Kár érte

2019.09.19. 17:56

Őrülten jó az új Huawei mobil, de őrület, hogy nincs benne Android

Nagyon nagyot megy a kínaiak új csúcskészüléke, minden téren egy osztállyal feljebb lépett, az év egyik, ha nem „a” legjobb okostelefonja. Lehetne, de mégsem.

München, 2019. szeptember 19. Richard Yu, a Huawei kínai távközlési vállalat fogyasztói üzletágának vezetõje kezében egy Mate 30 (b) és Mate 30 Pro okostelefonnal a cég újdonságait bemutató elõadáson Münchenben 2019. szeptember 19-én. MTI/EPA

Forrás: MTI/EPA

Minden marketinges nagyotmondás nélkül: a Mate sorozat ma bemutatott új tagjai még gyorsabbak, még jobb kamerával szereltek, összes részletükben a prémium androidos telefonok csúcsát hozzák – egy rémes hiányossággal. Az amerikai kereskedelmi embargó miatt

nincs bennük Google Android, csak a legcsupaszabb, nyílt forráskódú Android.

Tehát se Youtube, se Google Térkép, se Google Play Áruház, se Gmail. Persze, ha máshonnan nem, akár a rootolt telefonozásból tudjuk, hogy a felsoroltak szürke úton beszerezhetők, de félő, hogy a Huawei mára kialakult vevőkörének jelentős része nem szokott „kókányolni”, hanem a megszokott, kész telefont akarja.

Három készüléket mutattak be, a Mate 30 Pro-t, valamint a Mate 30 4G-t és 5G-t.

Kár ezért az elképesztően jó hardverért

A 30 Pro halo (glória) elrendezésű négykamerás rendszere egy 40MP-es Cine kamerából, egy 40MP-es SuperSensing kamerából, egy 8MP-es telefotó kamerából, valamint egy 3D mélységérzékelő kamerából áll.

A SuperSensing Cine kamera duál főkamerás rendszerével a felhasználók lélegzetelállító felvételeket készíthetnek. A Cine lencse 1/1.54 hüvelykes szenzora különleges, ISO 51200 fényérzékenységének köszönhetően a felhasználó a Mate 30 Pro-val akár 4K/60fps minőségben videózhat, a kamera teljesítménye pedig

ultralassításban elérheti az akár a 7680 fps-t sebességet is.

A készülék kettős főkamera-rendszerének második tagja az 1/1.7 hüvelyk méretű SuperSensing lencse, amely negyven százalékkal több fényt fog be elődjéhez képest, így ISO 409600 fényérzékenységével alacsony fényviszonyok közt is lenyűgöző képek készítésére alkalmas.

A 8MP-es telefotó kamera háromszoros optikai-, ötszörös hibrid-, valamint harmincszoros digitális zoomot kapott. A gyártó a szelfizőknek is kedvezett: az előlapi 3D-s mélységérzékelő kamera pro-bokeh effekteket biztosít, így pontos mélységinformációkkal látja el a készüléket a jó minőségű portrék készítéséhez. Az optikai képstabilizálás (OIS), a mesterségesintelligencia-vezérelt stabilizálás (AIS), valamint a 3D-s mélységérzékelés teszik a Mate 30 készülékeket a lehető legjobbá fényképezés és videózás területén.

Mate 30 – a kisebbik is óriási

A Huawei a csúcsszéria másik készüléke is kedvez a fotósoknak. A Mate 30 SuperSensing triplalencsés, szintén kör alakú elrendezésű kamerarendszert kapott, amely egy 40MP-es SuperSensing-, egy 16MP-es ultraszéles-látószögű- és egy 8MP-es telefotó lencséből áll.

Az új, ISP 5.0 jelfeldolgozó processzornak köszönhetően a Mate 30 kitűnő minőségű képek és videók készítését teszi lehetővé a tulajdonosa számára. A 6,62 hüvelykes – a Mate 30 Pro-hoz hasonlóan – vékony kávájú kijelző tetején ultrakeskeny notch kapott helyet, ezzel maximálva a képernyő méretét.

Ami csak befér a motorháztető alá

A Huawei a széria készülékei közül egyedül a 6,53 hüvelykes OLED Huawei Horizon kijelzővel rendelkező Mate 30 Pro esetében tette elérhetővé a 3D arcfelismerő és a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó technológiát egyaránt, amely fejlett adatvédelmet és biztonságot nyújt az okostelefon tulajdonosa számára. A készülék hangkibocsátó kijelzőn keresztül is tökéletes hangzásáról a gyártó Acoustic Display technológiája gondoskodik.

Igen eredeti a Mate 30 széria kijelző-megoldása, hogy

a hagyományos, gombos hangerő-szabályozás helyét átvették a képernyő oldalába épített szenzorok.

Az Intuitive Side-touch Interaction funkciónak köszönhetően a felhasználók kényelmesen, a kijelző bármelyik oldalán elhelyezhetik a virtuális hangerőszabályzókat attól függően, hogy jobb- vagy balkezesek. A Multi Screen Collaboration funkció az adatátvitel során van a felhasználók segítségére: az alkalmazás lehetővé teszi az fájlok áthelyezését és több kijelző együttes használatát Huawei eszközök között.

A Mate 30 széria készülékei a legújabb, EMUI10 rendszerrel érkeznek, amelynek Alway-On-Display (AOD) kialakítása miatt a telefonok képernyőjének színe a fényviszonyokhoz mérten egész nap változik. A Mate 30 Pro-t és a Mate 30-at is Kirin 990 5G lapka hajtja, amely a Huawei eddigi legkifinomultabb okostelefon-chipkészlete.

A szilikon-alapú technológia korlátait feszegetve, a Kirin 990-t háromszintű hatékonysági CPU architektúrával, a Huawei saját fejlesztésű Da Vinci NPU (neurális feldolgozó egység) architektúrájával látta el a gyártó, amely két nagyméretű duál NPU- és kisméretű NPU-magokból áll. A grafikai teljesítményért a szuper nagy, tizenhat magos GPU felel.

A gyártó a Mate 30-at 4200mAh-s, a Mate 30 Pro-t pedig 4500mAh-s akkumulátorral szerelte fel.

A Mate 30 széria készülékeit gesztusvezérléssel és intelligens HiCar funkcióval is felszerelte a gyártó, amely biztosítja a készülék és az autó kommunikációja és szórakoztatási rendszere közti zavartalan összekapcsoltságot.

És itt a világ első, második generációs 5G okostelefonja

A 7nm+ EUV módszerrel kialakított Kirin 990 5G támogatja a 2G, 3G és 4G, valamint az 5G NSA és SA hálózatokat is, valamint az akadásmentes összekapcsoltságot biztosító a Dual Sim, Dual Standby és FDD/TDD teljes frekvenciás sávokat egyaránt. A világ első, második generációs okostelefonjaként a Mate 30 Pro 5G-ben 14 db 5G antenna található, mely hihetetlen sebességet és páratlan összekapcsoltságot tesz lehetővé az okostelefon használata során.

A Huawei egy lendülettel bemutatta továbbá a Watch GT 2 okosórákat, továbbá bejelentette a FreeBuds 3 fülhallgatók elérhetőségét is. A gyártó újgenerációs headseteinek fekete és fehér változatai Kínában, Európában, a Közel-Keleten, Oroszországban, az Ázsia-Csendes-óceáni térségben, valamint Közép-Amerikában novembertől lesznek elérhetők.

Visszatérve a telefonokra: a Mate 30 Pro, valamint a Mate 30 4G és 5G kialakításban, Smaragdzöld, Galaktikus szürke, Kozmikus Lila, valamint Éjfekete színekben, illetve különleges vegán bőr borítással Erdei Zöld és Napfelkelte változatban érkezik.

A készülékek magyarországi elérhetőségéről egyelőre nincs információ.

Borítóképen: Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzletágának vezetője kezében egy Mate 30 Pro okostelefonnal. (Fotó: MTI/EPA)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!