Hírek

2005.02.05. 09:46

Nagy üzlet az előkészítő

A korábban érettségizettek és a most emelt szintű vizsgát választók sem spórolhatják meg a költségeket A felvételi előkészítő nem szűnt meg, csupán átalakult kétszintű érettségi előkészítővé. Bár az előkészítő tanfolyamokat ma már többségében a korábban érettségizők veszik igénybe.

Bán Károly

Az oktatási tárca célja az volt, hogy az érettségizőket a középiskolák készítsék fel az egyetemre, ne kelljen előkészítőre járniuk, s erre, továbbá magántanárokra kisebb vagyont költeniük a családoknak. Ha meggondoljuk, hogy tavaly 166 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézménybe, következtethetünk arra is, milyen méretű üzletté vált az előkészítés. A most érettségizők először tehetnek kétszintű érettségit, s felvételizniük az új rendszerben már nem kell. A közhatalom szerint nincs szükség előkészítőre, a középiskolában szerzett tudás elegendő.
De ha nincs szükség, akkor miért működnek az előkészítők? Bár hivatalos adatok ugyan nincsenek, de számuk alig csökkent, s a tarifák sem lettek olcsóbbak az előző tanévhez képest. Ha a felsőoktatási intézmény egy tantárgyból emelt szintű érettségit ír elő, akkor erre hajlandó is felkészíteni a nebulókat. Így aztán a pénzes előkészítő nem szűnt meg, csupán átalakult érettségi előkészítővé. Merthogy csak maga a felvételi szűnt meg az új rendszerben.
Az emelt szint azonban plusz 7 pontot jelent a felvételin, s ez a többletpontszám azt eredményezheti, hogy a hallgató – ha jelesre érettségizett – jó eséllyel indul, hogy államilag finanszírozott oktatásban vegyen részt.
A korábban érettségizők számára az érettségi eredménye nem évül el, ám a szerezhető pontok tekintetében van lehetőségük a korábbi gyengébb jegyek javítására. Ezt a szakma szintemelő vizsgának nevezi. De ki más készítene fel a szintemelésre, mint az előkészítők? Csupa olyan érvek, amelyek mind-mind az előkészítők mellett szólnak. Hiába érveltek ellenük, életben maradtak.

Ajánlatok az internetről

Egyetemi hallgatótól a professzorig válogathatnak a felkészítőből a jelentkezők. Az óradíjak 1000 és 6 ezer forint között mozognak, s a tanár akár házhoz is megy. Matematika–fizika 2000–5000, biológia–kémia 4000–6000, magyar–történelem 1000–4000 forint óránként, a csoport létszámától függően. Biztos felvételt azonban már nem garantál egyetlen tanár sem, hisz a felvételről már lényegében a pontszám dönt. (gts)
Felvételit tartja Tantárgy Órák száma Ár

BME matematika, fizika 96 óra 35000 Ft

Szt.István Egyetem matematika, fizika 20 óra 47000 Ft

Pallasz Magániskola többféle 1 óra 2000–2500 Ft

Talentum Oktatási Stúdió 1 tantárgy 15 csomag 23970 Ft

SOTE biológia, kémia, fizika 135 óra 70000 Ft

EFEB Oktatási Központ többféle 48 óra 35900 Ft

PreUniversitas Oktatási Stúdió többféle 100 óra 66900 Ft

forrás: reggel-gyűjtés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!