Közélet

2015.07.09. 06:26

Bosszantó balatoni boltkeresés: tiszta '80-as évek szombatonként

Két tucat üzletet találtunk a Balaton déli partján, melyek vasárnap is nyitva tartanak, vagyis valósnak tűnik az adat, hogy a tóparti településeken csak az üzletek alig két százaléka lehet nyitva a hét utolsó napján. Még úgy is, hogy egyes kereskedők megpróbálnak trükközni.

Vas András

Pedig igény lenne a vasárnapi boltjárásra, a legfrissebb közvélemény-kutatás alapján a magyarok 72 százaléka ellenzi az üzletek zárva tartását, s immár a kormánypárti szavazók többsége szerint is rossz döntés volt a törvény bevezetése: három hónapja még 45 százalékuk vélekedett így, ma pedig kétharmaduk. Az emberek nem értik, egy kiemelt üdülőövezetet hogyan lehet egy kalap alá venni egy nemhogy egy átlagos kistelepüléssel, de még egy megyeszékhellyel is.



– Aki szabadságát tölti a tó mellett, nem akar szombaton órákig sorban állni – mondta egy érintett kereskedő. – A terv az volt, hogy a kisboltokhoz tereljék a vevőket, ám ez csak igen kis részben valósult meg. A nyaralók csütörtöktől szombatig elintézik a nagybevásárlást a multiknál, méghozzá egész hétre. Aki addig a közeli kisboltba tért beminden nap, most azzal a felkiáltással, hogy úgyis meg kell ejtenie kell egy nagybevásárlást, napokra előre megvesz mindent.

Üdülőtulajdonosok elmondása szerint például Fonyódon szombaton a Lidlben és a Sparban a nyolcvanas évek elejét idéző sorok állnak, a parkolókba kocsival beállni sem lehet. A hétvégére, illetve a hetes-kéthetes nyaralásra érkezők ugyanis megpróbálnak bespájzolni, így elképesztő a tumultus. Vasárnap ezzel szemben sok helyen kilométereket kell gyalogolni, rosszabb esetben autóba kell ülni, ha valaki – s ez nem ördögtől való egy szabadság alatt – friss péksüteményt szeretne reggelire. Még nehezebb a hét utolsó napján újsághoz jutni, Fonyódon, ahol a nyári főszezonban tízezrek vakációznak például állítólag mindössze két helyen kapható vasárnap is napilap, azaz a többség ebben az esetben is autóba kényszerül – a fonyódligetiek például balatonboglári benzinkútra járnak át érte.
Változás egyelőre azonban nem várható, hiszen hiába nyújtotta be az egyik ellenzéki párt a népszavazási kezdeményezését az ügyben, a próbálkozást ismét lesöpörték az asztalról az illetékesek.



----------------------------------------------------------
Olvasóink minél jobb tájékoztatása érdekében lapunkban rendszeresen közöljük, hogy a Balaton régióban vasárnap hol vannak nyitva tartó üzletek. A lista folyamatosan látható portálunkon.
Kérjük az üzletek tulajdonosait, az
attila.czene@mediaworks.hu címre írják meg az üzlet nevét, helyét és telefonos elérhetőségüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!