Kitiltották a kaposvári színészhallgatók államvizsga-előadását

2012. augusztus 20. 15:32 , Legutóbb frissítve: 2012. augusztus 20. 20:04 Balassa Tamás
Bárdudvarnok, Petörke | Művészi kérdésben foglalt állást, és végső soron kitiltott egy színházi előadást a kultúrház épületéből Bárdudvarnok önkormányzata a hét végén. A Rusznyák-osztály Bölcsődalat hallani sem akarták.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A szombatról vasárnapra virradó éjszaka hozott döntés egy kilométerrel tette arrébb Rusznyák Gábor rendező-osztályfőnök színészosztályának egy éves munkával létrehozott államvizsga-bemutatóját, amit a hallgatók vasárnap este a Kaposvári Egyetem petörkei vendégházánál tartottak meg. A szabadtérivé lett produkció átrendezésére a meghiúsult helyszíni egyeztetések után fél napja maradt az osztálynak, amiből azonban a nézők, köztük Vidnyánszky Attila és Szikora János rendező-direktorok, vizsgabizottsági tagok aligha vettek észre bármit is.Az érett színielőadási erényeket felmutató kísérleti vizsgamunka a napi híradásokból vett történeteket dramatizálva boncolgatta, a gyermekkortól a kamaszkor végéig milyen megpróbáltatások érik a fiatalokat. A kétségkívül rendkívül erőszakos és gyomorforgató tetteket bemutató, vagyis egy átlagos hét hírcsokrából bármikor megírható, de nem öncélú, viszont nagyon is felelősen gondolkodó előadás főpróbája néhány helybeli lakosban verte ki a biztosítékot. Az ötödik Bárdudvarnoki Kulturális Hétre meghirdetett bemutató helyszínén egy felhívás fogadta a nézőket, miszerint a Bölcsődal, avagy mint az erdőben a vadnyom című előadás elmarad. A fogalmazók elvetették a műszaki hiba mögé rejtőzés hívogató lehetőségét, lett légyen ez akár érdemük, akár szégyenük. És megkísérelték a lehetetlent: esztétikai és propaganda bizottság, valamint a legapróbb helyhatósági jogkörök nélkül megfogalmazni a problémájukat. „Minősíthetetlen tartalmi elemei miatt az önkormányzat nem járul hozzá az előadás megtartásához.” A megértést előre is köszönték, de ez nem sikerült maradéktalanul. A „minősíthetetlen jelző” alá a szintén minimalista Hogy érted? feliratot szövegezték a nézők, Mester Balázs „Polgármester” neve alá pedig a cenzor titulus került. Az installációt a LIFE IS HARD! örök igazsága koronázta.

Petörkén mégis megvolt a vizsgaelőadás Petörkén mégis megvolt a vizsgaelőadás


Hogy az élet nehéz-e, nem kérdeztük Rusznyák Gábortól, aki fél órával a kezdés előtt kart karba öltött kézzel várta a kezdést. A rendező a felhívást kidekoráló nézőknél megértőbb volt, kommunikációs zavarral magyarázta a történteket, miszerint nem sikerült jól átvinni, hogy nem gyerekelőadás készült, és a Jaj, cica, eszem azt a csöpp kis szád! sem fog elhangzani. Az előadás fővárosi játszóhelyek közönségét is megpróbálná, tette hozzá. Itt próbáltak kompromisszumot kötni, hogy egy zártkörű bemutatót tartanának szigorúan felnőtteknek, de addigra az amúgy jó szándékú embernek megismert polgármestert visszafordíthatatlan döntésre sarkallták a helyiek. A főpróbán egyébként az ötven néző negyede képviselte a másfél ezer lakosú Bárdudvarnokot, és közülük három-négyen tüzelték a falut: ez az előadás bizony nem való oda. Csáki Judit színházi tanszékvezető sem látta az égbekiáltó drámát a történetben, áttették az előadást új helyszínre, ennyi, mondta, bár hozzátette, az előadások betiltásáról úgy általában megvan véleménye, de az nem tartozik szorosan ide.

A rendező, amint a főpróba előtt, a bemutatón is felvezette a fiatalokat érintő híreket feldolgozó vizsgafeladatot, és elmondta azt is, nem a boldog család boldog tagjait találták meg, akik boldogok lesznek. Megértést kért az előadáshoz, bár a közönség Rusznyák gesztusát szinte fölöslegesnek érezhette. Mindenki sejtette ugyanis, hogy ami a színpadon történni fog, az csak játék, ha van is köze a valóságoz. Néhány négyzetméterre és két órába sűríteni a hétköznapivá vált brutalitást, és felelős kérdéseket tenni föl, ez lehet a színház dolga.

