Ukrán háború

2022.03.02. 11:30

A gyerekekhez eljutott a segély, az apák házat és hazát védenek

A kárpátaljaiaknak szánt, Somogyban gyűjtött adományok egyharmada már megérkezett a határon túlra. A kaposvári református és több somogyi gyülekezet, valamint cégek, magánszemélyek, intézmények adományait kedden szállították el a magyar–ukrán határhoz közeli Márokpapiba.

Marosi Gábor

Fotó: Nemeth_Levente

Többtonnányi élelmiszerrel és higiéniás eszközökkel indultak el a kisbuszok kedden hajnalban Kaposvárról, a református iskolától. A delegációt szerkesztőségünk is elkísérte a fontos útra. A nagyjából 500 kilométeres távot öt és fél óra alatt teljesítette a hat járműből álló konvoj. A végállomás a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Márokpapiban található egyik tehenészet raktára volt, ahol évek óta gyűjtenek a kárpátaljai magyaroknak. Ide került a somogyi emberek néhány nap alatt összegyűlt adománya. 

A helyszínen már várt minket D. Pethe István mezőgazdasági vállalkozó, akinek az elmúlt napok nem a pihenésről, hanem az önzetlen segítségnyújtásról szóltak. – Nemcsak ebben a háborús helyzetben, hanem egész évben a híd szerepét töltjük be azzal, hogy helyet biztosítunk és koordináljuk a segélyszállítmányokat – hangsúlyozta a helyi gazda. 

Forrás: Németh Levente

 

A hat kisbusznyi adományt a delegáció tagjai és a mezőgazdász emberei alig egy óra alatt pakolták ki a járművekből. A tonnányi élelmiszer és a higiéniás termék java része még be sem került a raktárba, megérkezett Pál Sándor, a Te is segíthetsz! Támogató Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki másfél évtizede segíti a kárpátaljai magyarokat és az ott lévő református közösségéket. Ezután a szorgos kezek megragadták a kisebb-nagyobb dobozokat és megpakolták az alapítványi autót, hogy mihamarabb elindulhasson a Beregszászi Diakóniai Központba. 

 

– Ide még lehet tenni néhány banános dobozt, a kisebb helyekre pedig jöhetnek a pelenkák – irányította a pakolást Pál Sándor. – Most már minden a helyére került, lassan elindulok, de előtte szeretném kérni, imádkozzunk azért, hogy célba érjen az adomány – mondta az alapítvány kuratóriumi elnöke, majd összekulcsolta a kezét és a segítőkkel, valamint a kaposvári delegációval közösen elkezdték a fohászt. Az imádságra nagy szükség volt, mert ritka ugyan, de előfordult már, hogy vámzár alá helyezték a határon túli magyaroknak szánt adományokat. Szerencsére kedden nem történt ilyen, a tonnányi segítség a bepakolás után alig húsz perc múlva célba is ért. 

Csakúgy, mint azok a menekültek, akik napok óta jönnek át a magyar–ukrán határon Beregsuránynál. A bajba jutott embereket mikrobuszokkal, személyautókkal szállítják el az országhatártól a beregsurányi művelődési házig, ahol ételt, italt és ingyenes internetlehetőséget kapnak. Ottjártunkkor is folyamatosan érkeztek a menekültek, köztük többgyermekes édesanyák. Egyikük, Hadar Gyöngyi, aki Csongorról érkezett, érdeklődésünkre elmondta, Eger mellé szeretnének eljutni a rokonaikhoz. Férje otthon maradt, hogy megvédje a házukat, mert az Észak-Ukrajnából menekülők beköltöznek az üresen álló kárpátaljaiak házába. 

 

Egész Somogy megye megmozdult, hogy megsegítsék a kárpátaljaiakat 

Petró László, a kaposvári küldöttség vezetője, református lelkipásztor a jó tizenkét órás utazásunkon elmondta, nagyon rövid időn belül, a háború kirobbanása után sikerült megmozgatni a kaposvári és a környékbeli gyülekezeteket, alapítványokat, civil szervezeteket és vállalkozókat. A gyűjtéshez az orci önkormányzat is csatlakozott, akik a szállításban is segítettek. Az elmúlt napokban mintegy kilenc tonna adomány gyűlt össze, ebből hetet vittek el a határ mellé. Márokpapiban megtudtuk, ilyen értékű adományt a közelmúltban még nem kaptak a rászoruló magyarok. 

 

A kipakolás után azonnal elindult egy nyolcgyermekes édesanyáért

Filipinyi Gergely, a kaposvári Julcsi és Gergő Virágkertészet tulajdonosa is csatlakozott a kaposvári delegációhoz kedden. Kilencszemélyes kisbuszát telepakolták minden szükséges és hasznos adománnyal, azonban nem ez volt az egyetlen cél, amiért útnak indult. A kaposvári vállalkozó a menekültek utaztatásával is segíteni akart. Miután kipakolták Filipinyi Gergely autóját a raktárnál, azonnal elindult Barabásra egy édesanyáért és nyolc gyermekéért, akiket Szentendrére szállított. A vállalkozó úgy tervezi, hogy szerdán újabb embereknek segít majd célba éri. 

 

Fotók: Németh Levente 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában