Közélet

2015.06.23. 18:38

Balatoni szezonkezdet: SMS-ben köszönt el a konyhai személyzet

Borúlátásba fordult a balatoni vendégvárók hangulata két remek júniusi hétvége után; kedden csak a víz volt 20 fokos, a levegő annyi sem és vigasztalanul esett.

Fónai Imre

Az elmúlt hétvégén – mivel jó előre jelezték a szakemberek a hűvös időt – lényegesen kevesebb volt a turista, olyan partmenti büfét is láttunk, amelyik ki se nyitott. Még egyetlen szezonban sem jelentett ekkora gondot a megfelelő munkaerő biztosítása – ebben több balatoni szállodás és éttermes is egyetért. Lehet, hogy már a takarítók is Ausztriában vannak?



Az egyik vendéglátós nettó százezer forintért sem kap takarítót régóta – miközben sok az álláskereső most is akár a siófoki, akár a boglári régióban –, egy másik éttermes pedig azt állította: eddig a szakképzett konyhai dolgozókat „vadászták”, lassan azonban bármilyen képzettségűnek örülnének. A napokban a teljes személyzete hagyta ugyanis faképnél; bepácoltak este ötven kiló húst, azután reggel már csak egy sms-üzenet fogadta: „Ausztriába mentünk”. A veol.hu írta meg nemrég, hogy jobb híján néhány napos gyorstalpalón tanítják meg diákoknak a pincérkedés alapjait.

Füreden csendespihenő van délutánonként

A közterületi alkoholfogyasztás büntetése a szórakozónegyedben továbbra is vitatéma Siófokon. A cél a buliturizmus féken tartása, visszaszorítása, annak jegyében, hogy „mindent azért Siófokon se szabad”. Ehhez képest a túlparti Balatonfüreden egész nyáron dél és 15 óra között csendespihenő van, rendeletileg tilos a hangos, kellemetlen, vagy zavaró hatást keltő berendezések üzemeltetése; vagyis az építési, bontási tevékenység mellett például a fűnyírás is. Balatonalmádiban 22 és 23 óra között csak akusztikus hangszerek alkalmazásával lehet zenét szolgáltatni, 23 óra után úgy sem. Egy-egy rendezvény esetében ez alól a polgármester adhat felmentést. E téren a csúcs alighanem a törteli rendelet, még ha nem is Balaton-parti: a Pest megyei településen megelégelték a többnapos házibulikat és ezentúl a kerti partikat is be kell jelenteni, méghozzá 15 nappal előtte és csak éjfélig tarthatnak ezek a bulik. Aki házi mulatságot rendezne, az kap a városházán egy nyomtatványt, s ki kell töltenie, hogy hány személy vesz részt, mikor kezdődik, mikor lesz vége, valamint azt, hogy mi a „szórakoztató elem”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!