Magyarok Kenyere

2017.08.11. 18:51

Tizenkét tonna búzát gyűjtöttek a somogyi gazdák

Somogyszob, Nagybajom, Bárdudvarnok, Kéthely, Balatonőszöd és Látrány gyűjtőpontjain összesen 12 tonna búza gyűlt össze a Magyarok Kenyere programban 136 gazda felajánlásának köszönhetően.

Krausz Andrea

A Siófok Térségi Gazdakör és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei szervezetének gazdanapi eseményén 20 kilós zsákokból öntötték össze a kenyéradó gabonát, melyet ökumenikus istentiszteleten közösen áldott meg Böjte Csaba ferences szerzetes, Gárdonyi Máté katolikus plébános és Bozsoki-Sólyom János református lelkész.

Augusztus 13-án ezt a kevert búzát viszik majd a Veszprém megyei Nemeshanyba, a magyarság összetartozását jelképező ünnepségre, ahol összeöntik a magyarországi megyékből és a határon túli magyarlakta településekről származó búzát és a megőrlés után elkészítik az idei Magyarok Kenyerét. A megyében felajánlott, majd összegyűjtött búza egy részét liszt, a másik részét kenyér formájában osztják szét határon innen és túl a magyar gyermekeket segítő szervezetek támogatására: a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a kárpátaljai nagydobronyi leányotthon, illetve a megyei gyermekvédelmi intézmények lakói kapják az adományt.

A hagyományos siófoki gazdanapokon első alkalommal szervezték meg a kézműves termékek vásárát és bírálatát. A különféle mézektől a homoktövis-termékekig, a bio-gyümölcslevektől a zöld dió lekvárig sokféle somogyi terméket kóstolhatott a nagy számú nézősereg. Kiváló zöldségekből és gyümölcsökből sem volt hiány, a szabadhídvégi önkormányzat és szociális szövetkezet közel harmincféle terménnyel mutatkozott be a bíráló bizottság előtt. A legjobbak elnyerték a Siófok Térségi Gazdanapok Termékdíját, melyet oklevéllel ismert el a szakértő zsűri.

Az idén átlagosan 5 tonna hektáronként az őszi búza termésátlaga Siófok környékén, de sok gazda küzdött a szélsőséges időjárással, ők ennél rosszabb hozammal számolnak. Kersák György, a Siófok Térségi Gazdakör elnöke szerint ősszel és kora tavasszal is aszály sújtotta a vidéket, a nyáron megérkezett csapadék már nem segített a terméshozam növelésében, sok helyen elszáradtak az alsó levelek. Érdeklődésünkre elmondta, saját, 30 hektáron termelt őszi búzáját Euro-minőségben, 41 ezer forintos tonnánkénti áron tudja értékesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!