Hirdetés

2024.05.15. 08:41

Bővíteni tudták a szolgáltatásokat Szennán - Fejlesztéseket hajtottak végre, hogy megőrizzék a falu központi szerepét

Szennán nemcsak megtartották, de bővíteni is tudták a helyi és környékbeli lakosok számára fontos szolgáltatásokat. A település központi szerepének megőrzése érdekében fejlesztéseket hajtott végre az önkormányzat. Megtartották a postai szolgáltatást, bevezették az idősek nappali ellátását, korszerűsítették az orvosi rendelőt, az óvodát, az iskola épületét.

PR cikk

Salamon Gyula a következő öt évben azon fog dolgozni, hogy tovább tudják folytatni Szenna dinamikus fejlesztését

Fotó: Muzslay P.

Salamon Gyula polgármester az egyik legnagyobb eredménynek tartja, hogy a helyi általános iskolát és a pedagógusokat meg tudták tartani, így a tanulók létszámnövekedése a mai napig tart. 2006-ban még 136 diák járt az iskolába, ma 200-an vannak a tanulók. A színvonalas oktatás, az általános és művészeti iskola a település motorja. Nagy siker, hogy a Magyar Posta Zrt.-vel kötött postapartneri szerződés értelmében 2024 április 11-étől újra megnyitották a postahivatalt nyolc órában. Nemcsak szennaiak, de a zseliciek is igénybe veszik, így meg tudták könnyíteni a környéken élők életét. A posta épületét meg is fogják vásárolni 8,2 millió forintért, és működtetik minden zselici kényelméért. Szenna szerencsés helyzetben van, mert nagyvállalat és kisvállalkozások működnek a faluban, így az iparűzési adóból önerőt tudnak tenni a felújításokhoz, a működtetéshez.

Április 11-étől újra megnyitották a postahivatalt nyolc órában
Fotó: Muzslay P.

A legfontosabb beruházás az elmúlt ciklusban a belvíz-elvezetés kiépítése volt 

– idézte fel a polgármester. 

Összesen 180 millió forintos beruházást hajtottunk végre, ami a falu egyharmadát érinti. A hirtelen lezúduló csapadékot megfogja két nagy víztározó tartály, ami szabályozottan vezeti le a vizet, nem úszik sárban a falu. Ez a 2. ilyen beruházás volt, mert a Deregényi patakon 1,5 kilométer hosszan már dolgoztak. A felújítást folytatni szeretnék, mert más helyen is gondot okoz a belvíz, azokat a problémákat is meg kell oldani.  

A legfontosabb beruházás a belvíz-elvezetés kiépítése volt
Fotó: Muzslay P.

Sikerült szociális nappali ellátást létrehozni a művelődési házban, a 60 év felettieknek elsősorban egészségmegőrző és szabadidős programokat szerveznek. A szolgáltatás népszerű, látogatottak a foglalkozások. A közkonyhát 2009-ben vették át, az önkormányzat működteti, ezzel munkát adnak a helyieknek. Összesen 45 óvodásnak és 170 iskolás diáknak főznek ebédet. A közmunka programban konyhakertet művelnek, az ott megtermelt zöldség és gyümölcs a konyhán hasznosul. A közmunkások szépítik a falut, virágosítanak, az árkokat tisztítják, és kaszálnak.  

Az idősek nappali ellátására is nagy figyelmet fordítanak
Fotó: Muzslay P.

A biztonság érdekében egy 20 elemből álló kamerarendszert építettek ki a faluban, a legfontosabb csomópontok és középületek beláthatók. Ennek köszönhetően nem volt olyan bűncselekmény, ami gondot okozott volna, és a rendszer bővíthető. A falu fontos része a zártkert, ott 6,2 kilométer hosszan villamosítottak, utakat építettek, és 1,5 kilométer hosszan bővítették az ivóvíz hálózatot. Így új utcákat, településrészt lehet nyitni. Az óvoda szinte teljesen megújult, az óvodaudvaron új játszóeszközök vannak, új parkoló és tornaszoba épült, de akad még tennivaló.

Az óvoda szinte teljesen megújult, új játszóeszközök is érkeztek
Fotó: Muzslay P.

Nagyon fontosnak tartom településünk életében a helyi egyesületek, civil szervezetek, egyházak közösségépítő szerepét 

– mondta Salamon Gyula. 

A munkájukat az önkormányzat a lehetőségeihez mérten mind anyagilag, mind egyéb forrásokkal támogatja.

Szennán rengeteg közösségépítő programot szerveznek, gyermeknapot és táborokat tartanak, Szent Mihály napján a falu apraja-nagyja részt vesz. A nőnapra minden szennai hölgyet meghívnak és megvendégelnek, ez egyedülálló a környékbeli kistelepülések között.

Új kerékpáros pihenőt avattak  

A kerékpárpihenőt nemrég adták át, a 200 négyzetméteres épületben a turistákat várják. A választások után nyitják meg, és ott lehet kölcsönözni kerékpárokat, hogy a kirándulók körbetekerhessék a Zselic szépségeit. A zselici kerékpárút átvezet Szennán, és az új kerékpárpihenő egy új faluközpont lehetőségét hordozza. Az előző években a középületeket, a hivatal épületét és a művelődési házat felújították, és az energiaválság miatt átalakították a fűtést. 

Új kerékpáros pihenő épült
Fotó: Muzslay P.

Már nemcsak gázzal, hanem fával is lehet fűteni az óvodánál, a művelődési házban, a polgármesteri hivatalnál, így csökkenteni tudták az önkormányzat magas rezsiköltségeit. A református egyházközséggel konzorciumban adtak be egy pályázatot a TOP Plusz programban 300 millió forintra, mert a református templom tetőtszerkezetét fel kell újítani. A skanzen új bejáratot kap, új parkolót alakítanak ki, és a volt téesz irodát részben felújítják. Jelenleg támogatói szerződésre várnak.  

Salamon Gyula mögött 22 évnyi önkormányzati munka áll, korábban négy évig képviselőként, majd 2006 óta polgármesterként dolgozott Szennáért. Az elmúlt 18 év alatt a település folyamatosan fejlődött, gyarapodott. Tervei szerint a következő öt évben azon fog dolgozni, hogy tovább tudják folytatni Szenna dinamikus fejlesztését, mert a célja az, hogy a község a jövőben is vonzó, élhető település maradjon a jelenlegi és a leendő lakosok számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában