Munkahely és allergia

Az allergiás foglalkozási asztma és szénanátha bejelentése hazánkban kötelező. Ez az Egészségügyi Minisztérium ajánlása alapján elvégzett kivizsgálást követően, adott esetben akár a foglalkozástól való eltiltással, pályamódosítással is jár.

SONLINE

A betegséget főleg növényi, állati eredetű anyagok, enzimek, egyéb szerves vagy szervetlen eredetű anyagok belégzése okozza.

Így jön létre a pékek lisztasztmája vagy gabonamunkásoknál a gyapottüdő. Fodrászoknál, kozmetikusoknál kontakt ekcéma is előfordulhat, ezt rendszerint festékek, illatanyagok bőrrel történő érintkezése váltja ki. A légúti és bőrt érintő allergia sokszor tüdőgyógyászati, bőrgyógyászati szakrendelésen merül fel, ha a lelkiismeretes üzemorvos beutalja a beteget.

A szülőknek is tudniuk kell, hogy éppen ezért fontos tisztázni mely anyag felelős a panaszokért. Így elkerülhető, hogy egy meglévő allergia éppen munkavégzés kapcsán rosszabbodik a korábban bevált kezelés ellenére. Kisállatok szőrére érzékenyeket eleve el kell tanácsolni például az állatkereskedő vagy olyan laboratóriumi szakmától, ahol munkájuk során találkozhatnak állati szőrrel. Pályaválasztás előtt érdemes tehát kikérni gyermekorvos tanácsát, ha a serdülő gyermek asztmás vagy makacs ekcémában szenved.

HA KÉRDÉSE VAN AZ ALLERGIADOKTORHOZ, KÜLDJÖN E-MAIL-T AZ [email protected] CÍMRE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!