A történeteket döntően a magyar valóságból merítettek, a nyitójelenet a faluhoz egészen közel történt fél éve. Egy asszony eltoccsant magzatvize, méhének kádba szült majd fagyasztóba szült gyümölcse került a színre, akit tíz hónappal később húsért kotorászó ura talált meg. Kitalálni ilyet különös lelemény volna, viszont itt a valóság találékonysága az, ami egyre zavarba ejtőbb. Bölcsőhalál a BKV-szerelő lesújtó ökle és fognyomai által, iskolai tömegmészárlás videojáték-üzemmódban, folyópartra csalt és agyonvert osztálytárs, egy S-es kötött zöld pulóver ellopásával megvádolt lány önakasztása: hol járunk?, kérdezhetné Vágó István. Elég megnézni az órás kék híreket, aztán átkapcsolni egy argentin sorozatra, vagy volna dolgunk még? Elég elítélni az állati ösztöneikkel élő bűnösöket, vagy volna dolgunk még? Ne beszéljünk róla? A gyámoltalanok védelmére szegődött egyházakban történt papi pedofíliáról se? Az apai erőszaktevésekről se? A színház se tegye? Feledtessen inkább cinkosan? Ha beszél róla, minden egyház minden papja, minden család minden feje sérül? Nem hát. Felnőtt előadáson bizonyosan nem.

Husztóti Kiss István órák alatt egyedül telepítette át a játszóhelyet Bárdudvarnokról az egyetem vendégházához Husztóti Kiss István órák alatt egyedül telepítette át a játszóhelyet Bárdudvarnokról az egyetem vendégházához


Rusznyák Gábor és a kaposvári színészképzés tizenkét érett színészt ad Magyarországnak ahhoz, hogy több esélye legyen az életben maradáshoz. Tudnak ők majd Jaj, cicá-t... is énekelni, de még hogy, de társadalmi hasznosságuk talán egyebekben is mérhető lesz. Humoruk rétegeit ezúttal a gyilkok kínját ellenpontozó dalocskákkal csillantották, a De nehéz az iskolatáska..., valamint Sebestyén Balázs Beni fiának homokozói lapátszerzése  nagyon jókor jött. És egy Ákos-rajongó vallomása is, aki szerint a Duna és az Echo emberének a Bonanzás séró sokkal jobban állt.
A játszók az érettségivel szürreálisan elkeringőztek a végén, és a közönség szó szerint hallhatta viszont azokat az iskolaigazgatói közhelyeket, melyeknek minden jóindulatuk ellenére rég semmi közük a valósághoz. És ezt jobb felismerni, mint soha.


Megengedés körültekintőbben

Méltató szavakkal nyilatkozott a kaposvári színinövendékekről és Rusznyák Gábor rendezőről Mester Balázs, Bárdudvarnok polgármestere kérdésünkre hétfőn. Mint mondta, meglátása szerint nagyon tehetséges fiatalokról van szó, ettől függetlenül biztos benne, hogy e nagyon nehéz előadás nem a széles közönségnek, hanem – ahogy egy barátja fogalmazott - a szakmának és a fanatikusoknak szól. Az önkormányzat, a szervezők és a tanszék is hibázott abban szerinte, hogy ezt nem látták előre. A minősíthetetlen jelzőt azért használta a polgármester, mert mivel nem hozzáértő, tényleg nem kívánta minősíteni a színpadon történteket. A település és az egyetem kapcsolatára mindazonáltal büszke, és arra a jövőben is építeni szeretne, de valamivel körültekintőbben.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Kitiltották a kaposvári színészhallgatók államvizsga-előadását

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Alig egy perc alatt 225-ször szökkentek egy japán iskola nebulói.

Gyönyörű, de hátborzongató lenne a vizes apokalipszis New Yorkban

Látta már a Nagy Alma lagúnáit? Most megmutatjuk.

Elképesztő gesztust tett Dél-Szudán felé Ferenc pápa

Félmillió dollárral vagyis kb. 138 millió forinttal támogatja az országot.

Real Madrid: őrült ajánlatot csap le az asztalra CR?

Real Madrid: őrült ajánlatot csap le az asztalra CR?

A portugál tényleg menni akar, nem csak több pénzt szeretne. Állítólag már a terve is megvan…

Konföderációs Kupa: Kamerun–Ausztrália élőben az NSO-n!

A két előző vesztes a reménykedés jogáért szeretne győzni Szentpéterváron.

Elbűvölő hölgy lehet az első női NFL-játékos? – KÉPEK

Olyat ért el, amit korábban senki, de komolyabb céljai is vannak • Kosárlabdában sem utolsó!

Mintha vb-t nyertek volna – interjú az andorrai kapussal

Mintha vb-t nyertek volna – interjú az andorrai kapussal

„Reggeltől egy építkezési vállalatnál dolgozom az irodában, délutántól estig pedig heti négy-öt edzésem van.”

NB II: magyar bajnok játékost igazolt a Szeged 2011

Két új játékost is bemutattak Supka Attiláék mellett • Az angol MK Dons is az ellenfelek között.

Hertha: A siker csak egy pillanat. Ha hátradőlsz… – Dárdai

„Légy mindig magabiztos. Olyat kérj a csapatod tagjaitól, amit tudsz, hogy biztosan meg tudnak csinálni.”

Kövessen bennünket a Facebook-on!

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Gyermeknapi fotóverseny | Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér