Magyarázkodás

2017.07.31. 12:25

Árva gyerekek megalázásával vádolják Angelina Jolie-t

Angelina Jolie visszautasította a vádakat, amelyek szerint új filmje szereplőválogatásán érzelmileg kihasználtak kambodzsai árvaházakban és nyomornegyedekben élő gyerekeket. A First They Killed My Father című film Loung Ung, a vörös khmerek 1975 és 1978 közötti rémuralmát túlélő kambodzsai emberi jogi aktivista visszaemlékezésein alapszik.

„Minden a gyerekek biztonsága, kényelme és jó közérzete érdekében történik castingon és a forgatáson is mind a mai napig” – írta Angelina Jolie színész-rendező a hétvégén a Huffington Post című laphoz eljuttatott közleményében.

A Vanity Fair című lap a rendezővel készült interjú alapján korábban egy „játékról” számolt be, amelyet Jolie First They Killed My Father című filmjének szereplőválogatásán játszattak el a gyerekekkel Kambodzsában: a főszerepre esélyes gyerekeket arra csábították, hogy vegyenek el pénzt egy asztalról. Később „rajtakapták” őket és elvették tőlük a pénzt, közben figyelve a reakcióikat és arra kérték őket, találjanak ki egy kifogást, miért loptak.

Az újságcikk nyomán heves kritikák érték a produkciót, amelyek szerint a szereplőválogatás módszere érzelmileg megalázza és kihasználja a gyerekeket.

A First They Killed My Father című film Loung Ung, a vörös khmerek 1975 és 1978 közötti rémuralmát túlélő kambodzsai emberi jogi aktivista visszaemlékezésein alapszik.

Angelina Jolie és Rithy Panh producer – utóbbi maga is a vörös khmerek rezsimjének túlélője -, közös közleményében azt kifogásolta, hogy a Vanity Fair újságírója kiragadott szituációról írt, az ugyanis egy improvizációs teszt volt, mely a film egy későbbi jelenetére utal.

„A film célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a szörnyűségekre, amelyekkel a gyerekeknek szembe kell nézniük a háborúban” – mondta Jolie. Kiemelte: a szereplőválogatáson végig jelen voltak a szülők vagy gyámok és orvosok is. Ők garantálták azt, hogy „senki semmilyen formában ne sérüljön országa történelme ilyen fájdalmas részének felelevenítése közben”.

A filmet, amelynek rendezője Angelina Jolie, teljes egészében Kambodzsában forgatják. A tervek szerint idén lesz látható a Netflixen, miután a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatják szeptemberben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!