Gyógyító csúcstechnika

2020.06.12. 06:00

Újra írhatnak majd az írásképességüket vesztett emberek

Kézírást imitáló mesterséges intelligenciát fejlesztenek német kutatók.

Forrás: Shutterstock

A módszer segítségével sérülés vagy más korlátozottság miatt írásképességüket elvesztő emberek ismét saját kézírásukkal írhatnak szövegeket.

A tudósok szerint 25-30 kézzel írott sorra van szüksége a szoftvernek, így elegendő egyetlen beszkennelt levél.

„Ha valaki olvashatatlanul ír, annál a módszer nem működik olyan jól” – mondta Vincent Christlein, az Erlangen-nürnbergi Egyetem kutatója.

A kutatók a következőkben továbbfejlesztik a módszert, mely akár a történelmi írásokat felismerő szoftverek finomításánál is alkalmazható lehet.

Ez az első megoldás, amely a valósághű kézírást produkálja jelen időben, élőben.

Christlein és csapatának módszere szinte teljesen automatikusan működik, nincs szükség a karakterek kiemelésére, s teljes sorokat képes megjeleníteni karakterjelek, vagy szavak helyett.

A technológia lehetővé teheti fogyatékossággal élőknek újra a saját kézírásuk használatát; írást bárkinek anélkül, hogy ténylegesen akár csak papírra nézne; testre szabhatók játékok és virtuális környezet egy híresség kézírásával.

További lehetőségek között felvetik a kutatók a a modern szövegfelismerő motorok „tanítását”, mivel ezek rendesen nagyon sok mintát igényelnek. Kriminológusok is sikeresen használhatják: személyes részvétel nélkül utánozhatják a módszerrel valakinek a kézírását.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!