Vendégebéd horror áron: akár 40 százalékkal is drágulhat a menzai koszt

2017. január 4. 16:34 , Legutóbb frissítve: 2017. január 4. 17:19 Kovács Gábor

A vendégétkezéssel van probléma Taszáron

A vendégétkezéssel van probléma Taszáron: az iskolások és óvodások ellátása alapfunkcióként működik, erre állami normatíva jár. Az efölötti vendégétkezést azonban az idei évtől külön kell választani a gyermekétkeztetéstől a jogalkotó döntése szerint.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A szétválás a vendégétkezés árának növekedését vonja maga után. Az önkormányzatok és a vendégétkezők, amelyek jó része helyi nyugdíjas, a növekvő árat nem tudják vállalni. Van olyan környékbeli település, amelyik korábban több tízmillió forintért újítatta fel a konyháját, és most attól lehet tartaniuk, hogy kevés lesz a vendégétkező.   

Drágítani kell, máshová mennek  

Az idősek ellátására a helyi konyha a legésszerűbb megoldás. Ez eddig megoldott volt Taszáron, mert a helyi önkormányzat biztosította az ebédet. Egy jogszabályváltozás után azonban az önkormányzatok csak úgy folytathatnák ezt tovább, ha erre vállalkozást hoznak létre.  Az alapító okiratban kiegészítik a tevékenységi kört, de abban a pillanatban az összes járulékos költség megemelkedik, magyarázta a taszári polgármester, Pataki Sándor. Ez jelentkezik abban, amikor egy képlet alapján, arányosítva kell kiszámolniuk a térítési díjat. Így az ebéd ára 20-30-40 százalékkal is nőhet. A megnövelt költségeket az önkormányzatok kénytelenek áthárítani, azonban ezt a vendégétkezők nem fogják vállalni. Inkább olyan helyre mennek, ahol olcsóbb az ebéd.


Segítséget kért a polgármester

Taszáron 360 adag ételt főztek nemrég, de ebből jelentős a csökkenés. Az óvoda konyhájáról látják el az ovisokat és az iskolát is. Januárig A és B menü is volt, ma már nincs, ahogyan 80 vendégétkező sorsa is bizonytalan. Nemcsak a nyugdíjasokról van szó, hanem a helyi óvoda- és iskolapedagógusok is csak magas áron kaphatnának ebédet a saját munkahelyükön.

Menzakártya Kaposváron

Kaposváron kártyaleolvasókat szereltek fel az iskolai menzákra, s még decemberben ötszáz forintért vásárolhatták meg a szükséges kártyákat a szülők. Az idei első tanítási napon már kizárólag ezzel voltak jogosultak az étkezésre a gyerekek. A megkérdezettek többsége örömmel fogadta a fejlesztést, bár alsós gyerekek szüleitől azt is hallottuk: tartanak attól, hogy gyermekük nem tudja majd kezelni az új technikát. Megtudtuk: a pedagógusok a héten mindenkinek segítettek az étkezésnél, sokhelyütt az osztályfőnökök összegyűjtötték a kártyákat, és ők húzták le azokat a leolvasón. Azt is hallottuk: jónéhány szülő mostanáig nem gondoskodott a kártya megvásárlásáról.

– Abban a helyzetben vagyunk, hogy az eddigi 550-560 forintos étkezési díjunk 842 forintra jönne ki még 60 vendégadag mellett számolva is. Ezért más irányba kell elindulnunk – mondta Pataki Sándor. – Segítséget kértem Witzmann Mihály országgyűlési képviselőtől, és a TÖOSZ elnökétől, Schmidt Jenőtől, ők hasonlóképpen érzékelték a problémát, de megoldást nem találtunk egyelőre. Az önkormányzatok kényszerpályára kerültek: vagy vállalkozásként kell működniük, vagy más vállalkozótól kell rendelniük az ebédet, mert a magas árat a vendégétkezők nem tudják kigazdálkodni.  –  Addig a pillanatig egyetlen önkormányzatnál sincs gond, amíg az étkezési díjak könyveléséről beszélünk – folytatta a taszári polgármester. – Az idei évtől azonban ezt az önkormányzat költségvetésében a jogszabályoknak megfelelő helyre kell könyvelni. Azok az önkormányzatok, amelyek nem akarnak ezzel foglalkozni, vékony jégen táncolnak, mert ha kapnak egy ellenőrzést, annak komoly szankciói lehetnek.

