Fenntartható légiközlekedés

2020.09.07. 10:52

Íme, a Flying-V első sikeres repülése (videó)

A formabontó és üzemanyagtakarékos gépforma a KLM és a Delfti Műszaki Egyetem együttműködésében készült.

Forrás: KLM

Sikeres volt a Flying-V modell, a jövő energiatakarékos repülőgépének első útja. Másfél évvel ezelőtt, az IATA (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) 2019-es konferenciája során a Delfti Műszaki Egyetem és a KLM bejelentette a Flying-V tervezésének megkezdését, amely a szélcsatorna- és földi tesztek után végre felszállásra kész állapotba került.

A múlt hónapban a Delfti Műszaki Egyetem kutatói, mérnökei és egy drónpilótája utazott el egy németországi repülőtérre, hogy elvégezzék az első próbarepülést.

A Flying-V kialakításával energiatakarékos, hosszú távú repülőutak megtételére alkalmas légijármű született. Az utastér, a raktér és az üzemanyagtartályok mintegy beépültek a szárnyakba, így hozva létre a jellegzetes V-alakot. Az előzetes számítógépes kalkulációk szerint azáltal, hogy javult a repülőgép aerodinamikája, 20%-kal csökkent az üzemanyag-fogyasztás a jelenleg legfejlettebb repülőgépekhez képest.

A projektben jelenleg több partner is részt vesz, például az Airbus is. A tervezett következő lépés a Flying-V fenntartható üzemanyaggal történő üzemeltetése lesz.

A KLM évek óta a világ első három legfentarthatóbb légitársasága között szerepel a Dow Jones Fenntarthatósági Indexen.

Borítóképünkön a Flying-V

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!