Hídépítés

2017.07.06. 10:29

Szijjártó Péter: a kulturális diplomácia békét teremthet egy nyugtalan időszakban

A kulturális diplomácia békét teremthet egy nyugtalan, békétlen időszakban – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a külföldi magyar intézetek igazgatóinak csütörtöki, budapesti éves találkozójára küldött üzenetében.

„A gazdasági diplomácia feladata az itthoni külföldi tőkebefektetések elősegítése, és a magyar gazdasági kivitelének fellendítése” – fogalmazott Szijjártó Péter, kiemelve azt is, hogy a kulturális diplomácia révén ugyanakkor olyan hidakat tudunk építeni, amilyeneket más eszközökkel elképzelhetetlen lenne.

A tanácskozás résztvevőinek címzett üzenetében kiemelte: az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából szervezett külföldi megemlékezés-sorozat valódi sikerprojektnek bizonyult, amely

világszerte megmutatta a magyarok szabadságvágyát és történelemfordító hősiességét.

A keleti és a déli nyitás külpolitikája is épít a kulturális diplomáciára, hiszen kultúránk bemutatásával, kulturális és oktatási kapcsolatok bővítésével lehet Magyarországot leginkább megismertetni – tette hozzá Szijjártó Péter üzenetében, amelyben külön méltatta a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad és a pozsonyi Több mint szomszéd programsorozatok népszerűségét, valamint a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram jó fogadtatását és a magyar-kínai kulturális együttműködés sikereit is.

Emlékeztetett: 2014 óta felel a tárcán belül államtitkár a kulturális és tudománydiplomáciáért, a terület ilyen magas szintű képviseletére korábban nem volt példa a külügyi tárca történetében.

Az intézményesült magyar kulturális diplomácia 100. évfordulóját is ünneplő tanácskozáson Szijjártó Péter üzenetét távollétében Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár olvasta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!