biztonsági okból

2020.02.02. 11:51

Mobilok millióitól búcsúzott el a WhatsApp

Az eddiginél újabb Android és iOS rendszereket követel meg.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kaspars Grinvalds

Csúnya meglepetés érte szombaton a Facebook tulajdonában lévő WhatsApp csevegőszolgáltatás egyes felhasználóit, a mobilappja innentől kezdve csak a legalább Android 3.0 vagy iOS 9 szoftvert futtató mobileszközökön hajlandó működni – írja az Origo.

A vállalat szerint az ősi operációs rendszerek támogatása biztonsági okból szűnt meg, az ezeket futtató készülékeken nem tudja garantálni az appon keresztül folytatott kommunikáció bizalmasságát.

A fejlett világban a WhatsApp mostani lépése természetesen nem okoz majd problémát, hiszen rendkívül kevesen használnak 8-10 éves okostelefonokat, azonban a fejlődő piacokon továbbra is milliók kezében vannak efféle készülékek.

A Google tájékoztatása szerint tavaly májusban 2,5 milliárd aktívan használt androidos eszköz volt a világon, amelyek 0,3 százaléka futtatott Android 2.3.x rendszert. Ugyan bő fél éves adatokról van szó, de újabbak nem állnak rendelkezésre, így ezekkel számolva olyan 7,5 millió androidos telefonon vált most elérhetetlenné a WhatsApp.

Nem világos, hogy hány Apple-féle mobillal rendelkezőt érint a változtatás, az iOS 9 megkövetelése azt jelenti, hogy az iPhone 4 és régebbi modelleken nem futtatható többé a csevegőapp.

Persze jó kérdés, hogy ténylegesen a WhatsApp hány felhasználóját érinti az újabb operációs rendszerek megkövetelése.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!