Amikor tüsszög a gyepmester

A kertünkben lévő gondozott pázsit szemet gyönyörködtető látvány, joggal lehetünk rá büszkék. A pázsitfűfélék virágpora azonban a pollenallergia egyik fő kiváltója.

SONLINE

A hazánkban honos mintegy 200 faj elhúzódó virágzása, szél útján történő terjedése miatt is kiemelt jelentőségű. Bár ezek a növények nem csupán a kertben, hanem vadon és gabonaföldeken is megtalálhatók, a szénanáthás panaszok fellángolásának leginkább a házi gyepmester van kitéve.

Nyári hajnalokon-estéken a fűnyírás szükséges és időnként szórakoztató feladat. Tudnunk kell azonban, hogy munkánk alatt vagy azt követően kialakuló szemviszketés, tüsszögés, kínzó orrfolyás a virágpor allergia típusos megnyilvánulása. Jelenleg az ismert erős allergizáló hatással bíró füvek közül a pázsitfűfélék (csillagpázsit, perje, komócsin, csenkesz, rozs, ebír) szórása magas.

A fűpollen- vagy virágpor-allergia karcolásos bőrteszttel és vérteszttel mutatható ki pontosan. Ez utóbbi egyszerű vérvétellel történő vizsgálati módszer, mely az allergiát okozó anyaggal szemben termelt ellenanyagot mutatja ki.

Szénanáthára utal panaszok esetén jobb a fűnyírást másra bíznunk és – főleg szeles időben – a lakásban tartózkodnunk. A gyakori orr- és szemmosás csökkentheti panaszainkat. Akut esetben jók lehetnek ugyan a vény nélkül kapható antiallergiás gyógyszerek, célszerűbb mégis orvossal tisztázni az okot. Ennek ismeretében lehetőség van az allergén mennyiségének csökkentésére közvetlen környezetünkben, például a pázsit újratelepítésével.

HA KÉRDÉSE VAN AZ ALLERGIADOKTORHOZ, KÜLDJÖN E-MAIL-T AZ [email protected] CÍMRE!

Ezek is érdekelhetik