Tornyot emelt a szolgáltató: térerőt kapott három kistelepülés

2017. január 31. 16:55 , Legutóbb frissítve: 2017. január 31. 17:04 K. G.

Térerőt kapott három kistelepülés

Kisbárapáti | Megkeserítette a kisbárapatiak életét, hogy használhatatlanok voltak a mobiltelefonok a településen. Térerő híján a kert végébe kellett szaladni akkor is, ha gyorsan akartak orvost, mentőt hívni.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.
A helyiek aláírásokat gyűjtöttek, az egyháztól elkérték volna a templomtoronyot – mindhiába, mert ezidáig nem volt számukra megoldás. Az áldatlan helyzetről a Somogyi Hírlap és a Sonline.hu is beszámolt. Cikkünk nyomán a helyiek végül az országgyűlési képviselőjük, a kormánymegbízott és egy szolgáltató cég segítségével megvalósíthatták a beruházást. A bázisállomásként emlegetett átjátszó tornyot kedden adták át ünnepélyes körülmények között, miután a tesztüzemet mára befejezték.Mérföldkő a település életében

– Mérföldkő ez a település életében, hosszú éveken át küzdöttünk érte, és nagyon hálásak vagyunk a megvalósulásáért – mondta Kiss Jánosné polgármester. – Köszönet azoknak, akik mindvégig mellettünk álltak. Most tökéletesen működnek a telefonok, sőt a szobában is lehet internetezni, a lakosság nagyon örül ennek.   
Neszményi Zsolt kormánymegbízott megköszönte mindazok kitartását, akik a több évtizedes, reménytelennek tűnő küzdelemben is bizakodtak.
– Az ügy iránti tiszteletből is el kellett jönnöm a megnyitóra – mondta Neszményi Zsolt. – A kistelepüléseken élőknek ugyanis ugyanannyi joguk van a közszolgáltatásokhoz, mint a városokban élőknek. Lehet, hogy nagyobb anyagi ráfordításba kerül, de meg kell hogy kapják ugyanazt az internet- és telefonhasználati lehetőséget, mint a Kaposváron élők. A megyei védelmi bizottság elnökeként kijelenthetem: amíg Somogyban van olyan település, ahonnan nem lehet mentőt, orvost, tűzoltót hívni, nem alhatunk nyugodtan.

„Sikerült az, aminek vállvetve fogtunk neki!”

Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője a politikai befolyását vetette latba, hogy megvalósulhasson a beruházás.        – Sikerült az, aminek vállvetve fogtunk neki! – kezdte köszöntőjét Witzmann Mihály. – A mi somogyi dombjaink festői környezete gátja az infokommunikációs fejlődésnek. 2014-ben egy lakossági fórumon szembesültem először a problémával, a helyiek szinte kórusban fordultak hozzám a panaszukkal. Jogos igény, hogy a térerő lefedettségük biztosítva legyen. Azt ígértem, hogy mindent megteszek ezért a célért. Minisztériumba, államtitkárságra jártam, hogy kialakulhasson egy széles körű összefogás. Három szolgáltató céget kerestem meg. Az első nem válaszolt, a második egy sablon levélben közölte, hogy nem fér bele az üzleti elképzeléseibe a terv. Végül a harmadik volt, amelyik partnernek bizonyult. Ki kell emelnem ezen cég pozitív hozzáállását, mert Kisbárapáti 350 fős kistelepülés, Bonnyával és Fiaddal együtt összesen 750 lakosról van szó. Néhány száz új előfizető mellett nem rentábilis egy több tízmillió forintos kiadás. A XXI. században nem tűnik nagy luxusnak ez a fejlesztés, de kérdezzük meg erről az itt élőket, hogy micsoda jelentősége van az életükben! Komfortot és biztonságérzetet ad.

Nehéz és körülményes volt a kivitelezés

A mobilszolgáltató cég régiós vezetője az ünnepség előtt 110 megabit/secundumos internet letöltési sebességet mért a faluban, ami egy nagyvárosnak is becsületére válna.
– Korábban én magam is polgármesterként szolgáltam a településemet, Várpalotát, ezért pontosan tudom, hogy mekkora kihívás, ha olyat szeretnének elérni, ami az anyagi lehetőségüket meghaladja. Cégünk odaállt a kezdeményezés mellé, amelyet egy 23 millió forintos beruházással sikerült megvalósítani – mondta Németh Árpád, a Telenor dunántúli régióvezetője.
– Kevés ennyire bonyolult kivitelezési munkával találkoztam – ismerte be Tóth János beruházó mérnök. – Nehéz és körülményes volt a domboldalban a 26 méteres torony felállítása, amelyen az elhelyezett rádiótechnikai eszközök biztosítják a lefedettséget. Nagy kihívás volt, hogy jócskán belecsúsztunk a télbe. De azt is be kell vallani, hogy kevés olyan hely van, ahol ünnepséget rendeznek miattunk...

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Tornyot emelt a szolgáltató: térerőt kapott három kistelepülés

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Hipnotikusan gyönyörű kisfilm készült Norvégiáról

Bár ez alapból nem nehéz feladat.

Hétköznapi hős: a dugó közepén nyitott ki a food truck

A seattle-i módszert itthon is bevezethetnék.

Íme a halállista azokról a baktériumokról, melyek könnyedén megölhetik

A Gram-negatív baktériumoktól a Klebsielláig. Kellemes böngészést!

Ugrik, lépcsőzik, pakol – ijesztően agilis ez az új robot

Csak senkinek eszébe ne jusson géppisztolyt szerelni rá! Oh, várjunk csak…

MK: a Vasas jutott elsőként a negyeddöntőbe

MK: a Vasas jutott elsőként a negyeddöntőbe

A fővárosiak nagyarányú győzelmet arattak a Dorog elleni visszavágón.

F1: a barcelonai kollektív teszt 2. napja élőben az NSO-n!

Munkába áll Räikkönen, Vandoorne, Verstappen és az újonc Lance Stroll is.

Férfi kézi NB I: mégis újrajátsszák a Tatabánya–Szegedet!

Eredetileg 18–18-ra végeztek a felek • Még nincs meg a pontos időpont.

Mezőkövesd: Pintérrel bajnok lett, Szivics szerződtette

A másodosztályból tér vissza az NB I-be a rutinos labdarúgó.

Ahol nem érdemes bajnokikra járni – ilyen a magyar kapus élete a Hypónál

KÉZIS LÉGIÓ. Hajgató Anna 14 évesen, egyedül ment ki Ausztriába, ahol már a sport utáni életét is építi.

DVSC: Leonel Pontes sorsa két héten belül eldőlhet

Róka Géza: Fontos kilencven perc elé nézünk, a DVTK ellen muszáj győznünk.

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt!

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér