Olimpia2020

2021.08.04. 13:56

A birkózó Lőrincz Viktor ezüstérmes lett

A világbajnoki második, Eb-győztes kötöttfogású birkózó, Lőrincz Viktor ezüstérmet nyert a tokiói olimpia 87 kilogrammos versenyében, mivel a döntőben 5:1-re kikapott a vb- és háromszoros Eb-győztes ukrán Zsan Belenjuktól.

Forrás: Mirkó István

 

TOKIÓ 2020

BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS

Férfiak, 87 kg, döntő

Zsan Belenjuk (ukrán)–Lőrincz Viktor 5:1

Hiába az azonos családnév, Lőrincz Viktor döntőjére más hangulatban kellett felkészülnünk, mint a bátyja győzelmére.

Tudniillik, amíg a 34 éves Lőrincz Tamás regnáló Európa- és világbajnokként érkezett, majd olimpiai bajnokként távozik Tokióból, miután a 22 éves kirgiz Akzsol Mahmudovnak elővezette, hova kéne eljutnia majd az évek során, addig a 31 éves Lőrincz Viktornak korban sokkal közelebbi, ugyanakkor sokkal-sokkal sikeresebb ellenfél jutott a fináléra. A 30 esztendős, azaz ereje teljében és sportpályája csúcsán lévő Zsan Belenjuk ugyanis olimpiai ezüstérmes, kétszeres világbajnok és háromszoros Európa-bajnok – ehhez a felsoroláshoz pedig csak az élettörténete mérhető izgalmában, akit még érdekel, portréelőzetesünkből utólag is tájékozódhat felőle.

Na de a lényeg, hogy a ruandai-ukrán a mostani olimpiai ciklusban mindössze kétszer veszített, Lőrincz Viktorral szemben pedig soha, ellenben a 2015-ös 2019-es világbajnokság döntőjében is megverte.

Ám minden sorozat megszakad egyszer – csak ez sajnos nem most.

Mert habár Belenjuk vetette a kereszteket befelé jövet, ő volt a jobb. Eleinte persze két egyenlő erejű test feszült egymásnak, az csak a sportági rutin, hogy 4:44-nél leküldték parterbe, és Lőrincz Viktor 1:0-ra vezetett. Fontosabb, hogy akció nem lett belőle, a második menetre meg úgy jött vissza az ukrán, hogy ezt döntésre viszi.

Annyi volt a kérdés, hogy mi lesz, amikor Lőrinczet is leküldik talajra, illetve hogy ugyan jobb a kondija talán a mezőny bármely tagjáénál, de mennyivel?

Nos, 1:54 volt még hátra, amikor jött a „válaszparter”, ebből pedig megcsinálta Belenjuk, ami kellett neki: nem is egyszer, hanem kétszer forgatta meg a honfitársunkat, így hirtelen már 1:5-re álltunk.

Innen ekkora klasszis ellen nem lehetett visszajönni, hiába szólt még közbe a bíró 0:57-nél is, az eredmény nem változott.

Lőrincz Viktor tehát a 2016-ban elcsalt bronzérme után 2021-ben ezüstérmes lett, a következő játékok idején, 2024-ben pedig 34 lesz – amennyi a bátyja, Tamás most, amikor olimpiai bajnokká vált...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!