Szuper baki

2019.07.01. 06:00

Önmagát jelentette fel a tisztelt hatóság

A holland adatvédelmi hatóság pontosan azt a hibát követte el, ami talán a leggyakoribb adatvédelmi galiba okozója.

Nyilván egyszerűen nem figyeltek eléggé, s másolatban, nem pedig titkos másolatban küldtek ki egy körlevelet. Az ügy azért kapott csinos sajtóvisszhangot, mert a címzettek pont újságírók voltak.

A mókás bakit Graham Cluley szakértő fedezte fel, s nyomában megírta a G Data.

Bagoly mondja verébnek

A holland adatvédelmi hatóság, hivatalos nevén Autoriteit Persoonsgegevens múlt hónapban tárta a nyilvánosság elé, hogy ugyanabba a hibába esett, mint talán a legtöbb adatvédelmi incidens elkövetője.

Ugyanis nem titkos másolatban, hanem rendes másolatban küldött ki a hivatal egy emailt, ezáltal harmincnyolc újságíró email címe vált ismertté.

A helyzet igazi iróniája, hogy a kiküldött email célja éppen az volt, hogy felhívja az újságírók figyelmét az európai adatvédelmi törvényre, a GDPR-ra.

Valószínű az eset örökre rejtve marad a közvélemény előtt, ha a témára érzékeny újságírók nem feszegetik tovább a kérdést, és faggatják arról a holland adatvédelmi hatóságot, hogy

mikor jelenti fel saját magát önmagánál a vétség miatt.

Így aztán a holland adatvédelmi hatóság végül is megtette a szükséges bejelentést, igaz, nem a GDPR által előírt 72 órán belül.

Persze, a holland újságírók nagy valószínűséggel már korábbról ismerték egymás email címeit, így nagy kárt igazán nem okozott az incidens.

Nálunk is gyakran megesik

A magyar hatóság, a Nemzeti Adat- és Információszabadság Hivatalának (NAIH) 2019 májusi adatai szerint a leggyakoribb adatincidensek a téves címre küldött küldeményekből származnak,

itthon az esetek 60 százalékában történik hasonló vétség.

A magyar adatvédelmi incidensek megoszlása:

Téves címre küldött küldemények 60 %

Jogellenes közzététel 13 %

Jogellenes megismerés 13%

Adathordozó elvesztés 5%

Személyiséglopás 5%

Egyéb 4%

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!