Vélemény

2024.05.16. 10:11

Fuvarszigor

Barkóczy László

A héten ismét nagy ellenőrzésekbe kezdtek a rendőrök Somogyban. Drónnal és minden rendelkezésre álló eszközzel a kamionosokat és a buszosokat ellenőrzik ezúttal. A sebesség túllépése viszonylag könnyen ellenőrizhető, az elmúlt időszakban komoly pénzeket fordított az állam azt ezt ellenőrző technika tömeges beszerzésére és elhelyezésére. Az autópályán végtelen ideig tartó, szinte lassított felvételnek tűnő kamionos előzéseket sem bonyolult már nyomon követni a drónok segítségével. Amit talán egy fokkal nehezebben, vagy körülményesebben lehet ellenőrizni, az a kamion műszaki állapota, túlsúlya, és a sofőr alkalmassága.

Az már a személyautóknál sem jelent garanciát semmire, hogy van érvényes műszaki vizsgája. Csakhogy egy érvényes papírokkal rendelkező rozsdaboglya családi kompakt inkább csak önveszélyes, miközben egy rozoga negyven tonnás vontató lényegesen nagyobb károkat képes okozni az utakon. A túlsúly ellenőrzéséhez mérleg kell, és maradjunk annyiban, hogy ha annyi traffipaxunk lenne, ahány kamionmérlegünk a közutak mentén, az egész ország egy Formula–1-es versenypálya lehetne.

A sofőr fáradtságát, megfelelő pihenését a járműben elhelyezett szerkezet méri. Az interneten külön szakirodalma van a gép kijátszásának.
A vétség az vétség, ehhez kétség nem fér, de ha az ellenőrzések nem csak sűrűsödnek, hanem alaposságuk is mélyül, akkor tényleg megvalósulhat a hőn áhított biztonságunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában