Közélet

2014.09.15. 14:51

Az özönvíz másnapján: Siófok dél, ahol a víz az úr - fotók

Víz, víz, víz. – Ma már istenes, vasárnap jártak volna erre, teljesen körbefogta a víz a házat, az utcán hömpölygött a víz – mondja egy, a csordultig telt vízóraaknáját szivattyúzó férfi hétfő délelőtt a siófoki partközeli Szent László utcában, melyet vasárnap a forgalom elől is le kellett zárni.

Fónai Imre

A közeli Galérius fürdő még mindig zárva, annak az alagsorát sem kímélte a bezúduló víz; a csatornafedelekből még mindig a sáros úttestre bugyog a víz. Két nap alatt háromhavi csapadék áztatta Siófokot.  



Víz, víz, víz. – Két és fél méter – mutatja a lakó a Tessedik utca déli végében, hogy mekkora a víz az alagsori garázsában. Dolgozik a szivattyú, a garázsfeljáró körül vagy száz homokzsák, az udvart is csak gumicsizmába ajánlatos megközelíteni. Ez már a déli városrész, itt még hétfőn is jóval nagyobb a gond, mint a partközelben. – Ez nem mai probléma – így a szivattyúzó férfi. – A magasabban fekvő utcákból pont hozzánk zúdul be az esővíz, mert az elvezető árok nyilván csak pár milliméter csapadékra készült, ha nagyobb esik, akkor már baj ban. Volt gond máskor is, csak nem ekkora. Most, hogy vízben állnak a kertek a környéken, majd biztos intézkednek az illetékesek. Jó is volna, mert mi van, ha a legközelebbi ekkora esőre nem kell újabb huszonöt évet várni?

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Akadt munka bőven az esők után
[/caption]

Átellenben is víz veszi körül a házakat, egy asszonyság körömcipőben gázol bele, azt mondja, nem hideg. – Rossz itt minden – sorolja. – A járda a házak felé lejt, az út sem egyenes, no de az árkok?! Az kész röhej! Itt nincs folyó vagy patak, mint Vasban és Zalában, mégis olyan, mintha árvíz lett volna.
– Nézze meg, hát vízelvezető árok ez? És mekkora csatornadíjat fizetünk, vajon mire? – jön elő a szomszédból egy bajuszos úriember, s hozzáteszi: kaptak egy teherautónyi homokot vasárnap este. Azt állítja, kártérítésért perre is megy, csak még azt nem tudja, ki ellen. Utunkra meg azzal bocsát, hogy nézzünk el a romasorra, az Alsó és a Rét utcába, ha „cifrákat” akarunk látni; ott vasárnap a hátukon vitték ki a házakból a gyerekeket, a bútorokat, mert a szobában is combközépig ért a víz.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Több helyen eltűnt az út a víz alatt a városban
[/caption]

Víz, víz, víz. És valóban, az Alsó utca elején katasztrófavédők és vízügyesek, azaz komoly a helyzet. Innen kellett többeket kitelepíteni vasárnap. Homokhegy az utca közepén, a víz még nem tudott hová visszahúzódni, hiszen árkot se nagyon látunk. – Mi az öcséméknél aludtunk, egy és kétéves a gyerek, nem maradhattunk a házban, még most is áll benne a víz – mutat az egyik Rét utcai házra a tulajdonosa, majd rászól a gyerekekre, ne futkossanak a vízben. – Szenny az már, hiszen erre felé pottyantós vécék vannak – fordul felénk. Hamar körénk gyűlnek a Rét utcaiak, egy lány arról beszél valami hálóingfélében, biciklivel, hogy az ő Alsó utcai házukból az összes bútort kivitték már, csak a hűtő maradt még bent, azt mondták nekik a tűzoltók, hogy életveszélyes, oda vissza már nem mehetnek többet.
Kusturica megnyalná a tíz ujját; romos házon két friss választási plakát, s miközben újra cseperegni kezd, a hálóinges lány a járgányára pattan, átgázol a bokáig érő vízen, éppen szembe kerekezik vele a postás, aki fennhangon mondja, hogy mindenki hallja: meghozta a vízszámlát.

Tizenöt ingatlan vált lakhatatlanná 

Tizenöt siófoki ingatlan vált lakhatatlanná, a víz mintegy 150 további ingatlant veszélyeztetett közvetlenül – mondta az MTI-nek Balázs Árpád siófoki polgármester. Egyben arra kérte a nyaralótulajdonosokat, hogy mindenki ellenőrizze, van-e tennivalója a további kárelhárítás érdekében ingatlanja körül. Szükségszállásként a város közelmúltban felújított hajléktalanszállóját nyitották meg, de ha kell, a városi rendőrkapitányság által a készenléti rendőrség számára biztosított helyiségeket is megnyitják. Eddig hét ember elhelyezését kellett megoldani.

132 centi: íme, a Balaton új rekord vízállása

Százharminckét centi – itt az új rekord, ilyen magasan még soha sem állt a Balaton, a 129 centis eddigi csúcsot (ekkora vízszintet 2010-ben, illetve idén márciusban és most vasárnap regisztráltak) egyik napról a másikra úgy kellett átírni, hogy hétfőre egyetlen nap alatt három centit emelkedett az átlag vízállás. A siófoki Sió-zsilip e közben továbbra is nyitva szeptember 3-a óta (amikor is 121-es vízállásnál kezdték meg a vízeresztést), a másodpercenkénti 30 köbméteres intenzitást egyelőre aligha tudják növelni az általános dunántúli árvízhelyzet miatt.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!