oktatás

2017.07.27. 13:43

Jobbik: átfogó ösztöndíjreform és több kollégiumi férőhely szükséges

A Jobbik átfogó ösztöndíjreformot és több kollégiumi férőhely elérhetővé tételét sürgeti annak érdekében, hogy a szegény családban született hallgatók is részt tudjanak venni a felsőoktatásban – mondta Dúró Dóra csütörtökön Budapesten.

Dúró Dóra, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján bírálta, hogy a tavalyihoz képest kevesebben kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat állami képzésben. Míg 2016-ban 57 311 hallgatót vettek fel, idén 55 733-at; a 2010-es 68 ezerhez képest pedig drasztikus a csökkenés – mondta.

Szóvá tette azt is, hogy az Eurostat szerint Magyarország utolsó helyen áll az unióban a társadalmi mobilitás szempontjából, szerinte ebben az oktatási rendszernek kulcsszerepe van.

Rossz irányba változott a hallgatók megélhetése, elégtelen a kollégiumi férőhelyek száma, az ösztöndíjak mértéke 10 éve nem változott – sorolta Dúró Dóra, aki utóbbival kapcsolatban azt javasolta, hogy a támogatások azonnal érjék el legalább a 2007-es reálértéket.

A jobbikos politikus szerint egyre több elitgimnáziumban tanuló külföldi továbbtanulást tervez, a magyar kollégiumok pedig a magasabb támogatás miatt előtérbe helyezik a külföldi hallgatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!