Rátóti Zoltán fiatalít és új arcot ad a Csikynek

2010. december 17. 17:00 , Legutóbb frissítve: 2010. december 17. 17:12 Balassa Tamás
Kaposvár | A kőszínház épülete nem újul meg a következő évadban, de a társulata igen. Bérczes László művészeti munkatárs közreműködésével új rendezői kart mutatott be pénteken a társulatnak, majd a sajtónak Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház direktora.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Néhány hete közölt értesülésünket megerősítve Rátóti Zoltán pénteken sajtótájékoztatón bejelentette, a következő, tehát a 2011/2012-es évad nem a színházfelújítás jegyében fog telni Kaposváron. A színigazgató „naiv hite és lelkesedése, a kőszínház szép terveinek dédelgetése” után három hete szembesült vele: a jövő évi költségvetés nem számol a rekonstrukcióval. Így a jelenlegi épületre, a jelenlegi feltételek között tervezte meg a következő repertoárt. Ebben Bérczes László színikritikus, rendező, a Bárka Színház egyik alapítója segítette, és segíti a jövőben is.

A művészeti munkatársként dolgozó Bérczes megkülönböztette státuszát a főrendezőitől, mert – mint mondta – a művészvilágban szerzett kapcsolati hálója révén másokat kíván helyzetbe hozni. „Zsarnoki” rendezői mentalitás helyett az élet egyetemes és aktuális kérdéseire egyaránt reflektáló, a kultúrát felemelő, a legendás kaposvári színházat megújító műhelyt szeretne létrehozni. Újdonság, hogy ismét lesz dramaturgja a színháznak, Németh Virág személyében, aki szintén bemutatkozhatott a társulatnak.Ez az új elképzelés, legalábbis annak első évadja – mint Rátóti Zoltán kérdésünkre elmondta – nélkülözni fogja Mohácsi Jánost, aki 1983 óta rendez Kaposváron, és Keszég Lászlót, akit a direktorválasztást segítő művészeti bizottság egyemberként ajánlott főrendezőnek Rátóti mellé.
– Új rendezői generációra szeretnénk alapozni a megújulást, s a társulat jelenlegi állapotát elnézve fontos is az új emberek, új impulzusok – válaszolta lapunk kérdésére a direktor. – A kopírozáshoz nem én kellek. Én azt vállaltam, hogy segítőimmel új arculatot adok a kaposvári színháznak. Rusznyák Gábor és Kelemen József azonban a folytonosságot biztosítja, és az sincs kizárva természetesen, hogy Mohácsi vagy Keszég ismét Kaposváron rendezzen.
Mindezek előtt hangzott el a tervezet: a következő évadban Kaposvár visszatér az 5 nagyszínpadi, 2 gyerek- és 3 stúdióelőadás hagyományához. A visszatérés a Schwajda idején megszüntetett klasszikus nagyszínpadi gyermekelőadások visszatérését jelenti. Ezt szerette a város, amit Rátóti – szélesre nyitva a színház kapuját, és több ízben találkozva a közönséggel – személyesen is megtapasztalhatott.

A rendezőkről szólva két fiatalt mutatott be a direktor: Dömötör Tamást és Szabó Mátét. Göttinger Pál pénteki Bárkás bemutatójára készülve maradt távol a sajtótájékoztatótól. Hármójukra Rátóti hosszabb távon, akár évi több rendezéssel is számít. Tim Carroll az évad nagy dobása lesz, a londoni Globe egykori főrendezője Shakespeare-t állít színre. A színész-pedagógus rendezővel dolgozni felér egy mesterkurzussal, jelezte Rátóti. Említettek mellett Rusznyák Gábor volt kaposvári főrendező az „Oidipuszt folytatja” a stúdióban, a most is gyerekelőadáson, a Nefelé-n dolgozó Kelemen József pedig ismét a kisebbeket varázsolhatja el. Valló Péter, valamint Funtek Frigyes – aki rövidesen Győrben rendezi Rátótit az Equus pszichiáter-főszerepében – szintén rendezést kap. Ez együtt összesen tíz előadáshoz nyolc rendező: a feladvány a fiatalok imént már említett duplázásával oldható föl: Dömötör akár a stúdióban is rendezhet, említette példaként a direktor.

Rátóti Zoltán kiemelte: feszített lesz a munkatempó, így felpörgetett évadkezdés várható, s ősz derekára már egy-egy nagyszínpadi, gyermek- és stúdióelődáson túl kell lenniük.
Szabó Máté rendező nagy tisztelettel beszélt a kaposvári színházról, amitől sokat tanult. Nagyon örül, hogy itt rendezhet, mondta, s reméli, örömében más is osztozni fog. Dömötör Tamás Kaposvár szabadságfokát emelte ki, azt, hogy az ígéretek szerint kísérletezhetnek is, s akár bátrabban is, mint ahogy az egy kőszínházban megszokott. Dömötör februárban debütál: Schwajda Csodáját viszi színre a stúdióban. Ez a Tóth Gáza által rendezett Portugál mellett a másik újdonság, amit évadkezdéskor még nem lehetett tudni. A színész Rátóti azonban már korábban megfogadta: a szabad vegyértékeket igyekszik hasznosítani, és munkával ellátni a színészeit. Az idei évad újdonsága: a pécsi direktor, Balikó Tamás rendezi a Szigligetet a nagyszínpadon.


Háy-Lovasi ősbemutató és tantermi színház terve

Ritkaság a hazai színpadokon: ősbemutatónak ad otthont a 2011/2012-es évadban a Csiky Gergely Színház. Háy János drámaíró és Lovasi András zeneszerző-zenész szerzőpárosként mutatkozik be, s egy év múlva, karácsony előtt kerül színre közös produkciójuk. Ennek egyelőre se a címét, se a műfaját nem lehet pontosan tudni. Ugyancsak újdonság lesz a tantermi színház, ami pályázati szakaszban van. Tóth Géza, Várady Szabolcs, Laboda Kornél rendező és Szemerédi Fanni sajtó- és PR-munkatárs dolgozik a projekten.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Rátóti Zoltán fiatalít és új arcot ad a Csikynek

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Alig egy perc alatt 225-ször szökkentek egy japán iskola nebulói.

Gyönyörű, de hátborzongató lenne a vizes apokalipszis New Yorkban

Látta már a Nagy Alma lagúnáit? Most megmutatjuk.

Elképesztő gesztust tett Dél-Szudán felé Ferenc pápa

Félmillió dollárral vagyis kb. 138 millió forinttal támogatja az országot.

Real Madrid: őrült ajánlatot csap le az asztalra CR?

Real Madrid: őrült ajánlatot csap le az asztalra CR?

A portugál tényleg menni akar, nem csak több pénzt szeretne. Állítólag már a terve is megvan…

Konföderációs Kupa: Kamerun–Ausztrália élőben az NSO-n!

A két előző vesztes a reménykedés jogáért szeretne győzni Szentpéterváron.

Elbűvölő hölgy lehet az első női NFL-játékos? – KÉPEK

Olyat ért el, amit korábban senki, de komolyabb céljai is vannak • Kosárlabdában sem utolsó!

Mintha vb-t nyertek volna – interjú az andorrai kapussal

Mintha vb-t nyertek volna – interjú az andorrai kapussal

„Reggeltől egy építkezési vállalatnál dolgozom az irodában, délutántól estig pedig heti négy-öt edzésem van.”

NB II: magyar bajnok játékost igazolt a Szeged 2011

Két új játékost is bemutattak Supka Attiláék mellett • Az angol MK Dons is az ellenfelek között.

Hertha: A siker csak egy pillanat. Ha hátradőlsz… – Dárdai

„Légy mindig magabiztos. Olyat kérj a csapatod tagjaitól, amit tudsz, hogy biztosan meg tudnak csinálni.”

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Gyermeknapi fotóverseny | Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér