Mintha hallottunk volna ilyet

2020.05.19. 14:51

Megint nagy ígéretet tett Mark Zuckerberg

A Facebook vezére közölte, hogy az EU-nak vezető szerepet kell betöltenie a technológiai óriásvállalatok szabályozásának kialakításában.

Fotós: Picture-Alliance/AFP

Fotós: Picture-Alliance/AFP

Zuckerberg, a Facebook közösségi óriásvállalat vezérigazgatója az új technológiák jövőjéről szóló videókonferencián mondta el, hogy

sok országban azt gondolják, hogy a kínai modell működik, és így kormányuk is nagyobb ellenőrzéshez juthat.

Én viszont úgy gondolom, hogy igen veszélyes lenne, ha több országban hasonló szabályozást vezetnének be, mondta.

Elmondta továbbá, hogy technológiai a óriásvállalatoknak szükségük van egy olyan „egyértelmű szabályozási keretre, amely a nyugati demokratikus országokból származik és az egész világon szabvánnyá válhat”.

A hamis hírek, a dezinformációk, az online gyűlöletbeszéd és a terrorizmus elleni harccal kapcsolatban a vezérigazgató megjegyezte, hogy a Facebook nem dönthet a tartalomszabályozásról, ehhez kormányzati segítség van szüksége. Kijelentette azonban, hogy a közösségi portál egyre aktívabban lép fel az említettek ellen.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos szerint a technikai nagyvállalatoknak alkalmazkodniuk kell az uniós szabályokhoz.

„Ha a technológiai platformok a jövőben is fontos szerephez akarnak jutni, akkor meg kell tanulniuk, hogy velünk is tárgyaljanak.”

A biztos arra is felhívta az óriásvállalatok figyelmét, hogy fizessék be adóikat, és ne adóparadicsomokba mentsék ki a megszerzett profitot.

Breton hangsúlyozta, hogy Európában demokratikus érték a dezinformációk és félretájékoztatás elleni harc. „Csak azért, mert valami nincs megtiltva, nem azt jelenti, hogy engedélyezve van” – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!