Szokatlan őszinteséggel vall az első magyar erotikus naplóíró

2013. február 21. 11:22 Vas András
A Balaton történetét kutatva bukkant rá Katona Csaba történész az első – fennmaradt – magyar női erotikus naplóra, mely bemutatja egy 19. század közepén élt lány gondolat- és érzelemvilágát.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

„Udvarlóim száma számíthatatlan!” – olvasható egy 1838-as bejegyzésben, s a következő felsorolásból – melynek közlésétől ezúttal eltekintenénk – kiderül, Schlachta Etelka egyáltalán nem túloz. Merthogy a jó képességű és határozottan vonzó külsejű, kiváló énekhanggal megáldott leány, aki gondos neveltetésének köszönhetően több nyelvet beszélt, komoly irodalmi és zenei műveltségre tett szert, s amikor Sopronba költöztek megözvegyült édesanyjával, hamar a helyi társasági élet közkedvelt alakja lett. Mindez – a reformkor végéhez közeledő Magyarország világát, a hétköznapok amúgy jelentéktelennek tűnő eseményeit is bemutatva – kiderül a lány kilenc éves korától vezetett naplóiból, melyekben Etelka a gondolatait, érzéseit is meglepő őszinteséggel az olvasó elé tárja.– A Balaton történetét kutatva egy tanulmányban olvastam egy utalást a naplóról – magyarázza Katona Csaba, az MTA BTK történettudományi intézetének történésze, aki csütörtökön a Takáts Gyula-emlékházban tart előadást az unikumnak számító műről. – A témámból adódóan természetesen eredendően a lány balatonfüredi nyaralásairól szóló naplórészletei érdekeltek, ám hamar kiderült, igazából másért fontos a tizenöt kötet.

Melyet 1943-ban Csatkai Endre már közzétett a Soproni Szemlében, csak éppen jelentősen meghúzva-kurtítva a szöveget: igazából kivágott belőle minden olyan részletet, mely nem felelt meg a korízlésben egy fiatal lányról kialakult képnek, így aztán az akkori ábrázolásból egy hazafias érzelmű lányka élete bontakozott ki.
– Pedig a naplók érdekességét éppen az adja – folytatja Katona Csaba –, hogy Etelka szokatlan őszinteséggel vall saját érzéseiről, fellángolásairól. Kiderül, hogy a lány szívesen fogadja a bókokat, a szép szavakat, a forró, titkon megejtett kézcsókokat, a tüzes pillantásokat, a tánc közbeni szorosabb érintéseket. Kifejezetten élvezi, hogy a férfiak rajongással veszik körül, csak akkor rémül meg, amikor azt látja, komollyá válik a vonzalom valamelyik udvarlója számára, s ettől kezdve hárít. Láthatóan a szerelembe szerelmes, de valójában a nagy Őt keresi.

Akit végül meg is talál, még ha nem is könnyedén. A naplóban rengetegszer lehet olvasni egy bizonyos G. R. monogramot, melyről Katona Csaba kiderítette, valójában Gindly Rudolfot takarja. A vezetéknév pedig ismerős lehet a somogyi történelemben elmélyülteknek, hiszen a hódító ifjú apja révén fogták el 1852-ben Noszlopy Gáspárt, Somogyország 1848–49-es hősét, a szabadcsapatok parancsnokát. Noszlopy „meglátogatta” Gindly Antal felsőtengelici birtokát, hogy társainak élelmet, ruhát és pénzt szerezzen, ám a földbirtokos ezt nem vette jónéven, s afférjuk végén Noszlopy mellbe lőtte az akadékoskodó nemest. A gyilkosság miatt indítottak ellene hajtóvadászatot, s miután elfogták, 1853-ban kivégezték.

Jóval kellemesebb emlékei voltak Etelkának a füredi nyaralások során megismert somogyiakról – többek között az Inkey-család tagjairól –, akik közül rengetegen csapták a szelet az állítólag valóban igen dekoratív lánynak. Akinek végül Szekrényessy József, Széchenyi István belső munkatársa, a Pesti Nemzeti Kaszinó és Lovaregylet titkára, az első fővárosi közjegyző, ügyvéd, író, a korabeli Pest egyik legjelentősebb kulturális szervezője nyerte el a szívét. Fiuk, Kálmán pedig az első elismert magyar úszóként vonult be a történelembe, ő volt aki 1880-ban elsőként úszta át a Balatont Siófokról indulva Balatonfüredig.


 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Szokatlan őszinteséggel vall az első magyar erotikus naplóíró

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

Hoki-vb: vereség után – Chernomaz nem ad kifogásokat

Hoki-vb: vereség után – Chernomaz nem ad kifogásokat

„Ahhoz, hogy hatékonyabbak legyünk, sokkal okosabban kell játszanunk Korea ellen.”

Két jó harmad nem elég – osztrák siker emberfórokkal

Negyven éve nem tudjuk megverni tétmeccsen az osztrákokat.

Anglia: viszlát, másodosztály! A Newcastle feljutott a PL-be!

A „szarkák” egy év szünet után a következő idényben ismét az élvonalban szerepelhetnek.

El Clásico: kissé meglepő, de ő volt a leggyorsabb játékos!

A Realból ketten, a Barcából hatan futottak 10 km felett • Sergi Roberto szólója ezek után még nagyobb szó.

Hertha: Dárdai különleges hétre készül, játékosaitól kér segítséget

A Werdernek és a Herthának is a szezon egyik legfontosabb mérkőzése lesz kettejük találkozója.

Videó: ez a gól nem jöhetett volna létre Dzsudzsák nélkül

Nagy lövése után ketten is beleértek még, de az érdem a magyar válogatott támadójáé.

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér