Legjobb vétel

2018.12.20. 13:42

2018 legjobb három olcsó okostelefonja

Megnéztük, ár-érték arányban melyik készülék a legjobb választás a még kifizethető kategóriában.

Kép: Shutterstock

Olyan mobilokat kerestünk, amelyek a ma elvárható dizájnból és hardveres tulajdonságokból a lehető legtöbbet nyújtják alacsony árakon. Komoly hardvert igénylő játékokhoz persze nem ilyet kell választani, de mindennapi használatra kiválóan megfelelnek.

Az alábbiakat eleve jó áron dobták piacra – elavultnak sem lehetne mondani az idén megjelent készülékeket –, ráadásul a nyakukban liheg az utódkészülékük is, ami tovább nyomja le az árukat.

Persze nincs olyan, hogy „mind közül a legjobb”.

A három, jó szívvel javasolható befutó közül azért javasoljuk elsőként a Motorola idén áprilisban piacra dobott Moto G6-ját, mert ez a telefon olcsón kínálja a teljesítmény, az elérhető funkciók és az igényes kivitel kombinációját.

Kinek érdemes ezt választani?

Nem mindenkinek van szüksége méretes, drága androidos okostelefonra: a gyártók zászlóshajói már kivétel nélkül 300 ezer Ft feletti árcédulával kínálnak számos, sokaknak fölösleges szolgáltatást. Ehhez képest ez a mobil egyes hazai boltokból már hatvanpárezer forintért is elérhető.

Az eredetileg Google tulajdonban lévő, majd a Lenovo-nál újra feltámadt készüléket divatosan, elől-hátul üvegbe csomagolták (nem árt tokba tenni, mert az üveg csúszik, de legalább szép).

Hátlapján a ma elvárható divatnak megfelelően két, egy 12 és egy 5 megapixeles kamera kukucskál. Akinek fontos, hogy a fejlettebb Dual Pixel autofókuszt kapja, s 4K minőségben gyárthasson filmet, annak a kicsit drágább G6 Plus ajánlott: egyébként a G6-ban ugyanaz a lencse, azonos szenzor található, mint a drágább Plusban.

3000 mAh-s akkumulátorától ne várjunk többet, mint amit a legtöbb készülék nyújt: hozza az egy napos üzemidőt, éjszakára lehet töltőre dugni. Nem a legizzasztóbb játékokra, hanem az átlagos használatra készült Snapdragon 450 SoC-ot és bőven elég, 3GB memóriát kapott 32/64 GB tárhellyel, gyorstöltővel, kényelmes ujjlenyomat-olvasóval.

Fröccsenésálló, vízlepergető bevonattal jön: ez az eső ellen megvéd, de uszodában semmiképpen ne tegyük próbára.

Az 5,7 hüvelykes (1080 x 2160 pixeles, remek, 424 ppi felbontású), menő, 18:9-es képarányú kijelzőnél nem kell jobb.

Kedvező, hogy van két SIM-es változata, dual standby technológiával.

Miért most vásároljuk?

Mert ez a telefon még mindig új, nem pedig egy nagy gyártó kifutó, vagy olcsósított szériája, s a Motorola (Lenovo) azt ígéri, hogy szoftveresen frissíti és támogatja 2020-ig.

Ha a Motorola nem tetszene

Két SIM-es telefonok között a Moto G6 valódi versenytársa a Huawei Honor 9 Lite és a Xiaomi Mi A2.

A Huawei egyre jobb készülékeket gyárt, sikeresen, hiszen a világon a második legtöbb telefont eladó gyártóként az iPhone-t is elhagyta. A mind jobb eladási számok azonban sajnos az árakban is tükröződnek, a kínai gyártó egyre drágábban árul.

Üdítő kivétel azonban még az almárka Huawei Honor 9 Lite, amihez már kevéssel 50 ezer Ft fölött is hozzá lehet jutni a boltokban.

A Honor 9 Lite szintén elől-hátul mutatós üvegbe öltözött. 5,65 hüvelykes, 1080 x 2160 pixeles IPS kijelzője a nem csak a saját kategóriájában remek 427 ppi felbontással dicsekedhet.

Hátlapjára két kamera jutott: a 13 megapixeles mellé egy 2 megapixelest illesztettek. Utóbbinak portrékészítésben lehet hasznát venni.

A motorháztető alatt a Huawei Kirin 659 chip a nyolc maggal, grafikus gyorsítóval elegendő arra, hogy a jól optimalizált rendszert mozgassa. Akkumulátora a Moto G6-éval azonos teljesítményű.

Még egy jó dobás

Feltörekvő, de a kedvező árait még őrző márka a Xiaomi. A nyáron bemutatott Xiaomi Mi A2-t annak érdemes figyelembe vennie, akinek a mobillal fotózás kiemelten fontos, mert a cég nagyot villantott a Mi A2 kameráival.

Természetesen dupla, egy 20 és egy 12 megapixeles, Sony szenzoros kamera van a hátlapon. Bár ma még a csúcskészülékeken is eléggé bizonytalanul működik, azért a képkészítésben néha jól jön, hogy mesterséges intelligenciával szerelték. A fotósoknak ennél fontosabb, hogy fényerősek (f/1,75) a lencséi.

Az alumínium készülékház 5,99 hüvelykes, 18:9 arányú, 1080 x 2160 pixel felbontású IPS kijelzőt keretez, alatta nyolcmagos Qualcomm Snapdragon 660 dohog. Az akkumulátor hajszálra azonosan az előző két mobiléval, 3000 mAh kapacitású.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!