Tanulmány

2024.05.10. 06:50

Kéz sem kell a tehénfejéshez, robotkezelést tanulhatnak a gazdák

Országosan egyedülálló fejőrobot kezelői felnőttképzést indít a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a szakterület piacvezető cége, a Delaval Kft. A tanfolyamon olyan állattenyésztési dolgozók vehetnek részt, akik lépést akarnak tartani a gyorsan fejlődő, korszerű technológiákkal.

Kovács Gábor László

Egy fejőrobot ma már olyan számítógéppel van ellátva, ami sokszorosan felülmúlja azt a komputert, amelynek segítségével az Apollo űrhajó egykor leszállt a Hold felszínére. Egy mai fejő készülék ugyanis 45 féle adatot gyűjt be, és ezeket az adatokat hamarosan a mesterséges intelligencia összesíti, feldolgozza és válaszokat küld az embernek – de csak a szakképzett dolgozók tudják értelmezni az információkat. Ezért fontos a megfelelő képzettségű munkaerő, holott néhány évszáddal ezelőtt még az volt a cél, hogy a fejőmunkásokat mentesítsék a nehéz fizikai munka alól.

Akkor járunk el jól, ha a legkorszerűbb technológiát mutatjuk be, miközben elmélyítjük a kapcsolatainkat a piaci szereplőkkel 

– mondta Gyuricza Csaba, a MATE rektora az együttműködési megállapodás aláírásakor. 

 

Az összefogás nem előzmények nélküli, a cég ugyanis egy tangazdaság keretein belül robotokkal felszerelt istállót működtet a kaposvári campuson. Az érdeklődések alapján azt mérték fel, hogy a mostani tanfolyam 30 fő feletti létszámmal indul. 

A versenyszféra szerepvállalása rendkívül fontos az oktatásban, mert közös programokkal vonzóbbá tehetjük az ágazatot a fiataloknak 

– jegyezte meg Kis Endre, a Delaval Kft. ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: jelenleg a mezőgazdaság, illetve ezen belül az állattenyésztés előtt álló legnagyobb kihívás a szakképzett munkaerő hiánya. A piaci szereplőkkel folytatott együttműködésnek köszönhetően azonban precíziós gazdálkodási elemeket hoznak be a felsőoktatásba.    

Támogatják a nemzetközi szinten jelentős kutatásokat 

A MATE legfőbb célja, hogy az európai régió vezető agráregyetemévé váljon. Ennek elérése érdekében 2024-ben megalkotta „MATE 2030” vízióját. Ebbe illeszkedik a kiemelt kutatócsoportok programja is, mellyel kutatókat és kutatócsoportokat támogatják, pénzügyi forrást is biztosítva számukra a további tudományos fejlődésük elősegítésére egy hároméves támogatási időszak alatt.  A Program célja nemzetközileg versenyképes szellemi műhelyek megszilárdítása, a nemzetközi kutatásfinanszírozási pályázatok (pl. ERC, Horizont) megszerzésére alkalmas kutatócsoportok alapítása és működtetése, ezzel nagyobb önfenntartást biztosítva a kutatási támogatások terén. A kiemelt kutatócsoportok program 2024-es ünnepélyes megnyitóját a kaposvári campuson tartották Gyuricza Csaba, rektor és Kovács Zoltán tudománystratégiai rektori megbízott jelenlétében. 

Könyvet írt a zöld útról a rektor 

Zöld úton címmel a klíma -és energiaválság kezeléséről, a fenntarthatóságról írt könyvet Gyuricza Csaba és társzerzője, Dudits Dénes, Széchenyi-díjas akadémikus. A szerzőkkel Bekes József újságíró beszélgetett a Takáts Gyula Könyvtárban, a könyvbemutatón megjelenteket Szita Károly polgármester is köszöntötte. A járványok és a háborúk korában világszinten felértékelődött az önellátás, és átrendeződött a gazdaság. Ennek megfelelően felmerült az igény az oktatásban és a társadalomban, hogy a mezőgazdasági területeket energiatermelésre is használják úgy, hogy ne veszélyeztesse az élelmiszerek termelését. Dudits Dénesnek a növényfajták nemesítése a szakterülete, a rektornak a technológiák előállítása. A biogáz és a bioetanol bemutatása mellett a szerzők azt sztereotípiát igyekeztek lebontani, hogy bűn szántóterületen az energia előállítása, hiszen hiszen hazánknak bőségesen van kapacitása élelmiszer termelésre, és vannak energiatermelésre megfelelő agrárterületei. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában