Nem döntőbírák

2020.06.17. 15:08

Kikapcsolhatóvá tette a politikai hirdetéseket a Facebook

A Facebook tulajdonában lévő Instagramon is lehetővé teszi Zuckerberg a politikai reklámok felfüggesztését.

Fotós: Anadolu Agency via AFP

Fotós: Anadolu Agency via AFP

A hírt Mark Zuckerberg jelentette be. A közösségi óriásvállalat vezérigazgatója közölte, hogy az amerikai felhasználók képesek kikapcsolni a fizetett politikai hirdetéseket az idei elnökválasztásig – persze aki akarja, továbbra is megkapja azokat.

A szolgáltatást mától folyamatosan kapcsolják be a következő hetekben az amerikai felhasználóknak.

Zuckerberg felvetette, hogy a megoldást ősztől Amerikán kívül, más országokban is lehetővé tehetik.

A Facebook és az Instagram lépésével talán azokat a kritikai hangokat akarja Zuckerberg megelőzni, amelyek

visszatérően a választások befolyásolásával vádolják a legnagyobb közösségi portált.

Emlékezetes, hogy múlt hónapban a Twitter Trump elnök két tweetjét félrevezető, hamis információként jelölte meg .

There is NO WAY (ZERO!) that Mail-In Ballots will be anything less than substantially fraudulent. Mail boxes will be robbed, ballots will be forged & even illegally printed out & fraudulently signed. The Governor of California is sending Ballots to millions of people, anyone.....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">May 26, 2020

A linkek megnyitásával az olvasó részben a CNN hírtelevízió egyik riportját találta, amely arról szólt, hogy az elnök állításai megalapozatlanok, részben pedig a Twitter rövid jelzéseit a pontatlanságokról.

Trump erre azzal vádolta meg a Jack Dorsey vezette médiavállalatot, hogy beavatkozik a 2020-as elnökválasztási folyamatba.

Majd egy újabb rövid bejegyzésben még hozzáfűzte, hogy a Twitter „teljesen megfojtja a szólásszabadságot”, és ezt ő elnökként „nem fogja megengedni”.

Következő lépésként Donald Trump aláírta a közösségi platformokra vonatkozó szabályok felülvizsgálatáról szóló elnöki rendeletet, amely fogalmazása szerint megfosztja a jogi védelem lehetőségétől azon médiumokat, melyek üzemeltetői cenzúrázzák a tartalmakat.

Hamarosan csatlakozott a Twitterhez a Snapchat, s közölte, Discover oldalán nem jeleníti meg Trump fiókját.

Zuckerberg azonban más álláspontot foglal el, mint a másik két óriáscég. Akkor úgy fogalmazott, hogy a közösségi platformoknak „nem szabad az igazság döntőbíráiként fellépniük”, s ezzel lényegében Trump mellé állt.

A Facebook elnök-vezérigazgatója egy interjúban közölte: sem a Facebooknak, sem a Twitternek nem dolga, hogy ellenőrizze a megjelenített tartalmakat, rövid bejegyzéseket.

„Nagyon erősen hiszek abban, hogy a Facebooknak nem szabad mindenben igazságot tennie, mint ahogyan valószínűleg általában a magánvállalatoknak sem dolguk ez, főként a médiacégeknek nem szabad ilyen helyzetbe kerülniük.”

Hangsúlyozta, hogy a Facebook politikája különbözik a Twitterétől. Ezzel azt sugallta, hogy az általa alapított oldal nem avatkozik be, nem moderálja a tartalmakat.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!