Járvány

2020.04.27. 12:30

Mesebeli sikerszámokkal hasít a Zoom videós szoftver

Dőlnek a panaszok az online konferenciaszoftverre, de úgy tűnik, semmi nem akadályozza meg az üzemeltetőket abban, hogy minden idők egyik legnagyobb növekedését hozzák össze.

Forrás: Shutterstock

Mindenre használják már, iskolai távoktatástól zenei produkciókig, értekezletektől baráti találkozókig. Az otthonukba szorult felhasználók ötletes hátterekkel is kísérleteznek (mint ismert, virtuálisan cserélhető a telefonálók háttére), poénos helyzeteket osztanak meg, legújabban rendkívül kapós szexpartikat szerveznek a videó-konferenciaszoftveren.

Mára a Zoom találkozóinak-társalgóinak száma meghaladta a 300 milliót, ami 50 százalékos ugrás az előző havi 200 millióhoz képest és őrült növekedés a decemberi 10 millióról.

Bírálói (joggal) nem hallgattak el, a The Verge jegyezte meg, hogy még a hivatalos blogbejegyzésük is ellentmondásos. Nem egyértelmű, hogy ennyi beszélgetést, vagy ennyi felhasználót tudhatnak magukénak.

Bárhogyan is, minden biztonsági és adatvédelmi hiányosság ellenére egyre többen használják, s a szoftvert tényleg kényelmes használni: közepes vagy gyenge adatátvitel esetén is korrekt kapcsolatot nyújt tizenvalahány résztvevőnek is.

A cég erre a hétre ígéri az új Zoom 5.0 frissítés kiadását, amely alapértelmezés szerint jelszavas védelmet, továbbfejlesztett titkosítást, nagyobb biztonságot ígér.

Ahogy a járvány napjai nőnek, úgy emelkedik a Zoom tábora is, mind többen ismerik fel az általa nyújtott kényelmi szolgáltatások előnyeit.

Az Egyesült Királyság parlamentjében a brit törvényhozók április 22-én hétszáz éves hagyományt szakítottak meg, mikor a Zoomot behozták a parlamentbe: ötven képviselő volt fizikailag jelen az ülésen, százhúszan pedig a konferenciaszoftver segítségével csatlakoztak.

First glimpse at how the semi-virtual parliament will work tomorrow.

Complete with video screens for Speaker, MPs and social distancing markers in the voting lobbies.

📸: UK Parliament/Jessica Taylor pic.twitter.com/ktxYsAx8Ji

— Aubrey Allegretti (@breeallegretti) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">April 20, 2020

A Zoom-parlament az azonnali kérdésekkel startolt. Persze nem ment minden zökkenőmentesen: egyes képviselők mögött igencsak tréfás otthoni hátterek bukkantak fel, akadt, aki bénázott és képtelen volt csatlakozni.

A vírusból még lábadozó Boris Johnson miniszterelnököt Raab külügyminiszter helyettesítette. Kommentárok szerint egy rendes ülésen igen kemény ütésekre számíthatott volna, de az online hívások technikai botladozásai és a szinte üres ülésterem miatt simán vette az akadályokat.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!