A gyerekeknek sokkal olcsóbb, a vendégétkezéssel van probléma Taszáron A gyerekeknek sokkal olcsóbb, a vendégétkezéssel van probléma Taszáron


Nem szerencsés, de elfogadható

Futottunk sok kört ebben a kérdésben az elmúlt három hónapban, de a törvényhozók ezt a duplikációt nem akarják kivenni a rendszerből, ezzel akadályozva meg azt, hogy egy önkormányzat másoknak is főzzön. Nem szerencsés, hogy így van, de el lehet fogadni – mondta erről a tabi polgármester, Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke. Egy önkormányzat számára a gyermekétkeztetés kötelező feladat, azonban a felnőtt étkeztetést a 2017-es költségvetési törvény alapján csak úgy láthatja el, ha saját intézményt üzemeltet, vagy egy gazdasági társaságon keresztül. Ha eddig a szomszéd faluban élők ettől az önkormányzattól vették az ételt, most csak úgy tudják megoldani, ha saját intézményt hoznak létre, vagy egy gazdasági társaságon keresztül. Tabon ezt úgy oldották meg, hogy egy meglévő gazdasági társasághoz csatolták az étkeztetést, így elláthatják a környező falvakat, de egy város ilyen szempontból könnyebb helyzetben van, mint egy kistelepülés. Szociális étkezés terén nincs ilyen kényszer, tette hozzá Schmidt Jenő.    

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Vendégebéd horror áron: akár 40 százalékkal is drágulhat a menzai koszt

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Tornázna úgy, mint a kutyája? Megteheti

A kutyafitness órákon áshat, mászhat, kötelet húzhat.

Hóban gázolnak a tevék, hótól roskadoznak a pálmák Afrikában

Olyan kemény az idei tél, hogy még a Szahara is fehérbe borult. Kattintás után jönnek a képek a különleges jelenetekről.

Lenyűgöző képeken pózolnak a budapesti állatkert veszélyeztetett állatai

Lenyűgöző képeken pózolnak a budapesti állatkert veszélyeztetett állatai

A Photoark nevű projekt a kihalás szélén álló fajokat örökíti meg.

Ezért kell azonnal lassítani, ha füstfelhő jön szembe az úton

A videó készítője nem fogta vissza a tempót, meg is járta.

Lenyűgöző, ahogy a természet visszafoglalta ezt a kínai szellemfalut

Mindenki elhagyta a halásztelepülést Goqui szigetén, és akkor betoppant a zöld.

Férfi kézi-vb: ez nem jött be – a norvégok már elkezdtek készülni a dánokra

Férfi kézi-vb: ez nem jött be – a norvégok már elkezdtek készülni a dánokra

Az északiak szövetségi kapitánya bevallotta, meg volt győződve arról, hogy Dánia lesz az ellenfelük.

DVTK: változott a terv, egy játékos nem utazott – távozik?

Bacsa Patrik iránt több klub is érdeklődik • A Villarreal ellen is pályára lépnek.

Férfi kézi-vb: így ordítottak a franciák a magyar kézicsodánál!

A francia kommentátorok legalább annyira lelkesek voltak a mieink sikerénél, mint a magyarok.

Férfi kézi-vb: A nagypapám is azt szerette volna, hogy itt legyek – Mikler

Férfi kézi-vb: A nagypapám is azt szerette volna, hogy itt legyek – Mikler

Nagy László: A szívem vitt a pályára, itt szerettem volna lenni a csapattal.

Újpest: Ha nem kellek, kénytelen leszek váltani, de... – Balajcza

A kapus elmondta, hogy több első és másodosztályú csapat is megkereste a télen.

Gyász: a Dunakeszi fiatal futsalosa az áldozatok közt, hétfőn gyásznap

Gyertyagyújtás a fiatal játékos emlékére. Gyásznap Magyarországon.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér