapján a területi gazdasági erő (ami nem azonos a GDP-vel) 2011-ben az országos átlag alig több, mint 80 százalékára csökkent a BKÜ területén, ha azonban csak a vízparttal rendelkező településeket vették figyelembe, akkor ha kevéssel is, de meghaladta az országos átlagot. Erőteljes elöregedési tendenciára is felhívta a figyelmet ez a kutatás, ami a beköltözés és elvándorlás együttes eredménye. Figyelemre méltó, hogy a 2008-as 2200 milliárdról 2013-ra 1700 milliárd forintra csökkent a régió lakás- és üdülőállományának értéke.

Aki éjjel az utcán alszik, nappal az is melegszik  

Siófokon az éjjeli menedékhelyet 47 fő veszi igénybe, a nappali melegedőt 68, a városi ingyenkonyhát 55 személy – tájékoztatott a városháza. A siófoki hajléktalanszállót nemrég uniós támogatásból újították föl, tették komfortosabbá. Azok közül is többen, akik éjszaka nem a menhelyen alszanak, bejárnak egy tál meleg ételért, valamint a nappali melegedőbe, ahol ügyeik intézésében is segítenek nekik és mentálhigiénés tanácsadást is nyújtanak számukra.
„Minden vasárnap találkozunk új arcokkal; nem kérdezzük, kik, honnan jöttek” – hallottuk a vasárnaponta ingyenebédet osztó Siófok Városért Egyesület aktivistáitól. Közel félszáz helyen van kint az egyesület perselye, ezekből az adományokból készül a vasárnapi ebéd. 

Egy tópart, mégis mekkora különbségek!

Az elmúlt három évben országosan a fonyódi járás mutatói romlottak a harmadik legnagyobb mértékben – írtuk nemrég egy, a hazai járások gazdasági, szociális, turisztikai és kulturális statisztikáit összegző rangsor alapján. Míg a siófoki járásban hét és félezer vendégéjszaka jut ezer főre, addig a fonyódiban 1800. S míg a siófokiban 250 internet-előfizetés, a fonyódiban 186. A lakosonkénti adóalap pedig 756 ezer, illetve 592 ezer forint. Egyébként Somogyban csak a siófoki járásban volt pozitív a vándorlási különbözet, vagyis többen költöztek be, mint el. Igaz, ez a statisztika nem tartja nyilván, hogy hányan laknak csak papíron a siófoki járásban, valójában azonban már Ausztriában, Német- és Olaszországban, Angliában keresik a kenyerüket...

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Úgy 15 éve föltűnt egy hajléktalan... – balatoni szegény gazdagok

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Tornázna úgy, mint a kutyája? Megteheti

A kutyafitness órákon áshat, mászhat, kötelet húzhat.

Hóban gázolnak a tevék, hótól roskadoznak a pálmák Afrikában

Olyan kemény az idei tél, hogy még a Szahara is fehérbe borult. Kattintás után jönnek a képek a különleges jelenetekről.

Lenyűgöző képeken pózolnak a budapesti állatkert veszélyeztetett állatai

Lenyűgöző képeken pózolnak a budapesti állatkert veszélyeztetett állatai

A Photoark nevű projekt a kihalás szélén álló fajokat örökíti meg.

Ezért kell azonnal lassítani, ha füstfelhő jön szembe az úton

A videó készítője nem fogta vissza a tempót, meg is járta.

Lenyűgöző, ahogy a természet visszafoglalta ezt a kínai szellemfalut

Mindenki elhagyta a halásztelepülést Goqui szigetén, és akkor betoppant a zöld.

Férfi kézi-vb: ez nem jött be – a norvégok már elkezdtek készülni a dánokra

Férfi kézi-vb: ez nem jött be – a norvégok már elkezdtek készülni a dánokra

Az északiak szövetségi kapitánya bevallotta, meg volt győződve arról, hogy Dánia lesz az ellenfelük.

DVTK: változott a terv, egy játékos nem utazott – távozik?

Bacsa Patrik iránt több klub is érdeklődik • A Villarreal ellen is pályára lépnek.

Férfi kézi-vb: így ordítottak a franciák a magyar kézicsodánál!

A francia kommentátorok legalább annyira lelkesek voltak a mieink sikerénél, mint a magyarok.

Férfi kézi-vb: A nagypapám is azt szerette volna, hogy itt legyek – Mikler

Férfi kézi-vb: A nagypapám is azt szerette volna, hogy itt legyek – Mikler

Nagy László: A szívem vitt a pályára, itt szerettem volna lenni a csapattal.

Újpest: Ha nem kellek, kénytelen leszek váltani, de... – Balajcza

A kapus elmondta, hogy több első és másodosztályú csapat is megkereste a télen.

Gyász: a Dunakeszi fiatal futsalosa az áldozatok közt, hétfőn gyásznap

Gyertyagyújtás a fiatal játékos emlékére. Gyásznap Magyarországon.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér