ez felháborító

2021.02.19. 05:50

Kilenc évig a pincében tartotta a gyerekeit az apa, mégis ejthetik ellene a vádat

Az ügyészség szerint a holland férfi mentális állapota nem teszi lehetővé, hogy megértse az ellene folyó eljárást.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

Mentális állapota miatt a holland ügyészség ejtené a vádakat a férfi ellen, akit 2019 októberében vettek őrizetbe, amiért hat gyerekét egy eldugott farmtelep pincéjében, a külvilágtól elzárva tartotta – írta csütörtökön a Dutchnews holland hírportál nyomán az Origo.

A Gerrit Jan van D. néven ismert 68 éves vádlott a négy lányát és a két fiát kilenc éven át a világtól elzárva tartotta, arra hivatkozva, hogy távol akarta tartani őket a rossz szellemektől. A gyerekek a világvégét várták a pincében.

Egy korábbi, 2020 januárjában tartott bírósági meghallgatáson az ügyészség azzal is vádolta a „mélyen vallásos” holland férfit, hogy kínozta a gyerekeit, továbbá többször megerőszakolta egyik lányát és fiát, amikor 12–15 évesek voltak.

A családot 2019 októberében akkor találták meg, amikor a legidősebb fiú megszökött, és megjelent egy közeli fogadóban segítséget kérve.

Az ügyészség azért ejtené a vádakat, mert évekkel az eset nyilvánosságra kerülése előtt a férfi súlyos agyvérzést kapott, ezért mentális állapota nem teszi lehetővé számára az ellene folyó bírósági eljárás megértését.

Az apa négy idősebb gyerekének nyilatkozatát csütörtökön olvasták fel a bíróságon, amelyben azt állították, hogy apjuk még mindig befolyása alatt tartja kisebb testvéreiket. „Sokan azt hiszik, hogy már nem jelent veszélyt senkire se, de ez nem igaz. Apánk születésünk óta manipulált minket, a legkisebbek még mindig fogékonyak erre” – írták.

A bíróság március 4-én dönt arról, hogy Geritt Jan van D. ítélőszék elé kerül-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!