Közélet

2009.01.20. 20:17

Ultimátumot kaptak az autóipari beszállító dolgozói

Negyvennyolc alkalmazott négy órás munkarendben dolgozhat tovább vagy február elsejétől megszűnik az állásuk – jelentették be a kaposvári Qupers Kft. kedd délutáni munkásgyűlésén.

Harsányi Miklós

A döntésre egy napja van a dolgozóknak. Az ügyvezető szerdán külön tárgyal valamennyi kollégájával. Betanított- és szakmunkások, s diplomás középvezetők megélhetése került veszélybe.

– Decemberben gyors változásban reménykedtünk, ám az ígéretdömping dacára egy fillér pályázati pénzhez sem jutottunk – mondta a Somogyi Hírlapnak Palkovics Béla, a Qupers műanyagfeldolgozó- és szerszámkészítő kft. ügyvezető igazgatója.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Hiába reménykedtek a kaposvári autóipari beszállítónál
[/caption]
– A hajdúdorogi üzemünkből 12 főtől már elbúcsúztunk. A kaposvári központban bíztunk az állami segítségnyújtásban. Négy héten keresztül visszafogtuk a termelést, ám a munkásokat továbbra is megtartottuk. Ez nagyjából 10 millió forintba került a cégnek. Eddig bírtuk, februárban erre már nincs lehetőségünk. 

Két választása van a Qupers 48 munkásának. A mostaninál szerényebb bérért dolgoznak tovább vagy munkanélküli segélyre pályáznak.
Palkovics Béla ügyvezető azt mondta: felelősséget érez a dolgozókért. A csoportos létszám-leépítési bejelentés után még hetekig foglalkoztatta a munkásokat.
– Tizenhat éve vagyok vállalkozó, de így még soha nem küldtem embereket – húzta alá. – A válság szétzilálta a gazdaságot, különösen az autóiparra leselkedik óriási veszély. A döntéshozók időben értesülhettek a tragikus hírekről, mégis elmaradtak a gyors munkahely-megőrzést célzó programok. Még karácsony előtt nekiállhattak volna a szükséges jogszabályok megalkotásához. Így a pályázati pénzeket már az első negyedévben elérhették volna a vállalkozások. Sajnos a késlekedés árát a somogyiak is megfizetik; az állástalanok tábora tovább nő.


Alig rendelnek
A kaposvári Qupersnél januárban jóformán alig gyártanak alkatrészt; az első hónapra tervezett 100 ezer eurós forgalom helyett talán tízezer eurónyi árut adnak az egyik világhírű gépkocsigyárnak.
Az ügyvezető az elmúlt héten Németországban tárgyalt több nagyvállalat vezető munkatársával. Néhányan igen borulátóak: szerintük a krízis akár még egy-két évig is elhúzódhat.

– Ilyen viszonyok között élet-halál kérdés az új megrendelés – fogalmazott Palkovics Béla. Éppen kedden állapodtak meg egy francia vállalkozás képviselőjével. Évente 200 millió forint értékben készítenek számukra műanyag csatorna-alkatrészeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!