Világújdonság

2019.01.28. 10:26

Egyedülálló szoftvert fejlesztett a budapesti alapítású világcég

Az autók fedélzeti szórakoztató és információs központjához kapcsolódó, egyedülálló szoftvermotort hozott létre az NNG a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával.

Képünk illusztráció (Fotó: AFP)

Az elkészült prototípus az összes jelenleg elterjedt beágyazott (QNX, Linux, Windows, Android, iOS) és asztali platformot (Windows, OS, X) támogatja, valamint a HTML5 webes környezettel is kompatibilis.

Az otthoni felhasználók körében leginkább a rendkívül népszerű iGO fejlesztőjeként ismert, navigációsszoftver-gyártó NNG másfél évtizede alapított garázscégből lett a globális autóipar jelentős beszállítója. Ma hat kontinensen tizenkét irodát és négy képviseltet tart fenn.

A fejlesztés megoldja a korszerű autós információmegosztás testre szabását és dinamikus elosztását.

Mit jelent ez?

Nem csak egy kijelzőn helyezi el a kívánt információt és esetleg a beviteli kontrollokat, hanem különböző terek (I/O, azaz input/output eszközök) között is eloszthatja azt. Magyarán szólva az információ egy részét hang, más részét grafikai formában közli a felhasználóval, míg az érintőképernyő mellett hardveres kontrol és hangfelismerés által is vezérelhető.

A rendszer biztosítja, hogy minden, a gépkocsiba beépített és oda bevitt I/O eszköz (telefon, okosszemüveg, stb) és szolgáltatás (például a navigáció) az autóba épített infotainment szerves részét képezi.

Minden egyben, cserélhetően

A szoftvermotor kezeli és irányítja az autóban található kijelzőket és a jelenleg használt, valamint a még csak fejlesztési, vagy koncepcionális fázisban lévő vizuális audio és tapintáson alapuló I/O eszközöket.

A koncepció innovációja továbbá, hogy a rendszerhez csatlakozó eszközöket úgymond absztrakt módon kezeli, így a felhasználói előnyökön túl az autógyártók (OEM-ek) számára is különleges a termék. A megközelítés ugyanis az OEM-ek beszállítói láncait alapvetően fogja átalakítani, mivel a rendszer egyes elemei könnyen cserélhetővé válnak.

A világszintű újdonságnak köszönhetően a fejlesztés hosszú távon is meghatározhatja az autóipari infotainment rendszerek fejlődési irányát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!